Hisenda demana a la Zarzuela que li enviï els pagaments que ha fet a Joan Carles des que va abdicar fins al 2018
Per ACN
Publicat el 03 de setembre 2021

El Ministeri d'Hisenda ha remès a la Zarzuela dos requeriments perquè detalli tots els pagaments que la Casa Reial ha fet al rei emèrit, Joan Carles de Borbó, des de la seva abdicació el 2014 fins al 2018, segons ha informat El País. Fonts del Ministeri assenyalen que quan es produeix una regularització fiscal com la que va fer l'exmonarca "l'Agència Tributària comprova que aquesta sigui verídica i completa", però "ni Hisenda ni l'Agència Tributària poden parlar de contribuents ni d'investigacions concretes".

Segons el diari, la Fiscalia investiga el compte del rei emèrit on la Casa Reial ingressava la seva assignació anual de 198.845 euros per comprovar si els pagaments coincideixen amb les entrades i sortides que feia Joan Carles.

El rotatiu explica que la Zarzuela ja ha facilitat la informació al Ministeri d'Hisenda i també ha respost les preguntes que li han adreçat els inspectors. També apunta que la investigació també engloba ingressos que funcionaris de la Casa Reial van fer al compte del rei emèrit que serien "petites quantitats per al pagament de compres en botigues".

Acumulació il·lícita de capital econòmic

Tot plegat coincideix amb la publicació per part d'El Mundo de la petició que el tinent fiscal del Tribunal Suprem, Juan Ignacio Campos, va enviar el passat 24 de febrer a l'Oficina Federal de Justícia de Suïssa per demanar que li remetés informació sobre els comptes de la fundació Zagatka, propietat del cosí del rei emèrit Álvaro de Orleans.

En aquesta documentació la Fiscalia sosté que Joan Carles de Borbó va acumular la seva fortuna de manera il·lícita mitjançant el cobrament de "comissions i altres prestacions de caràcter similar en virtut de la seva intermediació en negocis empresarials internacionals", segons explica aquest divendres el diari El Mundo. El document apunta a possibles delictes de "blanqueig de capitals, contra hisenda pública, suborn i tràfic d'influències". És la primera vegada que la Fiscalia es pronuncia sobre l'origen de la fortuna del rei emèrit.

L'emèrit es defensa

Després de la publicació de la informació per part d'El Mundo, la defensa del rei emèrit ha fet una nota de premsa on acusa la Fiscalia de "conculcar la presumpció d'innocència" de Joan Carles de Borbó per haver incorporat a la seva petició d'informació a les autoritats suïsses "greus afirmacions i imputacions de conductes" que "no tenen la més mínima justificació" i que "han estat contradites per altres fets dels quals no es diu res".

Segons l'advocat, en fer pública la documentació –mitjançant una filtració a El Mundo- la Fiscalia "trasllada a l'opinió pública valoracions i consideracions que perjudiquen greument a S. M. El Reu D. Juan Carlos" que "està sotmès a una investigació per part de la Fiscalia des de fa més d'un any".

La Fiscalia també ha fet un comunicat on recorda que manté obertes tres diligències d'investigació sobre el rei emèrit, i explica que en el marc d'aquestes diligències "ha emès diverses sol·licituds d'assistència jurídica internacional a les autoritats judicials de diversos països, entre els quals Suïssa, amb l'objectiu de recollir la necessària informació i documentació que permeti avançar en les investigacions".

La Fiscalia justifica que assenyali als possibles delictes perquè en aquestes peticions cal "detallar tots els indicis de criminalitat disponibles" i "acompanyar-los d'una qualificació jurídica inicial i provisional". En tot cas recorda que "no estem davant un dictamen, petició de processament o conclusions del fiscal, sinó en el marc d'una sol·licitud d'informació".

— El més vist —
- Etiquetes -
- Comentaris -
— El més vist —