Terrassa
Per ACN
Publicat el 20 d’octubre 2020
Temps de lectura 2 minuts

El Govern reduirà a la meitat els lloguers dels locals comercials tancats forçosament per la pandèmia en cas que arrendatari i propietari no es posin d'acord en altres modificacions, segons ha pogut saber l'ACN. El decret, que l'executiu català aprovarà avui al consell de Govern, preveu que els llogaters puguin demanar canvis "raonables" en les condicions del contracte però que, si no hi ha acord a través de la negociació, es forci la reducció al 50 % del lloguer mentre duri la suspensió total de l'activitat o la reducció proporcional en cas de restriccions parcials.

Segons han confirmat fonts de Govern a l'ACN, el decret per la reducció dels lloguers prioritzarà que hi hagi acords entre llogaters i propietaris, però en preveurà la reducció al 50 % si és impossible la via negociada en el termini d'un mes. D'acord amb les fonts consultades, el fet que el restaurant en qüestió ofereixi serveis d'entrega a domicili o recollida no afectarà la possibilitat d'exigir la reducció al 50 % del preu del lloguer.

Un decret blindat legalment
Per donar cobertura legal a la mesura, el Govern haurà d'aprovar en el termini màxim de dos anys un nou projecte de llei per incorporar a l'ordenament jurídic la clàusula 'rebus', que permet establir la regulació necessària perquè es pugui renegociar un contracte en cas de "canvis imprevistos de circumstàncies". La norma s'haurà de promoure des del codi civil.

Fonts del Govern admeten que el govern espanyol podria recórrer contra aquesta normativa al Tribunal Constitucional, però la consideren necessària tenint en compte la situació dramàtica econòmica del sector de la restauració. En tot cas, el text del decret ha estat redactat pels experts en dret civil del departament de Justícia per tal que estigui blindat legalment.

El Gremi de Restauració va demanar al Govern que la reducció fos del 75 % i va mostrar els seus dubtes sobre la clàusula 'rebus' i els problemes derivats de la manca d'acord entre propietaris i llogaters.

Ajuts de 40 milions d'euros
La reducció al 50 % del lloguer se sumarà al paquet d'ajuts de 40 milions d'euros que oferirà el Govern a la restauració i als centres de bellesa que han hagut de tancar, unes ajudes que els restauradors consideren insuficients. 

— El més vist —
- Etiquetes -
- Comentaris -
— El més vist —