Pisos "es lloga"
Per Redacció
Publicat el 09 de setembre 2020

Avui el Parlament de Catalunya ha de votar l'aprovació de la llei sobre el preu dels lloguers, una regulació inèdita dins del marc legislatiu espanyol. La proposició de llei impulsada pel Sindicat de llogateres i llogaters es va registrar aquest juliol i va rebre la llum verda de JxCat, ERC, els comuns i la CUP, una majoria parlamentària suficient perquè prosperés.

La normativa, que es regularà segons el Codi Civil català, té l'objectiu d'impedir les pujades brusques dels preus a les 60 ciutats més tensionades de Catalunya.

Les principals característiques de la proposició es basen en el fet que els nous contractes dels habitatges que ja estaven llogats no podran superar el preu del contracte anterior i s'haurà de limitar l'import mitjà per cada zona que preveu l'índex de preus de la Generalitat. Tanmateix es preveuen exempcions pels propietaris d'obra nova o de grans obres de rehabilitació que no es veuran afectats durant els primers tres anys.

La regulació s'aplicarà a 60 municipis de més de 20.000 habitants i amb un mercat d'habitatge tens i segons el sindicat de llogaters, cobriria el 70% dels llogaters que viuen a Catalunya. A més, la proposició està prevista d'un règim sancionador per qui no n'asseguri el compliment.

No obstant això, a finals de juliol, el grup parlamentari de JxCat va presentar esmenes a l'acord inicial. Aquestes demanen que Figueres, Salou i Tortosa saltin de la llista dels 60 municipis i n'eximeixi les propietats que tinguin uns ingressos inferiors a 5,5 vegades l'Indicador de Renda de Suficiència, equivalent a 3.130 euros mensuals o a 43.818 anuals. També hi ha el fet que els propietaris puguin apujar un 20% el preu quan hagin fet reformes importants o es pugui apujar el preu del contracte si aquest està per sota l'índex de preus de la Generalitat. 

 

 

Jaime Palomera, portaveu del sindicat de llogaters, en unes declaracions aquest matí als 'Matins de Catalunya Ràdio' ha afirmat que "en un acte d'intel·ligència col·lectiva farem una proposta a tots els grups parlamentaris, a Puigdemont i al President Torra i en aquesta proposta facilitarem que la llei tiri endavant". D'aquesta manera l'entitat ha traslladat Carles Puigdemont una proposta amb elements per convèncer els parlamentaris del seu grup de votar a favor de la llei aquest dimecres al Parlament.

El sindicat ha reconegut les inversions de millora sobre els habitatges de lloguer i ha contemplat excepcions per als propietaris en situació vulnerabilitat. En aquest cas, els petits tenidors no estaran obligats a rebaixar els preus de lloguer si es troben per sobre de l'índex de referència de la Generalitat, tal com demanava el grup parlamentari. Puigdemont s'ha compromès amb el sindicat a traslladar el contingut de la reunió al seu partit amb l'objectiu de facilitar-ne l'entesa.

Per altra banda, ERC ha instat a JxCat a replantejar-se la seva posició i ha demanat que demà avalin la norma tal com van acordar en un inici. "Menys esmenes d'última hora i més tornar al consens inicial", ha dit Sergi Sabrià, president del grup parlamentari que ha advertit que és una llei "que no pot esperar ni un dia més".

Qui hi ha darrere la proposició de llei?

La inclusió d'aquesta proposició dins l'agenda política és fruit de la lluita de la social civil i de 4.000 entitats, entre elles la Taula d'Entitats del Tercer Sector Social, la Xarxa d'Economia Solidària, l'Observatori DESC o Òmnium Cultural entre altres personalitats públiques.

El Sindicat de llogateres i llogaters, que va començar a mobilitzar-se ara fa tres anys ha comptat amb el suport de 2.000 famílies afiliades al sindicat que van plantar cara als lloguers abusius i es van organitzar per negociar amb grans fons voltors com Azora, Cerberus o Blackstone.

En canvi, la proposició ha rebut la negativa del PSC, el PP i C's, aquests dos últims van portar l'articulat al Consell de Garanties Estatutàries, que va fer un dictamen en què s'oposava a diversos articles del text argumentant que no tenien empara en L'estaut i vulneraben la Constitució.

A més, Foment del Treball, l'Autoritat Catalana de la Competència i diversos actors del sector immobiliari critiquen la iniciativa i consideren que si es tira endavant s'enfonsarà el mercat del lloguer, es reduirà l'oferta i es produirà un context d'inseguretat jurídica.

Foment i @FepimeCatalunya rebutgen que s’aprovi en el @parlamentcat la proposició de llei de regulació dels #lloguers, una norma anticonstitucional i antiestatutària. #economia #habitatge https://t.co/ctT981exc3 pic.twitter.com/UgtHpMlQcp

Desmuntant tòpics

Per altra banda, des del Sindicat de llogateres i llogaters s'ha fet un esforç per desmuntar els mites que giren entorn la regulació. Un d'aquests rau en el fet que en un mercat lliure l'oferta i la demanda es regulen soles sense necessitat d'intervenció, tanmateix des del sindicat neguen aquesta afirmació ja que durant tots aquests anys no s'ha observat aquest equil·libri.

Es planteja doncs, un triple escenari: que s'aprovi el text inicial, que no s'aprovi o que s'aprovi amb les esmenes. Caldrà esperar per veure si es duu a terme una regulació històrica dins del món de l'habitatge.

 

 

 

— El més vist —
- Etiquetes -
- Comentaris -
— El més vist —