Maria Jesús Montero
Per ACN
Publicat el 10 de setembre 2020

El govern espanyol no ha aconseguit convalidar el decret de romanents dels ajuntaments, ja que ha comptat amb el 'no' de PP, Cs, Vox, ERC, JxCAT, CUP, PNB, Bildu, Compromís, BNG, i CC. Aquesta ha suposat la primera derrota parlamentària pels membres de Podem i PSOE, que s'han quedat sols defensant el que la ministra d’Hisenda, Maria Jesús Montero, ha definit com un “mecanisme voluntari” que és “l’única” via perquè els ajuntaments puguin accedir als seus propis superàvits. pel més que previsible ‘no’ de la cambra al decret de romanents dels ajuntaments, que toparà amb el ‘no’ del PP, Cs, Vox i també d’alguns dels seus socis parlamentaris, com ERC o el PNB, així com JxCAT. Segons Montero “no té sentit” que el Congrés hagi furtat als alcaldes decidir si els interessa o no acollir-s‘hi. El decret ha quedat rebutjat amb 156 vots a favor i 194 en contra.

Podem i En Comú Podem havien aconseguit finalment salvar la unitat de vot a favor després d’un acord perquè el 60% del fons de 5.000 MEUR, és a dir 3.000, es repartissin amb criteris poblacionals. 

Minuts abans de l’inici del debat del decret diversos grups parlamentaris havien insistit en el seu rebuig al decret de romanents dels ajuntaments, que establia un sistema que permetia que els consistoris accedissin a 5.000 MEUR dels seus propis superàvits a canvi de prestar a l’Estat la resta dels seus estalvis durant un termini de 10 anys a partir del 2022. Fonts del ministeri d’Hisenda admetien abans del debat que l’executiu perdrà aquesta votació. “Hem negociat fins l’últim minut, però no podem oferir més”. 

Des de la tribuna, la ministra d’Hisenda ha insistit que el govern espanyol posa en marxa d’aquesta manera “l’únic” mecanisme de què disposa perquè els ajuntaments puguin accedir als seus propis superàvits, i ha negat taxativament que l’executiu necessiti els diners dels ajuntaments perquè té accés als mercats per rebre diners amb interès negatiu. 


“Els que parlen de furt, de confiscació i en paraules gruixudes l’únic que persegueixen com sempre és el desgast pel desgast, fer inútil la política” i per tant “no s’hi pot comptar”. “Portar els romanents a disposició dels ajuntaments és un intent d’ajudar per part d’aquest executiu”, ha dit. 

El rebuig de l'oposició

El decret ha rebut dures crítiques per part dels partits de l’oposició. El primer en mostrar la seva oposició ha estat el PP, que l’ha definit com un text “pervers i discriminatori”, en paraules del diputat Antonio González Terol. “No ens demanin que blanquegem amb el nostre suport la traïció als alcaldes”, ha afirmat.

Pocs minuts abans de l’inici de la sessió el PNB havia anunciat el seu ‘no’ perquè “les converses mantingudes amb el govern no han estat suficients per superar les diferències preexistents”. De fet, la diputada Idoia Sagastizabal comentava que "les presses no són bones conselleres”, i ha lamentat que el govern espanyol hagi intentat imposar el decret sense prou negociació. 

Per la seva banda, el diputat de la CUP Albert Botrán també ha criticat el decret i ha emplaçat el govern a fer marxa enrere en la reforma de l’article 135 de la Constitució sobre la regla de despesa. Bildu s’ha expressat en una direcció semblant i ha demanat modificar la llei d’estabilitat pressupostària.

La diputada de Cs María Carmen Martínez ha afirmat que el decret no respon a les “necessitats reals” dels ajuntaments ni als problemes econòmics dels ciutadans. En tot cas ha afirmat que la seva formació estén la mà al govern espanyol per trobar una altra fórmula en el futur.

El diputat del grup de JxCAT Ferran Bel ha emplaçat la ministra Montero a tenir en compte les propostes que li ha fet arribar el seu grup, com repartir els 5.000 MEUR entre tots els ajuntaments independentment de la seva situació financera. “Escoltin, perquè hi ha propostes”, ha afirmat.

ERC tampoc ha donat suport a la iniciativa. El diputat Joan Margall ha retret a Montero que no hagi estat capaç de consensuar una solució per desbloquejar els 21.000 MEUR dels ajuntaments que estan als comptes dels bancs. Li ha retret que hagi optat per les “receptes clàssiques” de la “recentralització i l’austeritat”.

Vox, per la seva banda, ha afirmat que el decret és un “cop al municipalisme” perquè “atempta” contra el principi d’autonomia dels ajuntaments.

— El més vist —
- Etiquetes -
- Comentaris -
— El més vist —