Haver passat la Covid-19 de manera lleu no vol dir estar-ne immunitzat
Per EFE
Publicat el 21 de maig 2020

Un 44 % de les persones que han estat infectades per la Covid-19 de manera lleu o asimptomàtica no queda immunitzat contra el virus. Això ha demostrat un estudi que ha determinat que, per molt que una persona ja hagi estat contagiada, si ha passat la malaltia de manera lleu o asimptomàtica, és possible que el nivell d’anticossos sigui molt baix i pugui tornar a caure malalta.

La investigació ha estat duta a terme per l’IrsiCaixa, el Centre de Recerca en Sanitat Animal (CReSA) de l’Institut de Recerca i Tecnologies Agroalimentàries (IRTA) i el Barcelona Supercomputing Center (BCS), amb el suport de la farmacèutica Grifols i de la mà de l’equip de Julia Vergara-Alert i Joaquim Segalés.

S’han analitzat 111 mostres de plasma de persones que ja han passat la Covid-19 i que, per tant, n’han generat anticossos, però que han experimentat diferents nivells de gravetat. 29 d’aquests individus havien patit una infecció lleu, i d’aquests, un 44 % tenia un nivell d’anticossos molt baix o, fins i tot, sense cap activitat neutralitzant. En canvi, les persones que han participat en l’estudi que van ser hospitalitzades per aquesta malaltia van generar aproximadament 10 vegades més anticossos que aquelles que la van patir de manera lleu.

Julià Blanco, investigador de l'IrsiCaixa i de l’Institut d’Investigació Germans Trias i Pujol, i líder de la recerca d’una vacuna contra la Covid-19 per part del primer organisme, explicava a EFE que encara cal estudiar el perquè d’aquestes diferències en la creació d’anticossos, però que, de moment, el que indica la investigació és que donar positiu en un test no assegura immunitat al virus.

Algunes raons que els investigadors han especulat per a la manca d’anticossos giren al voltant d’altres factors immunològics que han pogut controlar la replicació del virus. Tanmateix, com ha explicat Bonaventura Clotet, el director de l’IrsiCaixa, encara que es demostri que la primera infecció va ser continguda per aquests factors, no es pot assegurar que fossin igual d’eficaços davant una segona exposició al virus.

Així doncs, la conclusió que donen els científics és que, segons aquests resultats, donar positiu en un test d’anticossos de la SARS-CoV-2 podria no garantir-ne la protecció, i assenyalen la importància de continuar fent servir mesures de precaució, higiene i distància física.

— El més vist —
- Etiquetes -
- Comentaris -
— El més vist —