Terrassa d'un bar a Tarragona
Per Redacció
Publicat el 11 de maig 2020

D'ençà d'aquesta passada mitjanit, el Camp de Tarragona, l'Alt Pirineu i Aran i les Terres de l'Ebre, pel que fa a territoris de Catalunya, han passat a la fase 1 del desconfinament. És a dir, es poden fer visites a familiars, poden tornar a obrir terrasses de bars i restaurants (al 50 %), establiments comercials de menys de 400 metres quadrats, museus i hotels. I per tant, al llarg d'aquest matí i migdia, una de les imatges més buscades ha estat les terrasses dels bars amb clients asseguts i prenent cafè o vermut, dos mesos després.

Terrassa d'un bar, aquest matí, a Tarragona.

Diversos ciutadans es prenen un cafè avui a la terrassa d'un bar a la Plaça Major d'Ourense.

Diverses persones esmorzen aquest matí a les terrasses dels bars a Eivissa.

Terrassa d'un bar d'aquest matí a Oliana (Alt Urgell).

Què es pot fer i no es pot fer a la fase 1?
El Butlletí Oficial de l'Estat (BOE) ha publicat aquest cap de setmana l'ordre ministerial que defineix què podran fer i què no els habitants de les regions sanitàries que avancin cap a la fase 1 a partir d'aquest dilluns 11 de maig. D'entrada, els ciutadans de territoris que estiguin a la fase 1 podran desplaçar-se per tota la regió sanitària i no només pels municipis, com demanava la Generalitat de Catalunya. A més, i després d'una modificació de la norma del govern espanyol, també podran anar a la segona residència, sempre sigui dins de la seva regió sanitària, tal com va avançar Pedro Sánchez en el seu discurs.

Contacte social amb fins a 10 persones
En aquesta fase 1 també estaran permeses les reunions de fins a 10 persones, tant en domicilis particulars com en espais públics. Durant aquestes trobades, el govern espanyol demana que es mantingui una distància de 2 metres entre persones o, si no és possible, que s'habilitin mesures de protecció física i higiene de mans. 


Divisió de Catalunya per regions sanitàries i nivell de risc de cadascuna. Font: ACN

Reobertura dels comerços
En aquesta nova fase també podran reobrir-se tots els establiments comercials que tinguin una superfície de, com a màxim, 400 metres quadrats. Aquesta mesura exclou els comerços que estiguin dins de centres comercials. 

Tots els locals comercials que puguin obrir, però, hauran de limitar el seu aforament al 30 % i garantir la distància de dos metres entre els clients. En el cas de no poder garantir la separació mínima entre clients, només un podrà accedir a la botiga. A més, també s'exigeix que es faciliti un horari preferent per a les persones de més de 65 anys.

Terrasses al 50 % de la seva capacitat
El sector de l'hostaleria podrà tornar a posar-se en marxa de manera presencial després de dos mesos. A partir de dilluns, els bars i restaurants podran reobrir les seves terrasses amb una limitació de l'aforament al 50 %. En cap cas, però, podran obrir l'interior del local, avenç que està contemplat per la fase 2. A les taules de les terrasses hi haurà un límit de 10 persones per taula, tot i que el més important és que es pugui mantenir la distància mínima interpersonal. 

D'altra banda, no es podran utilitzar els productes d'autoservei com les setrilleres i es recomana no utilitzar cartes i substituir-les per pissarres o cartells. A més, els bars també hauran de posar a disposició dels clients gels desinfectants i hauran de realitzar tasques de desinfecció tant de la terrassa com dels lavabos diverses vegades al dia. 

Vetlles i enterraments
Les vetlles estan permeses en aquesta fase 1, tant en instal·lacions públiques com privades, sempre que l'aforament sigui, com a màxim, de 15 persones si es fa a l'aire lliure o de 10 persones si es fa en un espai tancat. En la comitiva de l'enterrament també s'estableix un límit de 15 persones més la persona que s'encarrega d'oficiar la cerimònia. 

Espais de culte
L'assistència als espais de culte estarà permesa sempre que no se superi un terç de l'aforament i es compleixin les mesures de seguretat i higiene establertes per les autoritats sanitàries. En l'assistència als espais de culte es recomana l'ús de màscares de protecció i la realització de tasques de desinfecció abans de cada reunió. A més, es prohibeix explícitament l’ús d’aigua beneïda.

Biblioteques i museus
Les biblioteques podran reobrir-se per la realització de tasques específiques: préstec o devolució de llibres, lectura dins la sala i consulta d’informació bibliogràfica i bibliotecària. No obstant això, el BOE especifica que no es podran dur a terme activitats culturals o estudi a les sales.

Pel que fa als museus, també podran reobrir-se amb una limitació de l'aforament del 30%. L'únic que estarà permès són les visites individuals i no es podran utilitzar elements tàctils ni audioguies que s'hagin de compartir entre els visitants.

Teletreball
En aquesta fase 1, el govern segueix recomanant que es fomenti el teletreball per a totes aquelles feines que puguin continuar la seva activitat laboral a distància. 

Activitats culturals
En aquesta fase 1, es podran dur a terme actes culturals amb un terç de l'aforament i un màxim de 30 persones en el cas de ser un espai tancat i de 200 si és un espai obert. En qualsevol cas, tothom haurà d’estar assegut i la venda d’entrades ha de ser només per internet. 

Esport professional
Els esportistes professionals dels clubs podran entrenar-se físicament i tècnica de manera individual, tot i que es contempla la possibilitat de realitzar tasques tècniques en grups reduïts de 10 jugadors. En aquests casos, però, es recomana evitar les accions que requereixin contacte físic entre les persones. 

D'altra banda, també s'autoritza als esportistes l'accés als Centres d'Alt Rendiment, que podran, fins i tot, sortir de la seva unitat territorial en cas de no tenir-ne cap a disposició. 

Turisme
Els hotels i allotjaments turístics podran obrir les portes sense cap límit en l'aforament. Les zones comunes com els gimnasos o les piscines hauran de romandre tancades. Les persones que s'allotgin, però, podran fer ús del servei de bar i restaurant que haurà de basar-se en les mesures sanitàries. 

— El més vist —
- Etiquetes -
- Comentaris -
— El més vist —