- entrevistes -
Gina Mateu entrevista
Publicat el 03 d’octubre 2021

Després d’una hora i escaig asseguts sense poder parlar, amb la mascareta posada i embotits en vestits i americanes que segurament no tornaran a sortir dels seus armaris, les cares dels gairebé 3.000 graduats no van desprendre massa alegria quan anunciaven que l’acte no havia acabat. Encara faltaven els discursos dels representants de cada una de les sis promocions de la Facultat Comunicació de la Universitat Pompeu Fabra (UPF).

Tot i que era una tasca difícil, la Gina Mateu, graduada en Publicitat i Relacions Públiques, va aconseguir captar l’atenció de tots els assistents quan, enmig del seu discurs, va preguntar: “Quants de vosaltres no heu sortit mai a Upf Crush? Aixequeu la mà”. Tot seguit va treure el mòbil. “Això ho arreglem en un moment”, va respondre. Així, mentre enfocava totes les mans aixecades al seu davant i feia una foto, va donar a conèixer per primera vegada la identitat d’un dels personatges més cèlebres i coneguts de la Universitat Pompeu Fabra. 

Upf Crush és un compte d’Instagram que es va crear el febrer de 2018 destinat a trobar el nom —o directament l’Instagram— d’aquells crushes o amors platònics que sorgeixen de vista a la universitat, però, desgraciadament, no en coneixes el nom. Així, Upf Crush es convertia en el primer compte Uni Crush, conegut per tots els estudiants de manera unànime, i utilitzat, també, per la majoria d’ells.


De manera anònima, el compte sempre tenia els missatges directes oberts, disposat a rebre una descripció detallada —en certes ocasions massa i tot— d’aquell noi o noia que t’havia cridat l’atenció en qualsevol dels tres campus. Després d’enviar-la, Upf Crush repenjava el teu missatge a les seves stories, de manera que aquells que reconeguessin l’indicat o indicada poguessin ajudar en la recerca del crush responent a l'story amb el seu nom. Un cop algú revelava la identitat del crush, Upf Crush enviava la informació a la persona interessada per, tal i com explicaven en el seu primer post, donar peu a l’inici d’una “història d’amor universitària”.

Des del Diari de Barcelona no hem volgut perdre l’oportunitat de parlar amb la Gina perquè ens expliqui de primera mà com ha estat l’experiència de crear i administrar aquest compte durant els darrers quatre anys.


Com va començar Upf Crush?
El febrer o abril de 2018 quan estava a primer, un dia en concret que em trobava amb una amiga allà a la Guten —la plaça Gütenberg del Campus de Poblenou—. Clar, unes nenes de primer que arriben a la uni i comencen a veure tot d’homes molt guapos, comencen a dir “tant de bo saber com es diu aquest”. I vam pensar, “i si fem un compte d’Instagram per trobar els crushes que tenim?” Perquè jo sóc la típica que cada dia tinc un crush diferent, aleshores era una mica egoista. Però estàvem a primer i també era per fer alguna cosa de la uni, per crear una comunitat i estar més in. I clar, jo que sóc obsessed d’Instagram, vaig dir: “doncs creo una compte d’insta i em faig les risas”. 


"Unes nenes de primer que arriben a la uni i comencen a veure tot d’homes molt guapos, comencen a dir 'tant de bo saber com es diu aquest'"


Qui porta el compte?
El compte el vaig començar a portar jo amb la meva amiga, però ho va deixar bastant ràpid. Després vaig intentar implicar les meves amigues més properes de la uni, però també es van desanimar super ràpid i el vaig acabar portant jo. A segon vaig conèixer uns nois d’Enginyeria Informàtica, gràcies a Upf Crush, i em vaig començar a portar molt amb ells. Dos d’ells em van ajudar a portar el compte durant dos anys i mig o així, i la veritat és que ho vaig agrair bastant. Però realment era jo la que més feia i el compte era meu. 

Perquè vas decidir que el compte fos anònim?
Per una raó molt simple, i és que si la gent no sap amb qui està parlant, s’obre molt més. Arribo a dir que sóc jo, i hi ha gent de la meva classe que no m’hagués obert. Gent que no em coneix de res, potser tampoc. Parlar amb algú que no saps qui és et dona una sensació de que no et jutjarà o de poder dir el que vulguis molt més gran que no pas posant-li nom i cara a qui hi ha darrere. No volia perdre l’essència, volia que la gent se sentís còmoda i sabia que així ho aconseguiria. 


"Vaig decidir que fos anònima per una raó super simple, i és que si la gent no sap amb qui està parlant, s’obre molt més"


Tens alguna anècdota a destacar?
Com a anècdota a destacar… doncs que he aprofitat Upf Crush per lligar. Un dia estava a una cervesada, allà a Ciutadella. Realment els que parlen per Upf Crush sempre són els mateixos, i me’ls acabava coneixent a tots. Hi havia vegades que, a cervesades o a la festa major de la Pompeu, veia instastories de gent que estaven allà. Moltes vegades els contestava en plan “ei que tal, jo també estic aquí però no saps qui sóc”. Un dia, en una cervesada, vaig obrir a un noi i li vaig dir, “t’he vist per la cervesada”. Ell em va preguntar qui era i vam acabar tenint una cita al McDonalds. No va passar res però va ser una cita molt guai. 

Tens constància de que hagin sortit parelles gràcies a Upf Crush?
No tinc constància de cap parella d’Upf Crush. El compte es va convertir en un intermediari: jo tinc un crush i Upf Crush m’ajuda a trobar-lo. Entre que la gent vol que sigui anònim en tot moment, i que realment és una feinada… Per molt que 4.000 seguidors no sigui tota Catalunya, és força gent. I al ser un compte amb un objectiu tan concret, hi havia molt d’engagement i teníem molts missatges al dia. De fet, es va intentar fer com un First Dates; jo et creo un formulari de Google, et pregunto els teus gustos, i t’intento ajuntar. Però ho vam veure massa complicat.

Li has tret mai profit al compte?
Evidentment li he tret profit al compte. A part dels crushes, he fet molts amics de la uni en general, fora de la meva classe. Jo aquest any he acabat, de fet al meu discurs vaig dir públicament que era Upf Crush. També he tingut alguna cita i m’he liat amb algun.


Per què vas decidir fer-ho públic en l'acte de graduació?
Soc una persona molt extrovertida, molt notas podríem dir. Per començar, com que tenia la responsabilitat de fer el discurs, no volia que la gent es quedés indiferent. Era una cosa que em donava molta por, molta fòbia. Tinc una por constant a deixar indiferent a la gent. Aleshores vaig dir: “Aprofito i ho dic”. Realment ho vaig dir perquè ara ja no el portaré jo. Per molt que em quedi dins el compte, ja no seré Upf Crush. Així que vaig pensar, ho dic i també és guai. Una de les meves sèries preferides és Gossip Girl, aleshores havia de ser una mica Dan Humphrey. 


"Tinc una por constant a deixar indiferent a la gent"


T’han buscat mai a tu? Com ho has fet?
No m’han buscat mai. De fet pensava que sí. Em van fer una broma, i s’ho van currar. Perquè la persona que em va buscar sabia que jo portava el compte i va gestionar-ho perquè em descrivís una altra persona que jo no sabia qui era. Però jo sí que he buscat, així que és un win-win.

Es repetien molts noms de crushes?
Hi havia un munt de noms que es repetien. De fet, recordo que després de la graduació, o el dia següent, vaig felicitar per Upf Crush a una noia que s’havia graduat que portava parlant amb mi quatre anys. No la conec personalment ni ella sap qui sóc, però fins i tot em va fer il·lusió. Molts noms es repetien, fins i tot amb un meme, quan en penges un i et contesten. No tan sols et contesten a un crush

Quanta gent ho sap? Se t’ha escapat alguna vegada?
Ara ho sap molta gent perquè ho vaig dir al discurs de graduació davant de 600 estudiants, totes les seves famílies i de la gent que ens veia en streaming. En el compte d’Instagram també vaig repenjar alguna cosa sobre mi. Però abans ho sabien menys persones; el meu grup de la uni, que som unes 8, la gent que he conegut gràcies a Upf Crush, els enginyers, i alguns de comunicació audiovisual. Gent random de la Pompeu sabia que era jo. En total com a molt 30 persones de tota la uni ho sabien. I jo, quan vaig taja, parlo massa. Hi ha un noi aquí a Sabadell, d’on sóc jo, que no el conec de res però ell sap que sóc Upf Crush i jo sé que va a la Pompeu. Quan ens veiem sempre fem broma del tema però no ens portem, només parlem d’això. Per tant, un parell de persones de Sabadell ho saben. Hi ha pinzelladetes de persones que saben qui sóc. 


"Ara ho sap molta gent perquè ho vaig dir al discurs de graduació davant de 600 estudiants, totes les seves famílies i de la gent que ens veia en streaming


Hi ha hagut algun moment en el que ho hagis volgut deixar?
Quan va començar tota la pandèmia ho volia deixar perquè vaig pensar que no tenia sentit. Realment l'objectiu era trobar crushes, i si no anàvem a la uni presencialment, quina tonteria. Però vaig mantenir-ho perquè no era massa feina, total la gent no escrivia. Com a mínim podia ajudar, perquè també s’utilitza per buscar pisos o trobar gent que va d’erasmus a algun lloc. Per tant, vaig pensar, “deixa-ho, no et costa res tenir-ho allà i així vas ajudant”. Però tot i que la Covid ja no segueix tan vigent, no hi ha tants missatges com abans. A vegades la Pompeu mateixa, @upfbarcelona, m’enviava coses perquè les tornés a publicar. Al final, jo servia de portaveu en general. 

Quin futur hi veus? Continuaràs portant el compte ara que t’has graduat?
Sincerament, m’agradaria que aquest compte seguís passant de generació en generació. Al final és una cosa que he inventat jo, que sé que funciona i que totes les unis de Barcelona em van copiar al principi, fet que a mi em va semblar brutal. Però alhora no m’agradaria que es quedés com el que és ara. Un compte, l’eix d’unió del qual és la unitat universitària, és un punt molt fort, perquè realment la gent que entra a la Pompeu se sentirà part d’això. Les interaccions les tinc assegurades, no me les he de currar. Aleshores, tenint això, m’agradaria que es reinventés. Ara serveix per trobar els crushes, però potser més endavant es pot fer un Upf First Dates, com vaig intentar i no va sortir. M’agradaria anar-ho passant a una altra persona, perquè és un compte al que li tinc molta estima. 


"Un compte, l’eix d’unió del qual és la unitat universitària, és un punt molt fort, perquè realment la gent que entra a la Pompeu se sentirà part d’això"


Has parlat amb els altres comptes d’unicrush? Us heu posat mai en contacte?
Els comptes d’Unicrush m’escrivien dient “ei, digues que existim”. Al principi ho vaig començar a fer... però després vaig pensar: “Si jo m’ho vaig muntar sola”… No per aixafar-los ni res, però si jo els repenjo a les meves stories, a la gent que em segueix de la Pompeu no els importa. Al final vaig acabar dient que no, perquè no li veia sentit. També et diré que l’únic compte que s’ha mantingut viu és Upf Crush, perquè crec que es van cansar molt ràpid, i no tenia massa sentit seguir parlant. Al principi sí que parlàvem bastant. El compte de la UAB el portava una noia que conec, aleshores era guai, havíem fet algun meme entre les dues. Però al final em vaig quedar jo i tan feliç.

 

— El més vist —
- Etiquetes -
- Comentaris -
— El més vist —