Homenatges, protestes i esperança a Beirut un mes després de l'explosió - Diari de Barcelona

PRÒXIM ORIENT
Homenatges, protestes i esperança a Beirut un mes després de l'explosió
Un equip de rescat compost per especialistes xilens i libanesos creu haver detectat signes de vida sota les runes
Divendres passat es complia un mes de la terrible explosió que va sacsejar Beirut el 4 d’agost. 2.750 tones de nitrat d’amoni van explotar al port de la capital libanesa, deixant una ciutat devastada amb 191 víctimes i més de 6.000 ferits.
Per aquest motiu, divendres a les 18:08 -hora exacta de l’explosió- es van aturar les agulles dels rellotges i es va fer un minut de silenci a diversos punts de la capital. Alhora, l’exèrcit libanès va inaugurar un monument al port de la ciutat, anomenat “Lleialtat a Beirut”, juntament amb alguns familiars de les víctimes, i que ràpidament es va cobrir de flors blanques.
A pocs metres del monument, un centenar de persones es van concentrar amb les fotografies i els noms de les víctimes d’aquella tragèdia, acompanyades dels vehicles que van quedar aturats durant aquell minut de silenci.
Un grup de manifestants exigeix responsabilitats al govern libanès per l'explosió, durant el minut de silenci a Beirut el divendres 4 de setembre. Foto: Nabil Mounzer/EFE
El representant de la ONU per al Líban, Jan Kubis, expressava el seu dolor a través del seu compte de Twitter, on va dir que “Avui es compleix un mes de l’explosió de Beirut, una devastació que va colpejar a tot el món dins i fora de Beirut”.
1/2 With a moment of silence at 6:08 pm, the entire UN family in #Lebanon today marks one month after the #BeirutExplosion, a devastation that struck everyone inside and outside #Beirut...
— Jan Kubis (@UNJanKubis) September 4, 2020
2/2 … The UN will continue to stand by #Lebanon and its people as they, despite the pain and the anger, try to recover and rebuild their city and country and their lives.
— Jan Kubis (@UNJanKubis) September 4, 2020
Al seu torn, al Palau Presidencial es va celebrar una missa en memòria als difunts i en honor als ferits, en resposta a la crida del Papa Francesc a resar pel Líban, qui considera que aquest país “no es pot abandonar a la seva soledat”.
Balanç de la tragèdia
Les últimes dades oficials, publicades el passat diumenge per les autoritats libaneses, apunten que l’explosió -causada pel fertilitzant que portava 6 anys emmagatzemat al port- ha deixat un rastre de més de 6.500 ferits, 3 desapareguts i fins a 300.000 persones sense-sostre, a més de les gairebé 200 víctimes mortals.
El cert és que el president Michel Aoun no va reconèixer públicament que sabia de l’existència d’una “gran quantitat” de nitrat d’amoni al port fins a dues setmanes després del succés. Des de llavors, el jutge a càrrec de la investigació, Fadi Sawan, ha emès un total de 25 ordres d’arrest.
D’altra banda, el 10 d’agost (sis dies després de la devastadora explosió) l’ex-Primer Ministre Hasan Diab anunciava la dimissió en bloc de tot el seu govern. Aquesta es va fer pública en un missatge televisat a la nació, on Diab afirmava que “l’executiu fa un pas enrere per estar amb la població” i defensava que, d’aquesta manera, “s’acata la demanda de la ciutadania per un canvi real”.
Aquesta renúncia va venir instigada per les protestes que s’havien desfermat als carrers del Líban -amb forts enfrontaments entre manifestants i policies- per exigir responsabilitats de la tragèdia a la classe política, davant una corrupció generalitzada i una negligència de l’explosió. Tres setmanes més tard de la dimissió, agafava el relleu de primer ministre Mustapha Adib.
Manifestació als carrers de Beirut del Moviment Patriòtic Lliure, el 31 d'agost, demanant la veritat sobre l'explosió al port de la seva ciutat. Foto: Nabil Mounzer /EFE
⚠ #ÚltimaHora El Líban ja té nou primer ministre
— Catalunya Informació (@Catinformacio) August 31, 2020
És el sunnita Mustapha Adib, fins ara ambaixador a Alemanya. Tindrà la complexa missió de recuperar el país després de la gran explosió al port de Beiruthttps://t.co/cpkuGtAHJ2 pic.twitter.com/UVgjXDT6d0
Noves esperançes
Justament després d’un mes de l’explosió, un equip de rescat compost per especialistes xilens i libanesos creu haver detectat signes de vida sota les runes. Francisco Lermanda, cap de l’equip de rescat sense ànim de lucre Topos Chile, va assegurar que un gos especialista s’havia assegut en dues ocasions diferents “al mateix punt i a la mateixa distància” de la zona on creuen que hi ha dos cossos: un -molt probablement- sense vida i l’altre amb “batecs del cor de 18 pulsacions per minut i so de respiració”, segons explica a La Voz de Galicia.
Precisament per aquet motiu, no poden usar maquinària en aquesta zona, ja que “no podem colpejar ni fes res que pugui posar en perill la vida d’aquesta possible persona”, assenyalava Lermada. De moment, Topos Chile i Defensa Civil Libanesa estan col·laborant amb els bombers i l’exèrcit per cavar un túnel que els portarà a on se suposa que rauen els cossos detectats. Lermada apuntava que “l’esperança mai es perd” ja que en el terratrèmol d’Haití del 2010, es va trobar una persona amb vida 28 dies després.
TOPOS CHILE, the team that detected a pulse/breathing under #Beirut’s rubble 30 days after blast, are world leaders in rescue efforts.
— Timour Azhari (@timourazhari) September 3, 2020
In 2010 they rescued a man in Haiti 27 days after an earthquake.
Team arrived in Lebanon 3 days ago w/ help from NGO Achrafieh 2020. pic.twitter.com/Cn9PdLvW3j
Tant el president com el primer ministre del Líban han assegurat a través de comunitats oficials que estan seguint les operacions de rescat, i han subratllat “la necessitat de continuar amb la recerca i seguir totes les indicacions fins que s’esclareixi la situació, tenint en compte la seguretat dels equips de rescat”.

