L'illa de Lampedusa, en emergència - Diari de Barcelona

CRISI MIGRATÒRIA
Lampedusa, en emergència humanitària
El centre d'acollida de l'illa italiana rep 250 migrants més i supera la capacitat màxima
Set Barcasses amb uns 250 migrants van arribar la nit de divendres de manera autònoma al centre d'acollida de l'illa italiana de Lampedusa, la més meridional del país. Amb això, ja són prop de 950 migrants els acollits pel centre, que té una capacitat màxima d'un centenar. L'alcalde de la localitat, Salvatore Martello, va anunciar que al centre no hi caben més persones i que els pròxims que hi arribin hauran de quedar-se al moll, i va demanar l'urgent trasllat dels migrants.
"El centre d'acollida de Lampedusa està esclatant. Em dirigeixo directament al primer ministre (Gisueppe) Conte. El centre ha de buidar-se immediatament, no podem esperar a l'arribada dels vaixells de quarantena", va ser la crida de l'alcalde als mitjans italians.
Una situació límit
Segons Martello, "la situació és molt greu" i no es pot esperar l'arribada del vaixell que el govern ha enviat perquè els migrants puguin fer la quarantena obligada per la pandèmia del coronavirus i que està programada per avui a la nit. El regidor de la petita illa, coneguda com la "porta d'Europa", afirma que en els últims 28 dies s'han produït més desembarcaments que en tot el 2011.
També critica la gestió de les arribades d'emergència l'alcalde de Pozzallo, a l'illa de Sicília, Roberto Ammatuna. Explica que els migrants que arriben a Lampedusa són traslladats a la seva localitat i només en aquell moment són sotmesos a la prova per detectar el coronavirus. A més, afegeix que el centre d'acollida de la ciutat és ple i que hi ha 17 migrants positius que van desembarcar el 25 de juliol després de ser rescatats pel vaixell mercantil Cosmo.
Els migrants, prèviament arribats a Lampedusa, a la seva arribada a Pozzallo, Itàlia
La ministra d'Interior, Luciana Lamorgese, ha avançat en una entrevista al diari "Corriere della Sera" que s'ha pactat amb Tunísia que es reprenguin a l'agost els vols quinquennals de repatriació dels migrants que es van cancel·lar a causa de la pandèmia. Afirma que a més del ferri que arribarà a Sicília diumenge a la tarda perquè es puguin traslladar als migrants de Lampedusa. "S'està treballant per donar la licitació a un segon vaixell que esc col·locarà davant la costa de Calàbria".
Lamborgese afegeix que en aquests mesos ha insistit "en la necessitat d'activar les operacions d'evacuació per als migrants presents als centres gestionats pel govern libi a través de corredors humanitaris organitzats per la UE i gestionats per agències de l'ONU".
Retorn a l'infern
Sumat a la situació a Lampedusa, més de 200 migrants han estat retornats a les costes de Líbia en les últimes 24 hores. L'Organització Internacional de Migració (IOM, per les seves sigles en anglès) assegura que deu migrants més continuen desapareguts al mar, i que Líbia no és un port segur.
? More than 200 migrants were returned to Libyan shores in the past 24 hours.
— IOM Libya (@IOM_Libya) August 1, 2020
IOM staff who were onsite to provide assistance report that ten other migrants are missing at sea.
We maintain that #Libya is not a safe port. pic.twitter.com/KMlWNbPGcM
Líbia és un país en guerra, on només aquesta setmana tres adolescents van ser morts a trets en un desembarcament. L'Organització Europea pel Rescat de Vides al Mar (SosMediterranee) recorda que aquestes morts "són el resultat d'un complet menyspreu per la vida humana i la llei marítima".
More than 200 people were returned to #Libya, a country at war where 3 teenagers were shot & killed at disembarkation this week. 10 people must be feared dead at sea.
— SOS MEDITERRANEE (@SOSMedIntl) August 1, 2020
These deaths are the result of a complete disregard for human life & maritime law in the #CentralMediterranean. https://t.co/dmWXT0LBzs

