Denuncien que "viola el dret dels pobles a l'autodeterminació" i que "impedeix" trobar una solució pacífica al conflicte
Per ACN
Publicat el 11 de desembre 2020
La Unió Europea reitera que "l'estatus final" del Sàhara Occidental està pendent de decidir-se en el marc de les Nacions Unides, malgrat la decisió del president sortint dels Estats Units d'adjudicar-ne la sobirania al Marroc. La posició de la UE està "plenament alineada amb la del Consell de Seguretat de les Nacions Unides i les seves resolucions sobre el Sàhara Occidental", ha assegurat aquest divendres el portaveu d'Assumptes Exteriors i Política de Seguretat de la Unió Europea, Peter Stano, preguntat pel reconeixement de Trump. El portaveu ha afegit que la UE "acull amb satisfacció" el compromís de l'ONU de rellançar un nou procés polític i "encoratgen" a les parts a treballar cap aquesta solució.
 
La represa del procés polític, que proposa l'ONU, té per objectiu "aconseguir una solució política justa, duradora i mútuament acceptable basada en el compromís, i que permeti l'autodeterminació del poble del Sàhara Occidental, d'acord amb els principis i objectius de la Carta de les Nacions Unides", ha declarat el portaveu d'Assumptes Exteriors de la UE, Peter Stano.
 
El govern saharaui i eFront Polisario condemnen que Trump reconegui la sobirania de Marroc sobre el Sàhara Occidental
 

Per la seva banda, govern saharaui i el Front Polisario han condemnat la decisió de Trump en un comunicat signat per la delegació saharaui a Catalunya aquest dijous, on denuncien que la posició de Trump viola la carta de les Nacions Unides i "el dret dels pobles a l'autodeterminació". A més, lamenten que la posició "impedeix els esforços de la comunitat internacional per trobar una solució pacífica a l'actual conflicte entre la República Sahrauí i el Regne de Marroc".

El Front Polisario i el govern saharaui demanen a l'ONU, la Unió africana, la Unió Europea i a la Comunitat Internacional que condemnin també la "imprudent decisió" i exigeixin al Marroc el fi de l'ocupació al Sàhara Occidental.

La decisió de Donald Trump coincideix amb el Dia Internacional dels Drets Humans, aquest passat dijous 10 de desembre, i amb les vigílies del 60è aniversari de la resolució 14/15 de l'Assemblea General de les Nacions Unides sobre la declaració de concessió de la independència dels països i pobles colonitzats.

— El més vist —
- Etiquetes -
- Comentaris -
— El més vist —