Recreació del projecte d'edifici de l'Hermitage Barcelona
Per ACN
Publicat el 12 de juny 2021

L'Associació de Museòlegs de Catalunya (AMC) es posiciona "rotundament en contra" del projecte de l'Hermitage a Barcelona. "No creiem que sigui el projecte que necessita ni la ciutat ni el país", diu el vocal de l'entitat, Damià Amorós, en una entrevista amb l'ACN. L'entitat dubta que l'equipament encaixi amb l'ecosistema museístic de la ciutat i critica "l'opacitat" que hi ha en el projecte, en tant que es desconeixen les col·leccions que s'exposarien, la "interacció" que tindria l'equipament amb els barcelonins i com afectaria els treballadors dels museus. "Ens desperta més pors que il·lusions", resumeix el president de l'AMC, Joan Vicens Tarré. Des de l'entitat asseguren que la situació econòmica del sector cultural "ja toca os".

L'AMC va fixar el posicionament sobre l'Hermitage dilluns en un debat en què van participar una trentena d'associats. D'aquests, un 87% es va mostrar en contra del projecte, mentre que el 13% restant ho veia com una "oportunitat". "El no és transversal en els associats", valora el vocal de l'ACM, Damià Amorós. És per aquest motiu que des de l'entitat adopten aquesta postura, malgrat que asseguren que ningú els ha explicat "de primera mà" en què consisteix pròpiament el projecte. "No el podem acabar de valorar, perquè no l'hem vist, però d'entrada tota la informació que ens ha arribat és per estar-hi en contra", matisa Vicens.

El president de l'associació dubta que l'Hermitage sigui una oportunitat laboral per als museòlegs. "Tampoc sabem quin personal es necessitaria ni quin sistema de selecció farien", justifica. En aquesta línia, explica que l'entitat qüestiona des de fa temps els concursos públics que s'han fet en les direccions d'alguns equipaments culturals de la ciutat, ja que "no han donat oportunitat a tots els professionals que estan preparats" per accedir-hi. "Aquest projecte de l'Hermitage no ens dona cap garantia", recalca.

Denúncia d'interessos ocults

En relació amb la possibilitat que l'Hermitage afegeixi oferta cultural a Barcelona, argumenten que la capital catalana ja compta amb col·leccions "de primera línia". A més, asseguren que "no entenen" el paper i l'interès del Liceu en el projecte. "No sabem què s'amaga darrere de tot això", diu el vocal, Damià Amorós. L'entitat apunta que darrere hi ha interessos econòmics i no pas culturals.

Vista la situació econòmica actual del sector, que asseguren que "no aixeca el cap" des de la crisi del 2008, consideren que l'entrada d'una franquícia com l'Hermitage a la capital catalana suposaria "sumar una altra problemàtica". "Val més salvar i tutelar els museus que ja hi ha ara, que per llei és l'obligació", diu Vicens.

La postura de l'AMC, a més, posa en dubte que el projecte tingui èxit a Barcelona. Així, expliquen que han existit altres franquícies de l'Hermiatge que o bé han hagut de tancar per problemes econòmics o bé són deficitàries, com és la d'Amsterdam, que actualment tira endavant gràcies a les ajudes públiques. En aquest sentit, argumenten que la Generalitat tampoc s'ha posicionat al respecte, de manera que tot plegat genera incògnites sobre la viabilitat de l'equipament.

Sobre la possibilitat que finalment l'Ajuntament de Barcelona no cedeixi l'espai de la Nova Bocana i l'Hermitage s'instal·li fora de Barcelona, l'AMC considera que planteja "els mateixos dubtes o més".

Amb tot, el posicionament de l'Associació de Museòlegs de Catalunya va en la línia amb el que han expressat l'Associació Catalana de Crítics d'Art i la Plataforma d'Artistes de Catalunya, qui també han vist negativament l'encaix de l'Hermitage amb el sector cultural català.

Text per: Maria Asmarat i Violeta Gumà

— El més vist —
— Hi té a veure —
- Etiquetes -
- Comentaris -
— El més vist —