Grafitis a les ciutats catalanes reclamen l'alliberació del líder kurd Abdullah Öcalan
Publicat el 12 de novembre 2020

El líder del Partit dels Treballadros del Kurdistan (PKK), Abdullah Öcalan, va ser capturat el 15 de febrer de 1999 a l'embaixada grega de Kènia i després empresonat a cadena perpètua a l'illa-presó d'Imrali a Turquia. Aquesta situació és considerada per molts intel·lectuals com una violació del Dret Internacional i des de fa 20 anys no han cessat les iniciatives, campanyes i protestes en reclam de l'alliberament d'Öcalan. La més important és la iniciativa internacional "Freedom for Abdullah Öcalan – Peace in Kurdistan" que coordina accions arreu del món.

A Catalunya els reclams d'aquest alliberament també han arribat. Aquest cap de setmana diverses ciutats s'han llevat amb murals i grafitis que recorden al líder kurd i reclamen la seva sortida de presó. Són obres que responen a una crida feta per l'organització KCDK-E a il·lustrar les ciutats sota el lema "Let us express the paradigm of Abdullah Öcalan" (Deixeu-nos que expressem el paradigma d'Abdullah Öcalan) i que defensa posar en primera línia les imatges de les dones revolucionàries i els pensaments trencadors d'Öcalan.

A la ciutat de Sort, Xavi Pedemonte (@xavielpetit) i Thor San (@Thorsana) han decidit sumar-se a la campanya fent un mural que mostra la imatge d'Öcalan i una guerrillera kurda de les YPJ. "Nosaltres ens dediquem a pintar, entenem el grafiti com una eina de transformació, no només dels espais, sinó també de transformació social i de generador de consciència. Quan pintem transmetem un missatge i intentem despertar consciències", explica Pedemonte al Diari de Barcelona.

 

"Venim de la tradició llibertària i entenem la lluita kurda com a molt propera perquè és una lluita, avui dia, en ple segle XXI, que defensa uns valors que nosaltres entenem com a propis", assegura. Per a Pedemonte "al Pallars hi ha un espai on la consciència política és afí a la lluita kurda, no ve de nou, però tampoc és gaire conegut. Per això la idea també era donar-li visibilitat, que la gent es pregunti i que busqui el nom de l'Abdullah Öcalan".

Foto d'ANF


Foto d'ANF

Amb aquest objectiu al mural hi apareix el nom i la seva imatge però, i la guerrillera kurda? "La imatge de la guerrillera és real, i representa que la lluita segueix viva i en mans, sobretot, de les guerrilleres kurdes", argumenta Pedemonte qui afegeix que "la lluita kurda té com a pilar fonamental el feminisme i és un tema que a nosaltres ens afecta de forma directa i el defensem a ultrança".

— El més vist —
- Etiquetes -
- Comentaris -
— El més vist —