Palestins condueixen un jeep israelià a Gaza capturat durant l'ofensiva de Hamàs
Per EFE
Publicat el 07 d’octubre 2023

Israel ha declarat l'estat de guerra després que les Brigades d'Al Qasam, el braç armat d'Hamàs, hagin llançat a primera hora del matí centenars de coets —com a mínim dos mil— des de Gaza a Israel; i que tot seguit hagin fet una incursió armada en territori ocupat. L'ofensiva ha mort 300 israelians i n'ha ferit més de 1.800, segons els serveis mèdics de l'estat hebreu. A més, arran de la reeixida acció sorpresa haurien dut a Gaza contra la seva voluntat una cinquantena de soldats i civils.

El comandant de les Brigades d'Al Qasam, Mohamed Deif, ha anunciat el llançament de l'operació "Tempesta d'Al Aqsa" com a resposta a la "desacralització dels llocs sants" i l'ocupació de Palestina; "una batalla que s'ha obert amb el llançament de coets cap al cor de Tel Aviv", ha indicat el grup islamista. Acte seguit hi ha hagut una incursió massiva de milicians en els territoris ocupats per Israel a l'altra banda de la tanca que setja la Franja. Incursió que a les cinc de la tarda seguia en curs.

 Les imatges de la incursió difoses a la xarxa constanten actes per part dels milicians palestins que constitueixen crims de guerra.

Segons la milícia, els seus membres han alliberat presoners palestins de la presó israeliana d'Ashkelón, i en vídeos difosos per xarxes socials també se'ls veu dins dels carrers de Gaza amb un vehicle militar israelià i amb el cos mort d'un soldat.

 El grup islamista Gihad Islàmica, també amb forta presència i un braç armat dins de Gaza, informa que s'ha sumat a l'atac d'Hamàs: "Som part d'aquesta batalla i els nostres combatents lluiten al costat dels seus germans d'Hamàs, espatlla amb espatlla, fins a la victòria".

D'acord amb mitjans israelians, l'atac múltiple per part de Gaza ha agafat desprevinguts als serveis d'Intel·ligència israelians.

Estat de guerra

Més enllà de l'estat de guerra declarat per l'Exèrcit, el ministre de Defensa, Yoav Gallant, ha ordenat mobilitzar reservistes i ha anunciat "una situació de seguretat especial" dins d'Israel, "en un radi de zero a 80 quilòmetres des de la Franja de Gaza". Això permet a l'Exèrcit "brindar als civils instruccions de seguretat i clausurar llocs rellevants".

L'oficina del primer ministre israelià, Benjamin Netanyahu, ha anunciat que el Gabinet de Seguretat es trobarà avui a les 13.00 hora local per analitzar la situació després d'una primera reunió a les 9.30.


Coet palestí enlairant-se de Gaza

Saleh al Arouri, alt càrrec d'Hamàs, ha fet una crida també als palestins de Cisjordània "a lliurar aquesta lluita", que descriu com "una operació a gran escala destinada a defensar la mesquita d'Al Aqsa" de Jerusalem "i alliberar els presos palestins"

— El més vist —
— Hi té a veure —
- Etiquetes -
- Comentaris -
— El més vist —