Greenpeace
Per EFE
Publicat el 22 d’octubre 2020

L'ONG ecologista Greenpeace ha presentat un informe titulat Ecoembes menteix en el qual acusa aquesta entitat i les seves empreses associades de constituir un "monopoli", "ocultar informació" i "guanyar diners amb la seva gestió de residus", assenyalant que Ecoembes "no recicla ni el 25% dels envasos recollits al contenir groc". Per la seva part, l'empresa ha densat la "transparència i veracitat" de les seves dades de reciclatge.

En roda de premsa virtual, el director de Greenpeace España Mario Rodríguez ha assegurat que el document "neix de la voluntat d'evidenciar les deficiències" d'un sistema de gestió "insostenible" que, després de dos decennis de vigència "no ha aconseguit posar fi a l'allau d'invasió plàstica".

Ecoembes és l'organització mediambiental sense ànim de lucre per a la cura del medi ambient a través del reciclatge i ecodisseny dels envasos a Espanya i té signats acords amb nombroses empreses que fan sevir plàstic en els seus productes per recuperar envasos en els punts verds i tractar-los posteriorment per al seu reciclatge.

Segons Greenpeace, aquesta entitat configura un "monopoli" destinat a "guanyar diners amb la gestió del plàstic com a residu", ja que els seus ingressos procedeixen en un 90% del pagament de la taxa del punt verd i un 10% de la venda de material recuperat i, d'acord amb l'informe, "Ecoembes no recicla ni el 25% dels envasos recollits en el contenidor groc".

La seva investigació "posa de manifest" com empreses adjudicades per Ecoembes "guarden, enterren i exporten plàstics de manera irregular".

Els residus perduts i el bloqueig d'alternatives

El responsable de residus de Greenpeace España, Julio Barea, ha afegit que aquests "residus perduts" són "rebutjats per diferents vies", inclosa "l'exportació d'alguns d'ells a abocadors del sud-est asiàtic" a través d'un "laberint burocràtic" que afavoreix l'acumulació de plàstics a països com Malàisia.

L'organització ecologista també ha estès la sospita sobre els incendis en plantes de reciclatge, ja que "hi ha un alarmant augment en les xifres d'incendis fortuïts" i precisa que 36 de les plantes adjudicatàries d'Ecoembes —26 d'elles, en més d'una ocasió— van sofrir algun dels 267 sinistres registrats entre 2012 i 2020. Almenys el 15% d'aquests sinistres "van ser provocats, segons apunta el Servei de Protecció de la Naturalesa de la Guàrdia Civil", ha afegit Barea.

Així mateix, els ecologistes també acusen Ecoembes "i les seves empreses" de "bloquejar durant molt de temps alternatives a la seva ineficient gestió d'envasos", pel que demanen a la ministra de Transició Ecològica, Teresa Ribera, que "fomenti mesures reals basades en l'economia circular", com ara l'eliminació d'envasos d'un sol ús i el desplegament d'un sistema de retorn i devolució d'envasos.

"Ecoembes posseeix un gran poder per a fer greenwashing —rentat d'imatge de productes no sostenibles per presentar-los com si fossin verds—, que utilitza de pantalla per netejar la seva imatge sense tallar el ritme de generació d'envasos", ha resumit Rodríguez.

Per això, exigeixen a Ecoembes que destini la taxa obtinguda pel punt verd a pagar els costos de gestió íntegrament "i deixi de fomentar falses solucions", a més de permetre que siguin les administracions locals les que s'encarreguin de recollir i transportar els envasos.

Ecoembes es defensa

Al seu torn, l'entitat sense ànim de lucre Ecoembes ha defensat la “transparència i veracitat” de les seves dades sobre reciclatge de plàstics a Espanya en un comunicat. A més, ha expressat la seva preocupació per la "falta de rigor" de l'informe dels ecologistes, que "contradiu fins i tot les dades oficials i les fonts nacionals i internacionals" i que podria contribuir a desincentivar la participació ciutadana en la recuperació d'aquests materials.

“En diverses ocasions hem ofert a Greenpeace accedir a les nostres dades perquè poguessin analitzar-los i revisar-nos detalladament”, sense obtenir fins avui “cap resposta per part seva”, ha assenyalat en el comunicat. Així mateix, Ecoembes ha insistit que tota la seva activitat està completament “regulada i sotmesa al control i certificació de l'administració pública”.

També ha recordat que “en més de vint anys” de trajectòria en el món del reciclatge a Espanya, l'organització mai s'ha vist esquitxada per una polèmica d'aquestes característiques. “Això no ha ocorregut en cap ocasió”, ha destacat.

En la seva opinió, l'informe "Ecoembes menteix" respon a una estratègia de pressió i influència política que deriva d'“interessos particulars i no a un objectiu comú”, i a "un maldestre intent de “devaluar l'esforç diari” de milers d'ajuntaments i persones que separen i reciclen els seus residus.

— El més vist —
- Etiquetes -
- Comentaris -
— El més vist —