El govern avança al 5 de setembre i amb jornada intensiva l'inici de curs - Diari de Barcelona
Calendari escolar
El govern avança al 5 de setembre i amb jornada intensiva l'inici de curs
Els sindicats critiquen la mesura i que no se'ls avisés i la USTEC ha demanat la dimissió del conseller Cambray

"Veuen les escoles com aparcaments d'infants". Així de contundents s'han mostrat alguns sindicats davant l'anunci del president Pere Aragonès i el conseller d'Educació, Josep González-Cambray, sobre el canvi en el calendari escolar a partir del 2022-2023. En lloc d'iniciar-se el 12 de setembre, com sol ser habitual, el curs escolar s'iniciarà el 5 de setembre per als cursos d'educació infantil i primària i el 7 de setembre per als cursos de secundària, batxillerat i formació professional. La decisió s'ha fet pública avui mitja hora després que s'informés als equips directius dels centres i a la resta d'actors de la comunitat educativa, com ha denunciat Iolanda Segura, portaveu de la USTEC, que ha demanat la dimissió del conseller.
A l'estiu hi haurà una setmana menys de vacances, malgrat que no augmentaran les hores lectives durant el curs, perquè durant el mes de setembre les escoles de primària i infantil faran jornada continuada, de 9 del matí a la una del migdia. D'aquesta forma, ha defensat Cambray, durant l'època estival escolar es concentraran les classes a les hores de menys calor. També ha assegurat que es garantirà el servei de menjador durant aquest període i que les activitats extraescolars s'adaptaran al canvi d'horari.
Aquesta modificació permet també algun canvi durant el curs, ja que hi haurà un dia més de vacances de Nadal —s'acabarà el primer trimestre el dia 21 de desembre— i un dia extra de lliure disposició. Es passarà de tres a quatre dies, i es recomanarà que aquest nou dia s'apliqui durant el segon semestre.
El president @perearagones i el conseller @JosepGCambray comuniquen en aquests moments l\u2019avançament de l\u2019inici del curs escolar 2022-2023: les classes començaran el 5 de setembre a infantil i primària i el dia 7 a l\u2019ESO, el Batxillerat i la Formació Professional. pic.twitter.com/tbX9Oy4IRi
— Educació (@educaciocat) February 10, 2022
Aquest canvi no afecta la data de finalització del curs, que es manté a la segona quinzena de juny, el dia 22 per a infantil i primària i el dia 20 per a secundària, batxillerat i formació professional. Aragonès ha defensat aquesta decisió com una mesura que "afavoreix la conciliació familiar" i que respon a una "demanda històrica", un element, ha remarcat, que "afavoreix la igualtat d'oportunitats". Més enllà d'aquest objectiu, el president ha afirmat que aquesta mesura també té beneficis pedagògics, ja que escurça la distància entre cursos, una distància "sovint massa llarga".
Cambray ha defensat que aquesta mesura iguala Catalunya a la resta d'Europa en no oferir un retorn tan tardà a l'escola després de les vacances d'estiu. També ha assegurat que aquesta mesura beneficia al professorat, que podrà tenir més hores de coordinació i preparació de les classes a l'inici de curs.
Reaccions dels sindicats
La reacció dels sindicats, però, no ha estat especialment positiva. Des del majoritari, l'USTEC, la seva portaveu, Iolanda Segura, ha qualificat a TV3 la decisió de "vergonyosa", perquè el que fa la mesura, valora Segura, és treure dies de preparació del curs escolar, cosa que suposa problemes perquè, segons la portaveu, a primers de setembre solen faltar molts mestres per nomenar i això dificulta la coordinació interna dels centres. A més, ha criticat que la mesura no s'ha acordat amb el sector, que no ha passat pel Consell Escolar de Catalunya i no s'ha consensuat amb les famílies: "ens n'hem assabentat mitja hora abans que la premsa". Per aquest motiu ha demanat la dimissió del conseller.
La Intersindical Educació també s'ha oposat a la modificació del calendari perquè creuen que la mesura no busca la millora educativa sinó que respon a "càlculs polítics". Des del sindicat han assegurat que els centres només tindran dos dies per preparar el curs escolar i han alertat que això farà que la tasca docent es vegi greument afectada. Per la seva banda, Belen Tascón, de l'aFFaC, també ha criticat que la mesura els hagi agafat "per sorpresa", però han rebutjat valorar la decisió fins que no en sàpiguen més elements.

