Guia de les mobilitzacions de la Diada d'enguany
Per Redacció
Publicat el 11 de setembre 2020

La Diada de Catalunya del 2020 està marcada per la pandèmia de Covid-19 que des del passat mes de març sacseja el territori. El coronavirus ha condicionat l'organització de mobilitzacions aquest Onze de Setembre, tot i que finalment les grans entitats de l'independentisme han convocat manifestacions o iniciatives virtuals. Si bé les que es preveuen més concorregudes, malgrat les mesures de seguretat, es troben a Barcelona, arreu de Catalunya hi haurà espais on mobilitzar-se per celebrar la Diada.

L'ANC aposta pel doble format

L'Assemblea Nacional Catalana ha hagut d'adaptar la seva tradicional manifestació de la Diada a la situació actual, per això ha desdoblat la seva presència al territori fent una proposta presencial i una de virtual. Pel que fa a la primera, més enllà de la pujada de l'estelada gegant al Castell de Tona a les 9.00, que comptarà amb l'actuació de la coral Veus per la Llibertat i amb la lectura d'un manifest, el plat fort de l'ANC serà a les 17:14h de la tarda. 

Serà aleshores quan començaran les mobilitzacions que l'entitat ha convocat arreu del territori català davant de diferents edificis de l'administració estatal espanyola, com ara l'Agència Tributària espanyola, les estacions de Renfe o els jutjats, entre d'altres. Segons ha dit l'ANC, "davant d'aquests edificis es desplegaran un seguit de pancartes amb missatges que il·lustraran els greuges que pateix Catalunya dins l'Estat espanyol i evidenciaran la necessitat d'assolir un Estat independent com més aviat millor."

Si bé el fet que calgui inscriure's no és una novetat en les mobilitzacions de l'Assemblea Nacional Catalana, enguany seran delimitades i se'n controlaran els accessos. Es seguiran les mesures de seguretat adients, com l'ús obligatori de mascareta, les pancartes d'ús individual i la distància de seguretat, entre d'altres. Tal com va apuntar Adrià Alsina, coordinador de la Comissió de Comunicació de l'ANC, la intenció és realitzar "la mobilització adaptada a la Covid-19 més gran d'Europa" amb aquestes 107 concentracions repartides en 82 municipis catalans.

Pel que fa al vessant virtual, a part de les samarretes, que porten inscrit el lema d'enguany ("El deure de construir un futur millor, el dret a ser independents"), l'ANC també ha posat a la venda uns codis QR pel preu de 2€ que permetran participar a la "Xarxa Independència". Aquest serà un espai on connectar amb altres persones, assemblees de base i blocs solidaris, per tal d'establir vincles arreu del territori i ajudar amb donacions a aquells col·lectius més perjudicats per la crisi actual.

Les mobilitzacions de l'Esquerra Independentista

La Candidatura d'Unitat Popular (CUP), Alerta Solidària, Arran, Endavant, el Sindicat d'Estudiants dels Països Catalans (SEPC) i la Coordinadora Obrera Sindical (COS) són les principals entitats que formen l'Esquerra Independentista catalana. Enguany han convocat quatre mobilitzacions estàtiques i simultànies a les quatre demarcacions de Catalunya, concretament a Barcelona, Reus, Girona i Lleida.

A la capital catalana, la concentració i l'acte polític començaran a les 19.00 al passeig Lluís Companys. A Ponent es celebrarà l'ofrena floral al Roser a les 12.00 i a les 13.00 tindrà lloc l'acte polític a l'avinguda Blondel. A Girona la manifestació i l'acte polític es celebraran al passeig de la Copa a les 11.00 i a Reus ho faran a les 19:30 a la plaça Antoni Borrell. 

Per accedir a la manifestació estàtica de Barcelona, que es preveu la més important de les organitzades per aquests col·lectius, caldrà haver-se inscrit prèviament i tenir el codi QR per poder accedir al passeig Lluís Companys, que tindrà quatre entrades. Les entitats han recordat al llarg de la setmana que és obligatori l'ús de mascareta, situar-se a les marques del terra i seguir les recomanacions que es vagin donant en tot moment. 

El lema de les convocatòries és "Als Països Catalans hi ha una altra manera de viure: independència, socialisme, feminisme". D'altra banda, Arran ha convocat un acte d'homenatge a Gustau Muñoz i una manifestació juvenil a les 10.30 al carrer Ferran de Barcelona i un acte polític a les 12.00 al Born, sota el lema "El futur es lluita en el present".

Altres actes d'entitats independentistes

Enguany Òmnium ha quedat més en un segon pla pel que fa a les mobilitzacions de la Diada, però tot i així a la seva agenda hi inclouen diversos actes arreu del territori. Participaran a l'homenatge "a les lluitadores i lluitadors per la llibertat" que tindrà lloc a les 9.30 al cementiri de Berga, a l'ofrena floral al Monument dels Drets dels Pobles de Figueres a les 10.00, a la rua per la independència de Sabadell a les 10.30 o als actes de Gironella i Pla d'Urgell, entre d'altres.

Pel que fa als CDRs, el del Barcelonès convoca a les 19:30 a l'Arc de Triomf sota el lema "Sentenciem-los" i el de Tarragona ha fet difusió de l'acte de la Coordinadora Onze de setembre, que ha organitzat parlaments a les 12.30 a la plaça de la Font i un dinar popular a les 13.30. Altres CDRs han proposat les seves pròpies manifestacions, tot i que la majoria s'ha acollit a les de l'Esquerra Independentista. 

El Govern no assistirà als actes de la Diada

Segons va explicar fa uns dies Meritxell Budó, portaveu del Govern, cap membre de l'executiu català assistirà enguany a les manifestacions de la Diada citades anteriorment. La seva intenció és donar exemple en un moment en què han demanat a la població que extremi les precaucions davant la crisi del coronavirus. Budó va explicar que buscarien "fórmules alternatives com la presència als balcons" i que cal garantir el dret a manifestació.

El Govern, a més, va suspendre tots els actes previstos excepte la tradicional ofrena floral davant l'estàtua de Rafael Casanova. Budó, el president Quim Torra i el vicepresident Pere Aragonès hi assistiran en representació de l'executiu català. 

— El més vist —
- Etiquetes -
- Comentaris -
— El més vist —