Un 'Hotel Salut' per als que no poden aïllar-se a casa - Diari de Barcelona

El nou Hotel Salut a l’hotel Sb Plaza Europa (Hospitalet de Llobregat) ja és en ple funcionament. Un espai pensat per acollir aquelles persones positives de covid-19 o que han estat en contacte estret amb un cas positiu i que no poden fer un aïllament adequat al seu domicili. Ja ahir a la tarda ingressava la primera pacient, donada de l’alta de l’Hospital de Bellvitge, però que no pot tornar a la casa on residia amb gent gran per ser-ne la cuidadora.
Amb anterioritat ja s’havia establert un altre hotel a la zona (Hotel Renaissance), en ple pic de l’epidèmia, que va tancar a finals de maig. Però arran de la situació actual, s’ha fet necessari la reobertura d’un nou centre. En el primer hotel es rebien tot tipus de pacients, tant els que venien del seu domicili com altes precoces dels hospitals.
En aquest cas, emperò, l’hotel està concebut per fer una tasca social: es donarà acollida a totes aquelles persones que siguin positives o contactes molt estrets amb positius que no puguin fer un aïllament adequat al seu domicili. Això es tradueix en disposar d’una habitació privada i d’un bany d´ús no compartit per fer l’aïllament.
Donades les característiques de la zona nord d’Hospitalet i Cornellà de Llobregat -territoris amb molta densitat de població on ara mateix els casos són més nombrosos-, on és habitual que els ciutadans comparteixin pis i habitacions, la creació d’aquest hotel és especialment clau.
Un nou hotel amb necessitats específiques
Una altra diferència vers l’anterior hotel és la dotació de personal, que ja no està tan medicalitzada, sinó que es basa, en essència, en TCAE (auxiliars d’infermeria), auxiliars administratius i personal d’infermeria. També compten amb suport mèdic per part dels Centres d'Atenció Primària de El Prat de Llobregat, tant a nivell remot com presencialment, durant unes hores al dia. A les nits, en cas d’urgència, compten amb el 061 i l’Hospital de Bellvitge.
Treballadors de l'Hotel durant la seva jornada laboral
Els protocols d’aïllament estipulen que aquest s’ha de fer en una habitació no compartida i disposar d’un bany privat. Si no és així, aquest s’ha de netejar amb lleixiu domèstic després de cada ús. Els pacients que surten de l’hospital han de complir 14 dies d’aïllament, i els que venen del seu domicili, 10, tenint en compte que els últims 3 dies no poden presentar cap mena de símptoma. Per altra banda, no s’admeten persones dependents o amb necessitats especials, ja que a l’habitació el pacient ha de romandre sol, no pot sortir d’aquesta ni tampoc rebre visites.
Per ser acceptats a l’hotel, a nivell clínic els pacients han d’estar estables, sense presentar símptomes greus com febre o saturació baixa. Carmen Lecumberri, cap de gestió de l’hotel i infermera adjunta a la direcció del Centre d’Atenció Primària Santa Eulàlia Nord (Hospitalet de Llobregat), afirma que “assumim que podem tenir complicacions, però no farem com a l’anterior hospital, que acollíem pacients que sortien de l’hospital molt més justos i necessitaven una atenció molt més acurada a nivell mèdic.”
Una situació complicada
L’hotel disposa d’una capacitat aproximada de 230 llits. “En aquest moment, no podem pensar que l’omplirem, per una banda, perquè esperem que l’epidèmia vagi de baixada, i, per una altra, perquè hi ha un problema de personal”, afirma Lecumberri. En el cas de l’anterior hotel, molts Centres d’Atenció Primària van haver de tancar, i els seus professionals van ser distribuïts a hotels salut, urgències de l’hospital o a residències geriàtriques.
En aquesta ocasió, no ha estat així. “La meitat de la plantilla d’atenció primària està de vacances, i nosaltres hem fet contractacions, però ens està costant molt trobar professionals, com ara metges o infermers”, explica Lecumberri. La gestora de l’hotel preveu que ompliran la meitat de l’edifici en uns 15 o 20 dies, i, només en cas de que la situació empitjori, la totalitat d’aquest.
Carmen Lecumberri, cap de gestió de l'Hotel Salut
Els ingressos es preveuen per part de l’atenció primària del territori de la Metropolitana Sud (des d’Hospitalet, passant per Castelldefels, Cubelles, Penedès-Garraf i acabant a Martorell); els ingressos hospitalaris seran pocs, avui dia la majoria es poden quedar al mateix hospital si ho necessiten.
L’engròs es farà de dilluns a divendres, 24 hores al dia, i només si surt cap pacient de les urgències de l’hospital o del CUAP comptaran amb un dispositiu especial amb el que contactar. El cribratge i valoració d’ingressos el duran a termes els metges d’atenció primària, així com un treballador social juntament amb una infermera.
De moment, cap empresa s’ha posat en contacte ni han rebut cap mena d’oferiment de material sanitari o altres productes essencials. Només el Col·legi de Farmacèutics, en vinculació amb la farmàcia comunitària de la zona, subministra tot tipus de medicaments i altres productes de necessitat, com ara raspalls de dents o compreses. Ha canviat el model respecte a l’hotel anterior, en què van rebre multitud de material: “En aquell moment va ser una entrega total, ara estem en una altra fase”, conclou Lecumberri.

