HRW denuncia la desaparició forçosa de centenars de persones a Birmània - Diari de Barcelona
Sud-est asiàtic
HRW denuncia la desaparició forçosa de centenars de persones a Birmània
Des del cop d'estat, més de 2.500 persones han estat detingudes i només es coneix on es troba una petita part

L'organització pro drets humans Human Rights Watch (HRW) va denunciar aquest passat divendres la desaparició forçosa de centenars de persones a Birmània, oficialment República de la Unió de Myanmar, des del cop d'estat perpetrat per la junta militar el passat 1 de febrer i va demanar sancions econòmiques contra els uniformats.
"L'estès ús d'arrestos arbitraris i desaparicions forçoses per part de la junta sembla dissenyat per provocar la por en els cors dels manifestants contra el cop", va criticar Brad Adams, director de HRW a Àsia, en un comunicat remès a Efe.
Myanmar: Hundreds Forcibly Disappeared https://t.co/bEISDZ40m7
— Human Rights Watch (@hrw) April 2, 2021
HRW va recordar que, segons l'Associació per a l'Assistència de Presos Polítics (AAPP) de Birmània, més de 2.500 persones han estat detingudes des del cop d'estat, de les quals només es coneix el parador d'una petita part.
Adams va reclamar també que els "governs preocupats" per la situació d'aquestes persones "exigeixin l'alliberament de tots els desapareguts i imposin sancions econòmiques dirigides contra els líders de la junta".
US to impose sanctions on MEC & MEHL which provide huge amounts of cash to the Myanmar military. EU, Japan should follow. Now it\u2019s time to take coordinated action against MOGE to stop oil & gas revenue from fueling abuses & enriching generals.#SaveMyanmar https://t.co/MnKRh6Q6lH
— Brad Adams (@BradMAdams) March 25, 2021
La denúncia d'HRW es va produir hores després que el Consell de Seguretat de Nacions Unides condemnés el passat dijous de manera enèrgica la mort de centenars de civils a Birmània arran del cop d'estat i la presa del poder dels militars. "Els membres del Consell de Seguretat expressen la seva profunda preocupació per la ràpida deterioració de la situació i condemnen amb fermesa l'ús de violència contra manifestants pacífics i la mort de centenars de civils, inclosos dones i nens", va expressar en un comunicat l'organisme. A més van demanar la immediata posada en llibertat de la deposada líder birmana, Aung San Suu Kyi, i del president del país, Win Myint.
La deposada líder i Nobel de la pau va ser acusada aquest dijous per un tribunal birmà de violar la Llei de Secrets Oficials, la qual cosa implica una pena màxima de 14 anys de presó. Suu Kyi s'enfronta a diversos delictes com importar il·legalment walkie-talkies, amenaçar la seguretat nacional i acceptar suborns.
El procés contra Suu Kyi i altres membres del govern electe i el president deposat, Win Myint, se celebra mentre augmenta l'escalada de violència de la junta militar contra els manifestants que reclamen la volta a la democràcia. Més de 500 persones han mort des que es va produir el cop d'estat, la majoria per trets, mentre augmenta la condemna internacional.
Els uniformats justifiquen el cop per un suposat frau electoral en els comicis del novembre passat, en els quals va arrasar el partit de Suu Kyi, com ja va succeir el 2015, i que van ser considerats legítims pels observadors internacionals.

