Grafitis a diferents ciutats catalanes reclamen l'alliberament d'Abdullah Öcalan - Diari de Barcelona

Lluita kurda
Grafitis a diferents ciutats catalanes reclamen l'alliberament d'Abdullah Öcalan
Diversos artistes reclamen la llibertat del líder kurd amb imatges i missatges de conscienciació
El líder del Partit dels Treballadros del Kurdistan (PKK), Abdullah Öcalan, va ser capturat el 15 de febrer de 1999 a l'embaixada grega de Kènia i després empresonat a cadena perpètua a l'illa-presó d'Imrali a Turquia. Aquesta situació és considerada per molts intel·lectuals com una violació del Dret Internacional i des de fa 20 anys no han cessat les iniciatives, campanyes i protestes en reclam de l'alliberament d'Öcalan. La més important és la iniciativa internacional "Freedom for Abdullah Öcalan – Peace in Kurdistan" que coordina accions arreu del món.
A Catalunya els reclams d'aquest alliberament també han arribat. Aquest cap de setmana diverses ciutats s'han llevat amb murals i grafitis que recorden al líder kurd i reclamen la seva sortida de presó. Són obres que responen a una crida feta per l'organització KCDK-E a il·lustrar les ciutats sota el lema "Let us express the paradigm of Abdullah Öcalan" (Deixeu-nos que expressem el paradigma d'Abdullah Öcalan) i que defensa posar en primera línia les imatges de les dones revolucionàries i els pensaments trencadors d'Öcalan.
A la ciutat de Sort, Xavi Pedemonte (@xavielpetit) i Thor San (@Thorsana) han decidit sumar-se a la campanya fent un mural que mostra la imatge d'Öcalan i una guerrillera kurda de les YPJ. "Nosaltres ens dediquem a pintar, entenem el grafiti com una eina de transformació, no només dels espais, sinó també de transformació social i de generador de consciència. Quan pintem transmetem un missatge i intentem despertar consciències", explica Pedemonte al Diari de Barcelona.
"Venim de la tradició llibertària i entenem la lluita kurda com a molt propera perquè és una lluita, avui dia, en ple segle XXI, que defensa uns valors que nosaltres entenem com a propis", assegura. Per a Pedemonte "al Pallars hi ha un espai on la consciència política és afí a la lluita kurda, no ve de nou, però tampoc és gaire conegut. Per això la idea també era donar-li visibilitat, que la gent es pregunti i que busqui el nom de l'Abdullah Öcalan".
Foto d'ANF
Foto d'ANF
Amb aquest objectiu al mural hi apareix el nom i la seva imatge però, i la guerrillera kurda? "La imatge de la guerrillera és real, i representa que la lluita segueix viva i en mans, sobretot, de les guerrilleres kurdes", argumenta Pedemonte qui afegeix que "la lluita kurda té com a pilar fonamental el feminisme i és un tema que a nosaltres ens afecta de forma directa i el defensem a ultrança".

