El Govern permet obrir centres comercials al 30% i moure's per la comarca
Per ACN i EFE
Publicat el 12 de desembre 2020

El Procicat ha aprovat avui que els centres comercials puguin obrir a partir de dilluns amb un aforament màxim del 30%. És una de les novetats en les modificacions de les restriccions que s'han aprovat en una reunió celebrada aquest dissabte a primera hora del matí i que entraran en vigor a partir de dilluns que ve.

A banda de limitar l'aforament al 30%, el Procicat també inclou que aquests recintes comercials hauran de garantir una bona ventilació dels espais tancats, mitjançant ventilació natural o altres sistemes de ventilació. La limitació d'aforament s'aplica tant als establiments i locals comercials com a les zones comunes i de pas dels centres i recintes comercials.

A més, els centres comercials hauran d'establir sistemes de control d'aforament i fluxos, tant als establiments i locals com també als accessos, inclosos els aparcaments. També es restringeix l'accés i l'ús de les zones recreatives, com ara zones infantils o àrees de descans.

A la reunió també s'ha avançat que a partir del cap de setmana que ve es permetrà la mobilitat dins d'una mateixa comarca. Així, entre les sis del matí de divendres i les sis del matí de dilluns, qualsevol persona podrà moure's dins de la seva comarca. D'altra banda, es manté el confinament perimetral de Catalunya, a excepció dels desplaçaments adequadament justificats.

Esponjar la concentració de persones

Les decisions s'han pres en una reunió del Procicat, organisme dirigit pels departaments de Salut i Interior, que s'ha celebrat a primera hora d'aquest dissabte, després que divendres es cancel·lés la que hi havia prevista. Segons ha informat el Govern a través d'un comunicat, la proposta de reobertura dels centres comercials condicionada a la ventilació ha estat impulsada per Protecció Civil de la Generalitat i consensuada amb les autoritats sanitàries.

L'obertura es produirà dilluns, doncs, després que durant el pont de la setmana passada es veiessin aglomeracions i cues en els principals carrers comercials de Barcelona. De fet, des de l'executiu argumenten que aquesta mesura, juntament amb el pas a confinament comarcal, té com a objectiu esponjar la concentració de persones en espais urbans i facilitar l'accés a determinats serveis no presents en municipis petits durant el cap de setmana.

Un màxim de 1.000 persones als actes culturals

El Procicat també ha aprovat que les activitats culturals d'arts escèniques i musicals, com ara teatres, cinemes i auditoris, puguin acollir fins a 1.000 persones per sessió o actuació, totes assegudes, sense superar el límit del 50% de l'aforament màxim autoritzat. Ho podran fer si compleixen amb les condicions de "ventilació reforçada" i garanteixen les mesures de control d'aglomeracions, en una modificació que afecta els equipaments de grans dimensions.

Els titulars de les activitats hauran de presentar una declaració responsable al Departament de Cultura i a l'ajuntament del municipi on s'ubiqui l'espai de l'activitat, on s'informi de les característiques dels sistemes de ventilació i qualitat de l'aire i dels controls d'accessos i mobilitat.

Actes religiosos, fins a 1.000 persones al 30%

Pel que fa als actes religiosos i cerimònies civils com casaments, serveis religiosos i cerimònies fúnebres, poden obrir si es limita aforament al 30% i amb un nombre màxim de 500 persones. Ara bé, també podran obrir respectant el límit de l'aforament al 30% i fins a un màxim de 1.000 persones si es desenvolupen "de forma estàtica, a l'aire lliure o bé en espais físics tancats", tot complint les mateixes condicions de ventilació i qualitat de l'aire reforçades i garantint mesures de control d'aglomeracions.

També en tots aquests casos els titulars d'aquestes activitats hauran de presentar una declaració responsable al Departament de Justícia, per ser el competent en matèria d'afers religiosos, i a l'ajuntament del municipi on s'ubiqui l'espai de l'activitat.

— El més vist —
- Etiquetes -
- Comentaris -
— El més vist —