Catifa vermella dels Premis Goya l'any 2017.
Per Redacció
Publicat el 11 de maig 2020

L’Acadèmia ha anunciat aquest dilluns que permetrà que pel·lícules estrenades en plataformes en línia participin en l’edició dels Goya de l’any vinent. Segons ha explicat l’entitat en un comunicat, aquesta decisió s’ha pres arran de les conseqüències de la crisi del coronavirus, ja que molts rodatges s’han vist paralitzats i moltes obres no s’han pogut estrenar.

La junta de l’Acadèmia ha fet públic, per tant, que flexibilitzarà els criteris per poder presentar-se als premis Goya, que se celebren cada any cap al mes de març. Fins ara, només podien participar en el certamen les obres estrenades obligatòriament en sales comercials i amb una taquilla oberta al gran públic, deixant fora estrenes a plataformes com Netflix, HBO o Filmin.

Així doncs, les pel·lícules que passin a estrenar-se en línia podran ser candidates als Goya, un premi que complirà la seva edició número 35 el pròxim 2021. La institució ja ha deixat clar que es tracta d’una mesura puntual, presa “pel període excepcional” en què es troba el país. Un cop es reprengui l’activitat de les sales de cinema, l’Acadèmia ha assegurat que revisarà la decisió i que tornarà a aplicar la norma de les estrenes a les sales de cinema comercials per poder optar al guardó.

En edicions anteriors dels Goya, però, ja hi havien participat pel·lícules procedents de plataformes de streaming. Un dels exemples més recents és Roma (2018) del director mexicà Alfonso Cuarón. El film, produït per Netflix, es va estrenar a les sales de cinema tradicionals, però també al web de la plataforma. Per tant, tot i provenir de plataformes de contingut en línia, les pel·lícules sempre s'estrenaven als cinemes per tal de participar al certamen.

El sector paralitzat per la Covid-19

Segons va informar RTVE, el coronavirus ha comportat la suspensió de fins a 300 rodatges de pel·lícules. Amb les mesures de desconfinament, però, algunes productores audiovisuals ja han començat a planificar el retorn d’alguns dels rodatges cancel·lats; tot i això, serà només per als rodatges petits, com entrevistes o sèries diàries de televisió. Les produccions més llargues i complexes hauran d’esperar a la fi del desconfinament per reprendre les gravacions.

A més, els rodatges que retornaran a finals de maig ho hauran de fer adaptant els guions i els espais a les mesures de seguretat. Per tant, caldrà evitar abraçades i petons, hi haurà més camerinos i es prioritzaran les localitzacions interiors. Per tant, moltes escenes no es podran gravar de totes maneres.

Seguint l’exemple dels Oscars

El comunicat de la institució espanyola ha arribat després que, a finals d’abril, l’Acadèmia d'Arts i Ciències Cinematográfiques de Hollywood decidís permetre pel·lícules estrenades en línia als Oscars, també a causa del coronavirus. En la mateixa línia, Hollywood només permetia que les pel·lícules candidates a l’estatueta haguessin passat prèviament pel cinema. En canvi, ara podran participar-hi els films que s’hagin estrenat en plataformes en línia durant la pandèmia. Tot i això, Hollywood ha remarcat que és una decisió excepcional per a l'edició de 2021.

— El més vist —
— Hi té a veure —
- Etiquetes -
- Comentaris -
— El més vist —