De l'hort a la taula: producte local contra les lògiques de mercat - Diari de Barcelona


Ja fa temps que diversos sectors del mercat de l'agricultura i l'alimentació aposten per un comerç de proximitat. Diverses cooperatives i associacions de pagesos defensen aquest model i l’impulsen per escurçar el camí entre productor i consumidor, amb l’objectiu d’establir un model de negoci més sostenible amb el medi ambient i amb les persones.
És el cas de la cooperativa l’Ortiga, que es troba a la finca de Can Monmany, a la falda de Collserola, i que s’encarrega de cultivar i distribuir productes ecològics i de proximitat. Tenen una parada al Mercadet de Valldoreix, que obre les portes cada dissabte al matí, i també fan arribar el seu producte als seus clients a través de les “cistelles ecològiques”, amb un model de subscripció setmanal o quinzenal.
Des del Diari de Barcelona, hem parlat també amb en Francesc i en Marcel Tort, els pagesos de Ca n'Aleix de la Madrona, una petita explotació familiar agrària del Prat de Llobregat que es dedica a la producció hortícola tradicional des de fa cinc generacions.
Dues perspectives de pagesos a pocs quilòmetres de la ciutat de Barcelona que ajuden a conservar aquest model de proximitat i a comprar aliments de quilòmetre 0, per tornar a connectar amb les arrels de la nostra terra.


