Guillem Solé (Buhos): "Queixar-se sent un home blanc del primer món és injust" 
Per ACN
Publicat el 07 de novembre 2020

Buhos han publicat el seu nou disc 'El dia de la victòria', que estrenaran al Coliseum de Barcelona i que és un compendi d'optimisme. El seu vocalista i compositor, Guillem Solé, ha assegurat: "Quina sort que tinc que estic viu, estic al primer món i els problemes que tinc són molt relatius i en pandèmia no ens falta de res. Queixar-se sent un home blanc del primer món és injust".

Aquest és l'esperit que regna entre els seus set integrants, el que genera una música sempre "alegre i animada". Pel que fa a l'efecte de la Covid-19 en la seva carrera, ha assegurat: "Realment la pandèmia no ens ha afectat gaire perquè ja ens anàvem a confinar a fer cançons", si bé ha lamentat que molts companys hagin perdut la feina. 

 

Per a ell, quan un artista escriu, el que passa al seu entorn és impossible que no l'afecti, però en aquesta ocasió amb "unes pinzellades de l'entorn" han intentat fer el de sempre: cançons que els agradin. "És evident que amb aquest any que hem passat segur que hi ha una influència sobre les cançons però dins del que cap hem intentat fer uns temes que facin desconnectar a la gent i hi hagi optimisme", ha dit.

Victòries i batalles

Sobre el significat del single que dona títol al disc, 'El dia de la victòria', Guillem Solé assegura que el fet d'estar viu i bé "ja hauria de ser una victòria", mentre que l'altre single d'avançament, 'Mil batalles', dona el missatge que es poden perdre mil batalles si es pot guanyar conjuntament la guerra: "La vida, tots sabem que acaba malament. Que el camí sigui el més bonic possible, i encara que perdis mil batalles, no et rendeixis mai".

 

També ha destacat la cançó 'Àvia', en homenatge a la seva, que va morir el gener: "Em vaig trencar, estava a casa i no em sortia res i només podia cantar a la meva àvia", ha dit. També ha destacat 'Donde se arrodillan los ateos', que "és una manera metafòrica molt guai" d'explicar el que suggereix el títol i que a més té un gir original. "Crec que és un disc en el qual és difícil destacar una cançó perquè mai havíem tingut tant de temps per fer el disc ni tantes hores, ens les hem currat molt més que mai", ha detallat Solé. De fet, ha considerat que totes les cançons estan treballades com si fossin el single".

Pel que fa a la sonoritat, ha assegurat que sempre intenten generar paisatges sonors, i que usen la música com un canal de comunicació per explicar històries, sempre "sorgint del rock i del pop". Aquest disc "té un punt més d'electrònica i de ritmes calents" que els anteriors, tot i que no considera que hagin fet una gran evolució en aquest terreny. "A nosaltres això no ens preocupa. Hi ha grups molt preocupats per això, però nosaltres estem molt preocupats per explicar històries i que les melodies ens encantin", ha dit.

El disc, produït per David Rosell i enregistrat als estudis de Can Pardaler (Artés), també segueix barrejant com en anteriors àlbums el català i el castellà, ja que per a Solé "és un exemple de normalitat". Segons ha defensat, "la Catalunya pura és l'enemiga de la Catalunya lliure", de manera que cal entendre que tant el català com el castellà són llengües de Catalunya: "La realitat és aquesta i per nosaltres és un tema de normalitat cantar en les llengües que estimem".

La portada del nou disc de Buhos.

Moltes contractacions

"La veritat és que tothom ens està intentant contactar per l'any que ve però d'una manera diferent de com ho feien abans", ha avançat Solé, alhora que ha detallat que el grup compta amb un una vintena de concerts lligats que caldrà veure si es fan amb cadires, distàncies o si s'han d'ajornar. "No ens podem queixar perquè sé que anirem a tocar a molts llocs", ha dit Solé, que ha instat a que la situació millori.

Pel que fa a la situació de la cultura, ha assegurat que "està sent molt dur veure que la gent que els hauria de recolzar està mirant cap a una altra banda", i que amb l'actual consellera va una mica millor, mentre que "amb l'altra era un escàndol". Ha defensat que els músics només volen treballar i no entenen que els ciutadans puguin anar en metro o en tren, i no a una sala on el públic va amb mascaretes i hi ha gel hidroalcohòlic a l'abast. A més, ha apel·lat al dret dels ciutadans de poder consumir cultura. En aquest terreny ha destacat el paper dels regidors de cultura municipals: "Jo crec que la gent de la indústria s'ha arremangat al màxim però institucionalment no ens han acabat d'ajudar com a altra gent", ha dit.

— El més vist —
- Etiquetes -
- Comentaris -
— El més vist —