Us portem algunes il·lustracions d'artistes italians que han il·lustrat l’obra del clàssic de la literatura infantil
Publicat el 29 de juny 2020

Per commemorar el centenari del naixement de Gianni Rodari, la Fira del Llibre Infantil i Juvenil de Bolonya (BCBF) va organitzar una exposició virtual amb una vintena d'artistes italians que han il·lustrat l’obra d’aquest clàssic modern de la literatura infantil.

Us entreobrim la porta de l'exposició, convidats esteu a passejar-vos-hi:

1. Luzzatti, Il libro dei perch (Editori Riuniti, 1984)


"Hi havia una vegada…
...el senyor Bianchi, de Varese. Era representant de comerç, i sis dies de cada set, voltava tot Itàlia, cap a l’est, cap a l’oest, cap al sud, cap al nord, i cap al mig, venent medicines. El diumenge tornava a casa seva, i el dilluns al matí tornava a marxar. Però abans que se n’anés la seva filla deia: “Sobretot, pare, no et descuidis d’explicar-me un conte cada vespre”.
Perquè aquella nena no podia adormir-se sense un conte, i la seva mare havia explicat tots els que sabia almenys tres vegades! Vet aquí doncs, que cada vespre, a les nou en punt, el senyor Bianchi trucava per telèfon el i explicava un conte a la seva filla. Aquest llibre conté, justament, els contes del senyor Bianchi. Ja veureu que són una mica curts. Per força el senyor Bianchi pagava la trucada de la seva butxaca, i no es podia permetre trucades massa llargues.
M’han dit que quan el senyor Bianchi demanava Varese, les senyoretes de la centraleta interrompien totes les telefonades per escoltar les seves històries. Oh! I tant! N’hi ha de tan boniques..."

El llibre que els recull és Contes per telèfon (1962, traducció al català per Teresa Duran, publicada a l'Editorial Joventut, 2012). L’obra del mestre de la literatura infantil Gianni Rodari (1920-1980) segueixen seduint a petits i grans generació rere generació.

2. Munari, Favole al telefono (portada, Einaudi Ragazzi, 2007; 1a edició Einaudi, 1962)

L'obra de Gianni Rodari (1920-1980) segueix sent una font inesgotable d'inspiració per molts artistes: innovadora, universal i vigent, ha estat traduïda i reimpresa arreu del món. Per celebrar el centenari del naixement de l’autor, la BCBF presenta una exposició especial que celebra l'obra de Rodari a través de les il·lustracions de 21 artistes italians que alguna vegada s'han apropat a les seves paraules amb imatges.

3. Alessandro Sanna, A sbagliare le storie (Emme Edizioni, 2003)

En molts dels seus contes aborda temes tradicionalment allunyats de la infància, com la guerra o la insensatesa humana. Experimentant amb l'estructura dels contes, fa crítica de la insolidaritat, el consumisme i fomenta l'esperit crític dels més petits amb enginy i humor.

4. Federico Maggioni, C'era due volte il barone (Lamberto, 1992)

Rodari va ser escriptor, professor, periodista i poeta, convertint-se en una de les veus literàries més innovadores del segle passat. És un dels autors infantils més estimats i influents del món i va ser el primer italià a rebre l'any 1970 el prestigiós Premi Hans Christian Andersen, considerat com el Premi Nobel de la literatura infantil. La seva obra inclou contes de fades, rimes infantils, contes curts i novel·les, com el cèlebre Contes per telèfon, Contes per jugar, Contes escrits a màquina o Les aventures de Cebollino.

5. Beatrice Alemagna, A sbagliare le storie (Emme Edizioni, 2020)

"Jo espero que aquest llibret pugui ser útil igualment a qui creu en la necessitat que la imaginació tingui el seu lloc dins de l’educació; a qui té fe en la creativitat infantil; a qui sap el valor alliberador de la paraula. 'Tots els usos de la paraula per a tothom' em sembla una bona divisa, d’un to democràtic bonic. No pas perquè tots siguin artistes, sinó perquè ningú no sigui esclau", diu Rodari dins el seu assaig La gramàtica de la fantasia (1973), que es considerat un text de referència pels estudiosos de la literatura infantil i l'educació.

6. Chiara Armellini, Il libro degli errori (Einaudi Ragazzi, 2017)

"Una paraula pot generar una història perquè posa en moviment trets de la nostra experiència, del nostre vocabulari, del nostre inconscient. Posa en moviment les nostres idees, la nostra ideologia. Partim del punt que partim per inventar una història aparentment abstracta, en aquesta història hi entren tots els nostres continguts, això és el que volia demostrar. Hi intervé tota la personalitat, fins i tot quan es parteix del que anomeno “binomi fantàstic” (dues paraules agafades a l’atzar: “micròfon/ampolla”, o “cendrer/ulleres”, etcètera. Dues paraules prou llunyanes entre elles perquè la imaginació tingui el repte de lligar-les per inventar una història", diu dins Escola de Fantasia (1992).​​

7. Giulia Orecchia, Fra i banchi (Einaudi Ragazzi, 2013)


8. Pia Valentinis, La torta in cielo (Einaudi Ragazzi, 2013)


9. Mariachiara Di Giorgio, Sette e uno – Sette bambini, otto storie (Einaudi Ragazzi, 2017)


10. Simona Mulazzani, Favole al telefono (Einaudi Ragazzi, 2013)

11. Valerio Vidali, Telephone Tales (Enchanted Lion, 2019)12. Zagnoli, L'omino di niente (Emme Edizioni, 2019)

L'exposició "Illustrators for Gianni Rodari" presenta a alguns dels artistes que en els últims cinquanta anys han il·lustrat l’obra de Rodari. Hi trobem figures imponents, com Luzzatti i Munari, però també artistes contemporanis de renom internacional. La mostra també permet copsar el nivell de la il·lustració italiana.

Podeu visitar virtualment l’exposició sencera, comissariada per la Fira del Llibre Infantil i Juvenil de Bolonya (BCBF) i per l'Institut Italià de Cultura, amb un sol clic.

— El més vist —
- Etiquetes -
- Comentaris -
— El més vist —