Gimnasos oberts: necessitat o perill? - Diari de Barcelona

En Xavi i la Gal·la són una parella que va regularment al gimnàs. Acostumen a estar d’acord en tot, però la pandèmia del coronavirus ha obert el debat sobre si paga la pena mantenir els seus hàbits esportius o si, al contrari, val més fer esport des de casa. “Hi vaig anar un cop a finals de juny i ja no hi he tornat. La gent hi va sense mascareta i els meus avis són grans. Prefereixo no jugar-me-la”, diu ella. La seva posició vers la gestió dels gimnasos és ben diferent de la del seu xicot. “Des que han reobert els gimnasos, hi vaig gairebé cada dia. Les mesures que es prenen són molt segures i tothom qui he vist respecta les normes”, assegura aquest.
Les mesures imposades per la Generalitat, com ara l’obligació de dur mascareta dins els gimnasos, entren en consonància amb les advertències de l’OMS, que a principis de juliol ja va avisar que “el virus es pot propagar per via aèria”. Així doncs, els espais tancats, com ara els gimnasos, corrien el risc de ser grans fonts de contagi, de manera que aquests es van haver de condicionar seguint les pautes de les autoritats sanitàries. Tot i això, a mitjans de juliol, Salut en va ordenar el seu tancament.
El sector es reivindica
Dins l’esfera esportiva, es viu amb indignació el posicionament de l’executiu català. “No entenc el tancament dels nostres negocis quan, encara avui, no s’ha comptabilitzat cap brot en un gimnàs”, indica Xavi Moya, propietari d’Esport Rogent, un club del barri del Clot. També és un dels impulsors d’una vaga de fam per exigir la reobertura dels gimnasos que va haver-hi la setmana passada a la plaça Sant Jaume.
“Durant el confinament, hem perdut entre tres i quatre mil euros cada mes”, confessa. Com ell, la majoria de gimnasos que no pertanyen a grans cadenes han notat més que ningú l’impacte de l’aturada de l’activitat. Moya sent que la inversió en material desinfectant haurà estat estèril si tornen a tancar. “Les nostres despeses en mesures per garantir la neteja de les màquines han estat d’aproximadament tres mil euros”.
Els treballadors del sector de l’esport també han notat l’impacte de l’aturada. El Carlos De Haro, que treballa com a entrenador personal, confessa que la situació “m’ha limitat econòmicament, perquè la major part del meu sou prové dels entrenaments personals més enllà del sou fix del gimnàs”. Pel que fa a les mesures de prevenció, afirma que “existeix un gran control dels abonats. Si hi hagués un positiu, saber amb qui va compartir espai seria un procés força àgil”. Comenta que, des que es va aixecar l’estat d’alarma, ha pogut recuperar part de les seves pèrdues. “De fet, diria que el meu salari ha augmentat, ja que durant aquests mesos la gent s’ha conscienciat molt sobre fer esport”.
Classe dirigida al gimnàs Fit Figueres
Actuació legislativa
Dimecres passat, el Tribunal Suprem de Justícia de Catalunya (TSJC) va autoritzar la reobertura dels gimnasos, el tancament dels quals ha suposat un cost econòmic de 160 milions d’euros a la setmana per al sector, segons el president de la Unió de Federacions Esportives de Catalunya (UFEC), Gerard Esteva, amb qui ha parlat el Diari de Barcelona.
“La Secretaria General de l’Esport ha estat una de les portaveus de les nostres demandes, però això ha topat amb el Procicat, amb la Secretaria de Salut i d’Interior”, confessa. L’esport, explica, “és empoderament per al sistema immunològic, ja que ens permet afrontar amb més garanties qualsevol malaltia, com ara la covid”. Des de la UFEC se celebra la resposta del TSJC, una decisió que, en paraules d’Esteve, “ve a dir que l’activitat esportiva segueix tots els protocols pactats amb la mateixa Generalitat i que, per tant, és una activitat segura”.
Postures diverses
L’opinió pública està molt polaritzada respecte a l’activitat als gimnasos. Una part és partidària de la seva obertura, posant per davant la salut física i mental, mentre que una altra ho veu una font de contagi i no creu necessari el seu manteniment ara per ara. “Crec que, com tots els espais tancats, requereixen una cura higiènica més escrupolosa. Per tant, i davant l’augment de casos de Covid-19, no és una mala mesura tancar-los”, opina, per exemple, l’Ignasi Gras, un ciutadà que no es planteja anar al gimnàs.
Usuari del gimnàs Fit Figueres fent servir una màquina i duent mascareta
Tota la maquinària s’ha de desinfectar abans i després d’utilitzar-la, vigilar la distància de seguretat i dur mascareta (depenent del cas, inclús quan es fa servir la cinta de córrer). Aquestes mateixes mesures, però, poden suposar un problema afegit, com explica la Gal·la Collado, que creu que “són adients però incomoden molt la rutina. Jo personalment vaig al gimnàs per desconnectar i ara anar-hi em fa estar en alerta permanent”. La població també recorda que mantenir els gimnasos oberts és important per al sector que hi treballa, i per la seva economia.

