El conseller de Polítiques Digitals, Jordi Puigneró, en una roda de premsa de presentació del projecte 'AINA', al Barcelona Supercomputing Center
Per EFE
Publicat el 16 de febrer 2022

El Govern llança avui dimecres una campanya, emmarcada en el projecte AINA, per buscar veus que alimentin la intel·ligència artificial en català.

Així ho ha va anunciar ahir el vicepresident català i conseller de Polítiques Digitals i Territori, Jordi Puigneró, que va presentar aquesta campanya al Barcelona Supercomputing Center (BSC), que lidera els treballs de recerca en aquest projecte.

Batejada com AINA, la iniciativa, a la qual en aquest 2022 es destinen 3 milions d'euros, té com a objectiu que el català pugui ser utilitzat al mateix nivell que el castellà o l'anglès en aplicacions basades en la intel·ligència artificial, com són els assistents de veu, els traductors automàtics o els agents conversacionals.

L'objectiu, doncs, és que aparells com Siri o Alexa o eines de cerca com Google puguin utilitzar-se sense problemes en llengua catalana.

AINA va néixer el 2020 i des de llavors s'ha creat la "columna vertebral" perquè el català pugui ser comprès i utilitzat per aplicacions d'intel·ligència artificial, però ara toca "muscular" l'eina, ha dit Puigneró.

El director del BSC, Josep Maria Martorell, ha usat el següent símil: "La intel·ligència artificial és com un internet amb tres potes: algoritmes, càlcul i dades. Si una de les potes no és prou llarga, la cadira cau".

En el cas del català, "la pota més curta és la de les dades", per la qual cosa la campanya que ara es llança cerca recollir la major quantitat de dades possibles, sobretot de veu, perquè de text ja hi ha més volum.

En concret, ha explicat la coordinadora del projecte, Marta Villegas, fins ara s'han reunit 1.000 hores de documents sonors —que també han de ser transcrits— i l'objectiu és augmentar aquesta xifra fins a les 2.000 hores aquest mateix 2022.

Quant a text, s'han reunit ja 1.770 milions de paraules repartides en 95 milions de frases, una quantitat de dades que s'han processat en 2.000 hores de processadors del superordinador MareNostrum.

Els qui estiguin interessats a participar de la iniciativa poden fer-ho mitjançant una pàgina web creada a aquest efecte, la qual resa: "La nostra llengua és la teva veu. Fem que la tecnologia parli català".

El projecte Aina també col·labora amb Common Voice, una iniciativa de Mozilla per crear una base de dades gratuïta per a programari de reconeixement de veu.

Segons Puigneró, el Govern va llançar AINA amb dos objectius: perquè "els catalans tenim dret a poder-nos relacionar en català amb les màquines: seria molt trist haver de canviar d'idioma per parlar amb una màquina o un dispositiu", i també per "generar talent en l'àmbit de l'ecosistema digital".

En aquest sentit, el vicepresident ha ressaltat la importància que va tenir obtenir el domini .cat el 2005 i ha situat aquest projecte al mateix nivell. 

— El més vist —
- Etiquetes -
- Comentaris -
— El més vist —