Els grans clubs europeus de futbol creen la 'Superlliga'
Per EFE
Publicat el 19 d’abril 2021

Dotze dels clubs més importants d'Europa, entre els quals es troben Reial Madrid, FC Barcelona i Atlètic de Madrid, han anunciat l'acord per a la creació d'una nova competició, la Superlliga, en la qual participaran des de l'agost vinent fins a 20 equips, amb partits entre setmana per a respectar les competicions nacionals. L'anunci ha fet saltar les alarmes en el món del futbol, ja que les principals lligues i federacions, així com la UEFA i la FIFA, s'hi han posicionat en contra.

Al costat dels tres clubs espanyols, els fundadors d'una Superlliga que revoluciona el panorama futbolístic europeu són els italians Milan, Inter de Milà i Juventus, així com els anglesos Arsenal, Liverpool, Manchester City, Chelsea, Manchester United i Tottenham. Hi haurà tres fundadors més, s'esperava que un d'ells fos el Borussia Dortmund, però els alemanys han rebutjat el projecte. Bayern de Munic i PSG són dos altres clubs que podrien ocupar les places vacants de fundadors.

"De cara al futur, els Clubs Fundadors esperen mantenir converses amb la UEFA i la FIFA buscant les millors solucions per a la Superlliga i per al conjunt del futbol mundial", diu el comunicat de la Superlliga.

La creació de la nova Lliga és una resposta a "la inestabilitat de l'actual model econòmic del futbol europeu" a causa de la pandèmia. "Durant anys, els Clubs Fundadors han tingut com a objectiu millorar la qualitat i la intensitat de les competicions europees existents i, en particular, crear un torneig en el qual els millors clubs i jugadors puguin competir entre ells de manera més freqüent".

D'aquesta manera, apunta que amb "una visió estratègica i un enfocament comercial" l'objectiu és "augmentar el valor i les ajudes en benefici de la piràmide del futbol en el seu conjunt", oferint partits de major qualitat entre clubs grans que aportaran "recursos financers addicionals per a tothom del futbol".


Miguel Ruiz - FC Barcelona

El format de la nova competició anunciada és el de 20 participants: els quinze fundadors més cinc equips que es classificaran anualment en funció del seu rendiment. Els partits es jugaran entre setmana per a respectar a les respectives lligues nacionals i la primera edició s'iniciaria el mes d'agost vinent.

Els equips es dividiran en dos grups de deu i disputaran partits d'anada i tornada. Els tres primers de cada grup es classificaran automàticament per als quarts de final, mentre que els que acabin en quarta i cinquena posició jugaran un playoff addicional al doble partit. La final serà al maig en una seu neutral. Els plans de la Superlliga són començar amb el format per al futbol masculí i ajudar "a l'avanç i desenvolupament del futbol femení", iniciant també la competició "tan aviat com sigui possible".


atleticodemadrid.com

Els pagaments de solidaritat seran majors que els actualment generats pel sistema europeu de competició i es preveu que superin els 10.000 milions d'euros al llarg del període de compromís dels clubs. Els fundadors rebran, en conjunt, un pagament d'una sola vegada de 3.500 milions d'euros dedicat únicament a escometre plans d'inversió en infraestructures i compensar l'impacte de la pandèmia de la Covid.

Les federacions, en contra

La UEFA, les federacions i lligues anglesa, espanyola i italiana han mostrat el seu rebuig frontal a la creació d'aquesta nova competició. En un comunicat han anunciat que aquestes organitzacions romandran "unides" per a "aturar aquest projecte cínic", que "es basa en l'interès propi d'uns pocs clubs" "en un moment en què la societat necessita més que mai la solidaritat".

Precisen que estudiaran "totes les mesures disponibles, a tots els nivells, tant judicials com esportives, per evitar-ho". "El futbol es basa en competicions obertes i en el mèrit esportiu, no pot ser d'una altra manera", han apuntat.

Han recordat també que, tal com va anunciar la FIFA, "els clubs implicats tindran prohibit jugar en qualsevol altra competició a nivell nacional, europeu o mundial, i els seus jugadors podrien veure's privats de l'oportunitat de representar les seves seleccions nacionals".

"Agraïm als clubs d'altres països, especialment als francesos i alemanys, que s'hagin negat a implicar-se. Fem una crida a tots els amants del futbol, als aficionats i als polítics perquè s'uneixin a nosaltres en la lluita contra aquest projecte si segueix endavant. Aquest persistent interès propi d'uns pocs porta ja massa temps. Ja està bé", conclou l'escrit.

— El més vist —
- Etiquetes -
- Comentaris -
— El més vist —