La governança a Àfrica empitjora per primera vegada en una dècada - Diari de Barcelona

El grau general de bona governança a l'Àfrica ha disminuït per primera vegada durant el 2019, després d'estar millorant o mantenint-se estable des de 2010, segons anuncia la Fundació Mo Ibrahim en el seu informe anual.
"Si considerem l'última dècada, veiem que els governs africans progressen, però aquest progrés s'ha alentit tant des de 2015 que el 2019, per primera vegada, disminueix", ha explicat en una roda de premsa virtual la directora executiva d'aquesta organització, Nathalie Delapalme.
Gràfic que mostra l'evolució de la governança a l'Àfrica. Informe de la Fundació Mo Ibrahim
En comparació amb l'any 2018, la governança a l'Àfrica ha disminuït a causa del dràstic empitjorament en dues de les quatre dimensions considerades per la Fundació Mo Ibrahim com a claus per a un bon govern: participació, drets i inclusió; i seguretat i Estat de dret.
"El continent africà ha pres camins completament divergents", ha assegurat Camilla Rocca, investigadora sènior de la Fundació, en descobrir un desenvolupament positiu en les altres dues dimensions (desenvolupament humà i bases per les oportunitats econòmiques).
20 països africans, que alberguen el 41,9% de la població del continent, demostren haver progressat en l'última dècada tant en el seu desenvolupament humà com en les oportunitats econòmiques que ofereix als seus ciutadans; aquest últim aspecte ha estat seriosament amenaçat per l'impacte de la pandèmica de Covid-19.
A més, existeix un creixent grau d'insatisfacció cap a la manera en què els líders africans dirigeixen els seus països, tendència ja en declivi en l'última dècada, però que quasi es duplica en els últims cinc anys, segons dades de la xarxa d'investigació panafricana Afrobaròmetre empleades en aquest estudi.
Gràfic que mostra l'evolució de la governança a l'Àfrica. Informe de la Fundació Mo Ibrahim
"Aquesta deteriorada valoració per part de la ciutadania pot estar relacionada amb majors expectatives, però en general apunta a una major desconfiança cap als seus governs", detalla Delapalme.
Somàlia, en l'última posició, millora
Maurici representa el país amb millor governança de l'Àfrica de l'any 2019, tot i no haver deixat d'empitjorar en les quatre dimensions mencionades durant l'última dècada. Per la seva banda, Somàlia, que roman en última posició, no ha deixat de millorar des de 2010.
Només vuit països —Angola, Txad, Costa d'Ivori, Etiòpia, Madagascar, Seychelles, Sudan i Togo— han millorat en l'última dècada tant el seu grau d'inclusió, participació i drets, com el nivell de desenvolupament humà, seguretat i oportunitats econòmiques.
Creada l'any 2006, la Fundació està encapçalada pel gegant de les telecomunicacions sudanès Mo Ibrahim i treballa per promoure el bon govern i el desenvolupament de l'Àfrica.

