Presó de Guantánamo
Per EFE
Publicat el 09 de gener 2022

L'ONG Human Rights Watch (HRW) denuncia els costos humans, morals i econòmics de la presó nord-americana de Guantánamo (Cuba) quan es compleixen vint anys de l'inici del seu ús com a centre de detenció per a presumptes terroristes.

"Guantánamo continua sent un dels símbols més duradors de la injustícia, els abusos i el menyspreu per l'estat de dret que els EUA va desplegar en resposta als atacs de l'11S", assenyala en un comunicat Letta Tayler, directora adjunta d'HRW per a Crisi i Conflictes i coautora d'un informe que estudia els costos vinculats a la polèmica presó.

El text denuncia que els EUA no ha fet rendir comptes a ningú pel seu programa de detencions secretes i tortures dut a terme tant en presons militars en països com l'Afganistan i l'Iraq com a Guantánamo i recorda que 39 homes continuen internats en aquesta presó, 27 d'ells sense càrrecs penals en contra seva.

L'ús d'aquestes pràctiques per part de Washington ha danyat tot el sistema internacional de drets humans, facilitant els abusos per part d'altres països i fent més fàcil la seva justificació per part d'aquests Governs, segons l'informe.


Els costos "inadmissibles" de les detencions

En el pla econòmic, HRW destaca que els Estats Units gasta 540 milions de dòlars a l'any únicament per mantenir detinguts a Guantánamo i que els costos de l'anomenada "Guerra contra el Terrorisme" ascendeixen a més de 5,48 bilions de dòlars en conjunt.

"Aquest informe presenta una anàlisi completa dels molts inadmissibles costos de les detencions i lliuraments il·legals de musulmans per part dels EUA durant els últims vint anys des del 11S", apunta Stephanie Savell, codirectora del Costs of War Project de la Universitat de Brown, que ha col·laborat amb HRW en el document.

"És un fracàs moral de proporcions èpiques, una taca en l'historial de drets humans del país, un error estratègic i una horrible perpetuació de la islamofòbia i el racisme", recalca. Aquest 11 de gener es compleix el vintè aniversari de l'arribada dels primers detinguts a la presó de la base militar de Guantánamo, que actualment continua operativa.

— El més vist —
- Etiquetes -
- Comentaris -
— El més vist —