EFE
Per EFE
Publicat el 03 d’abril 2021

L'organització pro drets humans Human Rights Watch (HRW) va denunciar aquest passat divendres la desaparició forçosa de centenars de persones a Birmània, oficialment República de la Unió de Myanmar, des del cop d'estat perpetrat per la junta militar el passat 1 de febrer i va demanar sancions econòmiques contra els uniformats.

"L'estès ús d'arrestos arbitraris i desaparicions forçoses per part de la junta sembla dissenyat per provocar la por en els cors dels manifestants contra el cop", va criticar Brad Adams, director de HRW a Àsia, en un comunicat remès a Efe.

HRW va recordar que, segons l'Associació per a l'Assistència de Presos Polítics (AAPP) de Birmània, més de 2.500 persones han estat detingudes des del cop d'estat, de les quals només es coneix el parador d'una petita part.

Adams va reclamar també que els "governs preocupats" per la situació d'aquestes persones "exigeixin l'alliberament de tots els desapareguts i imposin sancions econòmiques dirigides contra els líders de la junta".

La denúncia d'HRW es va produir hores després que el Consell de Seguretat de Nacions Unides condemnés el passat dijous de manera enèrgica la mort de centenars de civils a Birmània arran del cop d'estat i la presa del poder dels militars. "Els membres del Consell de Seguretat expressen la seva profunda preocupació per la ràpida deterioració de la situació i condemnen amb fermesa l'ús de violència contra manifestants pacífics i la mort de centenars de civils, inclosos dones i nens", va expressar en un comunicat l'organisme. A més van demanar la immediata posada en llibertat de la deposada líder birmana, Aung San Suu Kyi, i del president del país, Win Myint.


La deposada líder i Nobel de la pau va ser acusada aquest dijous per un tribunal birmà de violar la Llei de Secrets Oficials, la qual cosa implica una pena màxima de 14 anys de presó. Suu Kyi s'enfronta a diversos delictes com importar il·legalment walkie-talkies, amenaçar la seguretat nacional i acceptar suborns.

El procés contra Suu Kyi i altres membres del govern electe i el president deposat, Win Myint, se celebra mentre augmenta l'escalada de violència de la junta militar contra els manifestants que reclamen la volta a la democràcia. Més de 500 persones han mort des que es va produir el cop d'estat, la majoria per trets, mentre augmenta la condemna internacional.

Els uniformats justifiquen el cop per un suposat frau electoral en els comicis del novembre passat, en els quals va arrasar el partit de Suu Kyi, com ja va succeir el 2015, i que van ser considerats legítims pels observadors internacionals.

— El més vist —
— Hi té a veure —
- Etiquetes -
- Comentaris -
— El més vist —