Aquest és el Govern d'Aragonés
Per Joana Garreta i Joan Francí
Publicat el 25 de maig 2021

Després de la presa de possessió, s'han anunciat les 14 conselleries que formaran el nou Govern liderat per Pere Aragonés. Hi ha més dones que homes i el repartiment és totalment equitatiu per partits, ja que tant ERC com Junts tenen 7 departaments. Aquests són els noms a tenir en compte a partir d'ara a la Generalitat de Catalunya.

Qui és qui en el nou govern? Font: elaboració pròpia. Fotos: ACN, UPF i ERC

 

Pere Aragonès – President de la Generalitat

Pere Aragonès va ser el candidat d’Esquerra Republicana en les eleccions del 14F. Durant l’anterior legislatura va exercir de conseller d’Economia i de vicepresident de Quim Torra. Anteriorment, va ser també secretari d’Economia quan Junqueras liderava el departament. Durant aquests anys es va guanyar la seva confiança fins arribar a ser el seu successor.  Serà el primer president de la Generalitat d’ERC en 80 anys, des de Lluís Companys.

Jordi Puigneró – Vicepresident i Polítiques Digitals, Infraestructures i Agenda Urbana

Jordi Puigneró ja era conseller de Polítiques Digitals en l’executiu anterior. Amb el nou Govern, la seva cartera sumarà també les competències fins ara al departament de Territori, ocupat per Damià Calvet, que també aspirava a liderar aquesta conselleria. Puigneró assumirà també la vicepresidència del Govern.

Laura Vilagrà – Presidència

Laura Vilagrà té una llarga carrera dins d’Esquerra Republicana, on ha ocupat diversos càrrecs. Va ser alcaldessa de Santpedor entre el 2003 i el 2015, així com diputada al Parlament durant el segon tripartit i la primera legislatura de Mas. Les passades eleccions va ser la número dos d’Aragonès a les llistes, i ara serà la seva consellera de presidència. Aquest lloc l’ocupava fins avui Meritxell Budó.

Jaume Giró – Economia i Hisenda

Jaume Giró tindrà la cartera amb més pes polític de Junts, sobretot tenint en compte que gestionarà els fons europeus. L’exdirector general de La Caixa ocuparà el departament que havia de ser per a Elsa Artadi, però la líder de Junts a Barcelona va rebutjar el Govern. Giró entra al lloc que fins ara ocupava Aragonès, però no tindrà la vicepresidència.

Roger Torrent – Empresa i Treball

Roger Torrent va ser president del Parlament en l'anterior legislatura i és una de les cares més visibles d'Esquerra Republicana. En el nou executiu, Torrent assumirà una de les principals conselleries del partit: Empresa i Treball. Aquest departament és la fusió de dues conselleries. A Empresa hi havia Ramon Tremosa, un dels veterans de Junts, mentre que a Treball hi havia Chakir el Homrani, que ha patit una legislatura plena de polèmiques.

Victòria Alsina – Acció exterior i Transparència

Victòria Alsina assumirà el departament que Josep Rius va decidir no acceptar. Alsina és doctora en ciències polítiques, professora universitària a Nova York i va ser delegada del Govern als Estats Units. Junts ha decidit atorgar-li aquesta cartera malgrat no formar part de l’estructura del partit. Ocuparà el lloc que deixa Bernat Solé, d’Esquerra.

Joan Ignasi Elena – Interior

Joan Ignasi Elena és una de les cares noves en aquest Govern. Va ser alcalde de Vilanova i la Geltrú i exdiputat del PSC. Va deixar la formació socialista el 2014 i dos anys més tard va ser portaveu del Pacte Nacional pel Referèndum. Nomenat per ERC, dirigirà la conselleria d’Interior, un departament sempre complicat de gestionar, especialment pels partits d’esquerres.

Josep Maria Argimon – Salut

Josep Maria Argimon ha estat, durant la pandèmia, el secretari de Salut Pública. Això l’ha portat a ser la cara visible del departament durant la crisi sanitària. Diplomat en epidemiologia, el seu nom va ser anunciat en campanya per Laura Borràs com a possible nou conseller. Junts ha aconseguit quedar-se amb la conselleria i Argimon ocuparà ara el departament de Salut. Tindrà el repte de continuar amb el ritme de vacunació i controlar la pandèmia. Entra al càrrec en el lloc d’Alba Vergés.

Josep González-Cambray – Educació

Josep González és una de les cares més desconegudes en el nou Govern. El seu càrrec fins ara havia estat el de director general de centres públics, dins del departament que ara liderarà. González ocuparà la cartera que fins ara havia tingut Josep Bargalló, també d’Esquerra Republicana, que no repetirà com a conseller.

Gemma Geis – Universitats i Recerca

Gemma Geis, portaveu del grup parlamentari de Junts, s’estrenarà com a consellera amb la cartera d’Universitats i Recerca. Es tracta d’un departament que havia existit anteriorment, entre el 2000 i el 2006, però que ara depenia d’Empresa i Coneixement. El Govern d’Aragonès ha decidit restablir aquesta conselleria. L’últim ocupant va ser Manel Balcells.

Tania Verge – Feminismes i Igualtat

Tania Verge és catedràtica de Ciències Polítiques a la Universitat Pompeu Fabra. La seva recerca l’ha basat sobretot en qüestions de gènere en el món de la política. Aquest fet li ha valgut ser la candidata escollida per Esquerra Republicana per a assumir la cartera de Feminismes i Igualtat, de nova creació en aquesta legislatura.

Lourdes Ciuró – Justícia

Lourdes Ciuró, advocada de professió, té experiència política com a regidora de Sabadell i diputada al Congrés en dues legislatures diferents. Junts l’ha escollit per fer-se càrrec del departament de Justícia, on tindrà especial protagonisme quan es parli dels presos. Ocuparà el lloc d’Ester Capella.

Natàlia Garriga – Cultura

Natàlia Garriga ocuparà el lloc que deixa vacant Àngels Ponsa, que no repetirà al Govern. Proposada per Esquerra Republicana, Garriga és llicenciada en Dret i durant el mandat de Torra formava part del departament d'Economia. Va ser també gerent de l'Institut Català d'Empreses Culturals durant nou anys.

Violant Cervera – Drets Socials

Violant Cervera, proposada per Junts, és la principal sorpresa en aquest Govern ja que no sortia en cap de les travesses. Llicenciada en Filologia Hispànica, ocupa una conselleria de nova creació, amb competències abans lligades al departament de Treball. Va ser diputada al Parlament en dues legislatures, amb Convergència i Unió i amb Junts pel Sí.

Teresa Jordà – Acció pel clima, Agricultura i Alimentació

Teresa Jordà repeteix al Govern en la mateixa conselleria. El departament d’Agricultura i Alimentació torna a ser per a ERC, i suma competències en l’Acció per al Clima i en Sostenibilitat, que queda deslligada del departament de Territori. Jordà ocupava ja aquesta cartera durant el mandat de Torra i mantindrà les seves funcions.

— El més vist —
— Hi té a veure —
- Etiquetes -
- Comentaris -
— El més vist —