Central nuclear d'Ascó
Per ACN
Publicat el 03 de febrer 2022

Greenpeace considera que la proposta de la Comissió Europea per etiquetar com a verdes les inversions en energies nuclears i gas natural és polèmica i insta a totes les entitats financeres a desmarcar-se de Brussel·les.

En un comunicat emès poc després que l'executiu comunitari presentés el seu pla de taxonomia verda, l'organització ecologista titlla d'"intent de robatori" el projecte i denuncia que aquest només busca satisfer dues indústries desesperades per mantenir el negoci. Greenpeace n'assenyala la presidenta de la Comissió Europea, Ursula von der Leyen, com a responsable, i afirma que la proposta és "l'acció de greenwashing més greu dels últims temps".

Els Estats poden tombar la decisió

Pel que fa a la transcendència d'aquesta proposta, els governs europeus, així com també el Parlament Europeu, tenen l'opció de tombar-la, però necessiten una àmplia majoria per poder-ho fer. És per aquest motiu que, en el seu escrit, Greenpeace crida a tots els països membres de la Unió Europea a fer-la caure, atès que aquesta "es burla de les reivindicacions de la UE en matèria de clima i medi ambient".

En la mateixa línia, aquest moviment ecologista també ha fet una crida a totes les institucions financeres europees per tal que no categoritzin les inversions nuclears i de gas com a "mediambientalment sostenibles". Els demana que siguin transparents i que basin les seves decisions d'inversió energètica i climàtica en la ciència.

L'Organització Europea del Consumidor (BEUC) també s'ha sumat a la denúncia contra la nova proposta de taxonomia verda. En el seu comunicat afirmen que es tracta de "greenwashing institucional" i temen que el pla acabi impedint que els consumidors inverteixin de manera sostenible.

La directora general de BEUC, Monique Goyens, ha instat els consumidors "a no confiar en aquesta taxonomia com a eina d'inversió", i ha sentenciat que el pla és completament innecessari perquè no impedeix que els països prenguin les seves pròpies decisions en matèria d'ús energètic.

BEUC reivindica que Brussel·les faci servir l'argument de "transició energètica" per poder seguir "subvencionant les seves indústries amb els diners dels consumidors", i tanca el seu comunicat afirmant que la Comissió Europea "ha fracassat completament a l'hora de considerar les expectatives dels consumidors".

— El més vist —
- Etiquetes -
- Comentaris -
— El més vist —