La guerra a Ucraïna dispara els costos de producció i risc de proveïment pel sector agrari - Diari de Barcelona

El conflicte a Ucraïna ha agreujat l’escalada dels preus dels costos de producció al sector agrari. El risc de desproveïment d’alguns productes i la situació de col·lapse a la qual es poden veure abocats pagesos i ramaders en no poder fer front a més despeses són les principals preocupacions d’aquesta nova conseqüència de la guerra.
Des de L’Associació de Joves Agricultors i Ramaders de Catalunya (JARC) demanen a l’Administració mesures excepcionals per garantir la producció d’aliments, ja que bona part dels cereals que s’utilitzen per a l’alimentació animal o dels fertilitzants químics amb què s’adoben els camps s’importen des d’Ucraïna o Rússia. L’estat espanyol també té una gran dependència importadora del blat de moro i l’oli de gira-sol d’Ucraïna, i del blat tou de Rússia, per a la fabricació d'alimentació animal.
El conflicte bèl·lic a Ucraïna afecta especialment a les explotacions ramaderes, però sobretot al sector porcí avícola. L'Estat importa el 28% de blat de moro per alimentació animal d'Ucraïna. Aquest és el quart país exportador mundial d'aquest producte i l’aturada del subministrament n'ha disparat el preu.
"En l'últim any i fins aquest gener portàvem un increment del 30% del preu del cereal, que es repercuteix en el preu de l'alimentació, i des del gener i fins ara s'ha incrementat un 50% més, cosa que representa una pujada del 80% o 90% segons el tipus de cereal", explica Robert Jaimejuan, ramader i cap de la sectorial de farratges de JARC. En el sector boví, d’altra banda, estima que criar un vedell suposa un 50% més que a principis d’aquest any. D’aquest increment, entre un 20% i un 30% s’ha donat arran de l’esclat de la guerra.
Les exigències de JARC
A causa de la guerra a Ucraïna també s'han disparat els preus d'altres matèries primeres que utilitza el sector agrari com són la llum, el gas i el gasoil. Els productors de cereals ja fa temps que també pateixen l'increment del preu dels fertilitzants químics, que s'ha gairebé quadruplicat des del gener del 2021.
Per aquest motiu, JARC reclama la intervenció del govern de l'Estat per així garantir el proveïment d'aliments. També proposa mesures excepcionals per evitar la saturació del sistema productiu, per tal de donar liquiditat al sector i rebaixar les exigències mediambientals de la PAC que entrarà en vigor el 2023, en favor de la producció d'aliments.
Algunes de les exigències de l’entitat són les excepcions fiscals en relació amb l’IRPF o la bonificació de l’ús de gasoil agrícola; la pròrroga d’un any del retorn dels préstecs de la covid per donar suport als productors; l’aixecament de les restriccions del 5% de Superfície d’Interès Ecològic (SIE), i la importació de cereals des d’altres països com els Estats Units o l’Argentina.

