Canvi horari hivern
Publicat el 24 d’octubre 2020

Aquesta nit de dissabte a diumenge, la matinada del 25 d'octubre, haurem d'ajustar els nostres rellotges si no volem arribar al treball més d’hora del compte. A les tres de la matinada seran les dues i dormirem una hora més. Tanmateix, l'Estat espanyol continuarà sense tenir l'hora que geogràficament li pertocaria.

L'Estat espanyol hauria de ser dins el fus UTC, però fa 80 anys va adoptar el UTC+1

El fus horari actual és vigent  des de fa vuit dècades, quan el dictador Francisco Franco va decretar-lo el 1940. El canvi a l'hora central europea (CET) —fus horari que va una hora avançada respecte al temps universal coordinat o UTC—, era una mesura d'alguns països industrialitzats per combatre la crisi petrolera. Però per Franco va ser una oportunitat de trencar la seva neutralitat i alinear-se amb l'Alemanya nazi durant la Segona Guerra Mundial.

L'oportunitat d'or de Franco

El 1940, quan l'Alemanya nazi estava dominant els aliats en la segona guerra global, Hitler va imposar la CET a tots els territoris ocupats amb horari diferent. Així Bèlgica, França, Luxemburg, els Països Baixos i Polònia van haver d'avançar una hora els seus rellotges. Això va suposar una oportunitat d'or per Franco, perquè el dictador tenia ànsies d'aliar-se amb Hitler i Mussolini però no tenia res a oferir-los. Amb les conseqüències de la guerra civil espanyola durant els anys 30, el país estava devastat i no tenia com afermar el seu suport als nazis.

Per això, sense recursos, armes o forces que li poguessin interessar a Hitler, Franco va optar per canviar l'hora a Espanya i recolzar el Führer. Així, el 7 de març de 1940 el dictador espanyol va anunciar a traves del Boletín Oficial del Estado —número 68— que “considerant la conveniència que l'horari nacional marxi d'acord amb els altres països europeus i els avantatges de diversos ordres que l'avançament temporal de l'hora porta amb si, disposo que el dissabte, 16 de març, a les vint-i-tres hores, serà avançada l'hora legal en seixanta minuts”.

Des de llavors, malgrat que Espanya està geogràficament en línia amb Gran Bretanya, Portugal i el Marroc, els seus rellotges estan en la mateixa zona horària que països tan a l'est com Polònia i Hongria. Per la disposició geogràfica, Espanya hauria de tenir l'Hora Occidental —la de Londres— cosa que implica una hora d'avançament respecte el Sol a l'hivern i dos a l'estiu. Però el cas estrany és que, després de set dècades, encara tenim el fus horari equivocat.

Una veritat que no es pot negar és que, encara avui dia, seguim amb el fus horari heretat dels nazis i no s'ha fet res per canviar-ho. 

Per una reforma horària

Dit tot això, i tornant al canvi d'hora, existeixen institucions i organitzacions que lluiten perquè aquest sigui l'últim canvi horari per tal d'adaptar-se a un estil de vida més saludable, d'acord a l'horari solar. Per exemple, a Catalunya es troba l'Oficina per a la Reforma Horària de la Generalitat i Barcelona Time Use.

— El més vist —
- Etiquetes -
- Comentaris -
— El més vist —