Haurem d'aprendre a viure amb el virus, però a quin cost
Per Associated Press
Publicat el 17 de maig 2020
Temps de lectura 5 minuts

Els primers ministres d’Itàlia i del Regne Unit, Giuseppe Conte i Boris Johnson, han alertat a la població dels seus respectius països sobre la necessitat d'adaptar-se a conviure amb el coronavirus sense esperar a ser salvats pel desenvolupament d'una vacuna. Aquestes declaracions arriben en un moment en el qual els estats europeus intenten revifar unes economies durament afectades per la pandèmia

Boris Johnson Foto: AP

Giuseppe Conte Foto: AP

Empès pels líders regionals d'Itàlia i setmanes abans del que havia previst amb anterioritat, Conte permetrà aquest dilluns l'obertura de restaurants, bars i instal·lacions de platges, així com també reprendre serveis religiosos i obrir les botigues.

Conte afegeix en la seva declaració que Itàlia no pot permetre's esperar fins que es desenvolupi una vacuna. Els experts sanitaris diuen que podríem estar a mesos, si no a anys, de tenir una vacuna disponible per a tothom, fins i tot amb els esforços que la comunitat científica està invertint per trobar-la.

Per part seva, Boris Johnson, hospitalitzat el mes passat per complicacions derivades de la Covid-19, va especular diumenge passat sobre la possibilitat que la vacuna ni tan sols arribés a desenvolupar-se malgrat l'esforç global en produir-la.

“Vaig dir que faríem tot el possible per trobar una vacuna”, escrivia Johnson aquest diumenge en el Daily Mail, “però encara queda un llarg camí per davant, he de ser franc i dir que pot ser que la vacuna no arribi a materialitzar-se”.

El coronavirus ha infectat a més de 4,6 milions i ha matat a més de 312.000 persones a tot el món, i segons un recompte de la Johns Hopkins University, aquestes xifres quedarien molt per sota dels nombres reals. Als Estats Units, el país més afectat amb més d'un milió i mig d'infectats, molts estats han aixecat les ordres de quedar-se a casa i altres restriccions, permetent reobrir alguns comerços.

 El secretari de Salut i Serveis Humans estatunidenc Alex Azar es va negar en les seves últimes declaracions a criticar les imatges de bars i passejos marítims abarrotats en les zones en les quals comencen a aixecar-se les restriccions. En una entrevista per a la CNN aquest diumenge, Atzar va dir “crec que hi ha casos concrets de persones fent coses que són irresponsables, però això és part de la llibertat que tenim aquí als Estats Units”.

Els seveis religiosos tornen a Itàlia Foto: AP

Un grup de persones pren el sol al barri del Bronx de Nova York  Foto: AP

El Dr. Tom Frieden, ex director dels Centres per al Control i la Prevenció de Malalties, va dir a Fox News diumenge passat que el virus pot propagar-se explosivament si les restriccions de tancament s'aixequen massa ràpid. “Per això hem d’anar amb tanta cura”, explica Frieden. “Tots estem cansats d’esperar a casa, volem sortir. Vull tornar al gimnàs. Volem tornar a les nostres vides.”

Els partits de futbol profesional de la Bundesliga, a Alemanya, es van reprende el cap de setmana, una jugada observada amb atenció per la resta del món del futbol i també de les lligues esportives americanes, que s’enfronten a grans canvis enmig de la pandèmia. 

Alemanya ha rebut grans elogis per haver fet tests massius. No tots els aficionats estaven contents de la tornada, que s’ha fet a estadis buits, però els partits es van retransmetre a tot el món. Es va avisar als jugadors que no escopissin, no es donessin la mà ni es fessin abraçades per celebrar els gols. El personal de l’equip i els substituts portaven mascaretes al banqueta i les pilotes i seients es van desinfectar. “Tot el món està mirant cap a Alemanya per veure com ho fem” va dir Hansi Flick, l’entrenador del Bayern de Munich.  “Pot ser un exemple per a totes les lligues.”

Els centres comercials reobren a Tailàndia. Foto: AP

Els fidels tornen a l'església a Grècia. Foto: AP

LLes esglésies a Grècia van obrir diumenge les portes als fidels després de dos mesos, amb un aforament limitat i dispensant desinfectant. Turquia va permetre als majors de 65 anys sortir de casa el diumenge fins a sis hores, però es manté el confinament per aquest grup d’edat la resta de dies. 

A l’Àsia el nucli comercial de Shanghai va anunciar que el 2 de juny es reprendrien les classes dels estudiants, donada la baixada en el nombre de casos. A Tailàndia, aquest diumenge la gent va poder tornar als centres comercials, que romanien tancats des de març.  

El regulador de vols de la Xina va informar que el nombre de vols havia tornat al 60% del nivell previ al brot, sobrepassant els 10000 per dia per primer cop des de l’1 de febrer. No hi ha hagut cap mort en un mes a la segona economia més gran del món. 

La Xina va informar de només cinc nous casos , mentre que Corea del Sud va enregistrar 13, el que fa augmentar les esperances que el nou brot relacionat amb les discoteques de Seül pugui estar disminuint, malgrat que 168 persones s’han infectat fins el moment. 

— El més vist —
- Etiquetes -
- Comentaris -
— El més vist —