Hiroshima
Per EFE
Publicat el 06 d’agost 2020

Els pitjors auguris indicaven que, després de la bomba atòmica, res creixeria a Hiroshima durant 75 anys; però els actes de commemoració d'avui, just tres quarts de segle després, han donat fe de la resiliència de la ciutat japonesa.

L'alcalde d'Hiroshima, Kazumi Matsui, ha fet referència a aquestes previsions a la cerimònia en la que es recorda l'atac nuclear que va patir la ciutat el 6 d'agost de 1945, tres dies abans que una altra bomba atòmica destruís la ciutat nipona de Nagasaki.

"Es rumorejava en aquell moment que res creixeria aquí durant 75 anys. No obstant, Hiroshima es va recuperar i es va convertir en un símbol de la pau", assenyala Matsui sobre l'atac estatunidenc que va provocar uns 140.000 morts el mateix dia i en dates posteriors per la seqüela de la bomba atòmica.

 

El tractat antinuclear, un compte pendent

L'acte, que ha tingut lloc al Parc de la Pau d'Hiroshima, ha servit per insistir en la necessitat que el Govern de Japó, l'únic país que ha patit un atac atòmic, es decideixi a firmar el Tractat sobre la Prohibició de les Armes Nuclears aprovat fa tres anys a l'ONU, una iniciativa en la que el país asiàtic va quedar al marge des del principi.

Matsui ha demanat que el Govern doni aquest pas davant d'unes 800 persones, entre elles autoritats com el primer ministre nipó, Shinzo Abe, i representants dels "hibakusha" o supervivents de l'atac nuclear.

"Demano al govern japonès que acati la crida dels "hibakusha" per firmar, ratificar i ser part del Tractat sobre la Prohibició de les Armes Nuclears", ha afirmat Matsui.


Matsui, alcalde d'Hiroshima: "Demano al Govern japonès que acati la crida dels "hibakusha" per firmar, ratificar i ser part del Tractat sobre la Prohibició de les Armes Nuclears."


Aquest tractat va ser aprovat a l'ONU el 7 de juliol de 2017 per 122 estats membres, però per tal que entri en vigor necessita ser ratificat per, com a mínim, 50 nacions i a dia d'avui només ho han fet 40, entre les quals no s'inclouen ni Japó ni les potències nuclears. "Ara més que mai, els líders mundials han de reforçar la seva determinació per fer que aquest marc legal funcioni efectivament", ha insistit.

La cúpula d'Hiroshima testimonia l'horror de la primera bomba atòmica. Foto: DAI KUROKAWA

L'alcalde d'Hiroshima ha comentat la presentació d'ofrenes florals davant d'un monument que recorda la tragèdia. El moment de silenci ha estat acompanyat pel toc d'una camapana a l'hora en la que va caure la bomba, exactament a les 08:15h.

En un missatge posterior, Abe ha evitat en tot moment parlar del Tractat sobre la Prohibició d'Armes Nuclears, però ha dit que, com ve repetint periòdicament, el seu país lluitarà "amb tenacitat" per aconseguir un món lliure d'armes nuclears.

Una cerimònia marcada per la Covid-19

La cerimònia d'aquest any s'ha desenvolupat amb un número menor de participants que altres vegades per evitar contagis per la pandèmia de la Covid-19, el que ha provocat que líders internacionals no poguessin assistir i fessin acte de presència mitjançant missatges de vídeo.

En anys anteriors, la commemoració a Hiroshima acabava amb el llençament al riu Motoyasu d'unes llanternes flotants de paper amb missatges de pau, però aquesta popular tradició ha estat cancel·lada per evitar contagis.

La popular tradició de llençar llanternes flotants amb missatges de pau ha quedat cancel·lada

Diversos centenars de persones han guardat igualment un respectuós minut de silenci a la riba d'aquest riu a les 08:15h i després algunes d'elles han llençat a l'aigua flors blanques i vermelles. Al voltant de l'acte oficial, custodiat per un gran nombre de policies, s'ha reunit una manifestació amb alguns centenars de persones contra la guerra i les armes nuclears i un grup d'oració que ha cantat mantres per a les víctimes.

Por a l'oblit

"Fa molt temps, els avis van explicar la seva història, però molts ja han mort. Ara molta gent jove no recorda aquest dia, així que aquesta cerimònia és perquè mai quedi en l'oblit", ha explicat el japonès Tetsuka Kiwamu, de 39 anys. El temor de Kiwamu que les noves generacions oblidin l'ocorregut és compartit per molts supervivents de la bomba atòmica, que superen els 83 anys com a mitjana d'edat.


Kiwamu, ciutadà japonès: "Ara molta gent jove no recorda aquest dia, així que aquesta cerimònia és perquè mai quedi en l'oblit"


"Crec que (aquest aniversari) és una cosa molt important que hem de tenir en ment, més encara quan alguns governs parlen sobre guerres de nou", assenyala Gerd Kramer, un exmilitar alemany de 52 anys que va caminar durant tres setmanes des d'Osaka fins a Hiroshima per conscienciar per xarxes socials dels desastres de la guerra. Kramer assegura que estarà també diumenge a Nagasaki, on es commemoraran els tres quarts de segle des que es va llençar una bomba atòmica sobre població civil per segona vegada.

— El més vist —
- Etiquetes -
- Comentaris -
— El més vist —