"Has arribat a casa?"- 'Sense Resposta'
Publicat el 30 de novembre 2020

"Jo aquesta situació mateixa l'he viscuda i a algunes amigues els hi ha passat recentment". Ho explica l'Agnès quan parla de l'escena que interpreta al curtmetratge Sense Resposta. Dos amics que sopen junts, ella beu i, embriagada, només necessita descansar, però "l'amic" aprofita la situació per abusar sexualment d'ella. Sense el seu consentiment, sense ella ser conscient de què succeeix, sense poder aturar-ho.

Amb la intenció de donar visibilitat i procurar la no-normalització de situacions de violència masclista des de l'Escola de Teatre de Piera, la companyia Actriüs i el grup The Curlies han creat Sense Resposta, un curtmetratge que "trenca amb els eufemismes i mostra la realitat del masclisme i el patriarcat des de diferents punts de vista i que fa un viatge a través de l'iceberg de les violències de gènere".

Com l'Agnès Font, són moltes les dones que es poden veure representades en les diferents escenes del curt. "A la nit sí que vaig tenir somnis relacionats", explica l'actriu al Diari de Barcelona en recordar la gravació de l'escena. Qui ha construït el relat del vídeo és la Marina Francisco (18 anys), també actriu, i explica que la proposta de fer un curt la va rebre per part d'un col·lectiu feminista de Piera i que en comentar-ho amb tot el grup, van acceptar sense pensar-hi dues vegades. Ella va escriure el guió i ho va fer "en un moment que estava al tren i vaig dir: 'D'acord, és el moment d'escriure' i m'hi vaig posar".

El títol respon a un fet molt vinculat a les violències masclistes, la no-resposta, ja sigui la no-resposta social, la falta de credibilitat que es dóna a les víctimes i, com representa el curtmetratge, la no-resposta de la víctima que mai arriba a tornar a casa i que no respon aquell missatge tan conegut per totes les dones d'"Has arribat?". La Marina explica que el fil conductor de la narrativa "són trucades de Skype que es van fent les unes a les altres i no contesten perquè estan vivint violència masclista. Cada persona truca a una altra i es fa una cadena".

La música

El curtmetratge està elaborat íntegrament per dones joves. De fet, fins i tot la música l'han creat The Curlies, un grup jove que està a pocs mesos de publicar el seu primer disc i que, quan els hi van proposar elaborar l'àudio de Sense Resposta van veure una col·laboració clara. "La cançó que hem versionat és Esencia, d'un grup de noies que es diu Ketekalles. Són molt feministes i reivindicatives i les cançons ja tenen molts valors lligats", explica la Ilona Escudero, integrant del grup. Va ser una tria molt clara per elles, que veien en les lletres de Ketekalles la base necessària per a un vídeo com el que havien de complementar. La seva versió d'Esencia compta amb harmonitzacions úniques i una base on hi ha caixa, palmades i violoncel.

El so acompanya un muntatge amb efectes i gravat amb mòbils, un fet innovador per a les artistes que, acostumades a actuar sobre escenaris, han adaptat el seu art a la situació pandèmica, aprofitant els seus recursos i espais per donar vida a una peça que no deixa indiferent. En la setmana del dia Internacional Contra la Violència de Gènere, la visibilitat d'aquests missatges i projectes és més important que mai.

Un curtmetratge amb un rerefons i unes històries que identifiquen a totes les dones perquè, com comparteix la Marina: "Realment ho hem viscut. Hi ha noies que perquè són més joves i de pobles petits potser no ho han viscut tant de prop, però a mesura que van creixent se'n van adonant. Entre nosaltres hem vist una progressió, jo el 8 de març passat no m'adonava que això passava i ara m'està passant a mi"

— El més vist —
- Etiquetes -
- Comentaris -
— El més vist —