Harvard
Per EFE i ACN
Publicat el 16 d’agost 2021

La universitat nord-americana d'Harvard ha repetit enguany com la millor del món segons el "rànquing" de Shanghai del 2021, posició que ha mantingut des de la creació d'aquest llistat el 2003. Segons l'edició de l'Academic Rànquing of World Universities (ARWU) d'enguany, publicat per la Universitat Jiao Tong, el 'top 3' el completen una altra universitat nord-americana, Stanford, i una britànica, Cambridge.

Dins de les deu primeres, la majoria pertanyen als Estats Units, amb l'excepció de la citada Cambridge i d'Oxford, una altra coneguda universitat britànica, que se situa en el lloc setè -ha avançant des del novè de l'any passat. Cal baixar fins al lloc número 13 per a trobar a la primera de la llista que no pertany als EUA o el Regne Unit: la francesa universitat de París-Saclay. En el lloc 24 hi figura la Universitat de Tòquio, la primera asiàtica del "rànquing", seguida en el 28 per la de Tsinghua (Pequín, la Xina).

La UB, la millor universitat de l'Estat

D'altra banda, el rànquing Xangai 2021 ha posicionat la Universitat de Barcelona (UB) entre les 200 millors universitats del món per quart any consecutiu, i la primera de l'estat espanyol. Segons la prestigiosa classificació, que avalua l'excel·lència científica i s'utilitza per atraure investigadors i docents, la UB destaca especialment en disciplines com Medicina, matèria en què és el 45è millor campus del planeta, o Salut Pública i Ciències Agràries, en què es troba entre la 51 i la 75a posició. La UB va quedar el 2017 entre els 200 i 300 centres de més qualitat i, des del 2018, forma part de l'interval 151-200.

El Rànquing també situa la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) entre els millors 300 centres del planeta, excel·lint en camps d'estudi com Veterinària, Geografia o Ciències Agrícoles. De fet, la UAB és el setè millor campus del món per l'estudi de Veterinària i el 36è pel que fa a la Geografia. En el marc de l'estat espanyol, el campus ubicat a Cerdanyola rep una puntuació similar a la Universitat Complutense de Madrid i la Universitat de Granada.

Seguidament, la Universitat Pompeu Fabra (UPF) es troba entre les 500 millors institucions analitzades. Tot i que el rànquing assegura que va pel camí d'esdevenir "una de les universitats líders d'Europa", la UPF ha seguit la tendència a la baixa dels últims anys, perdent la plaça que tenia el 2017 i 2018 entre els 300 campus de més prestigi. Tanmateix, obté un valor alt pel que fa a Salut Pública (22 del món) i Economia (40), i està situada entre la 9a i la 12a millor universitat de l'Estat, per darrere de l'Autònoma de Madrid, la del País Basc o la de València.

La Universitat Rovira i Virgili (URV) de Tarragona, en les primeres 600 posicions, destaca en Bromatologia -l'estudi dels aliments- i la Farmàcia, mentre que la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC) excel·leix en Tecnologia i Ciències Instrumentals. La Universitat de Lleida (UdL), en una categoria que la UPC, també obté bones puntuacions en Bromatologia i Ciències Agrícoles.

Entre les institucions analitzades, la Universitat de Girona és el campus ubicat a Catalunya amb un rang inferior, tot i que obté una bona puntuació en disciplines com Gestió del Turisme i es troba en la mateixa posició que les universitats Carlos III i Rey Juan Carlos, de Madrid.

Entre els indicadors que utilitza per a classificar anualment a dos mil centres -encara que només publica els mil millors cada 15 d'agost- hi figura el nombre d'alumnes i personal que guanya premis Nobel i medalles Fields (Matemàtiques), el nombre d'articles publicats en revistes científiques i l'impacte de les seves recerques.

— El més vist —
- Etiquetes -
- Comentaris -
— El més vist —