Foto guanyadora
Per Redacció i ACN
Publicat el 16 d’abril 2021

Una abraçada protegida amb plàstic per evitar contagis de Covid-19 captada pel fotògraf danès Mads Nissen ha estat guardonada amb el premi World Press Photo de l'any 2021. Aquesta i la resta d'instantànies guanyadores del certamen es podran visitar del 10 de novembre al 12 de desembre al Centre de Cultura Contemporània de Barcelona.

La primera abraçada

És la primera abraçada en cinc mesos que li van fer a Rosa Luzia Lunardi, de 85 anys, des que va començar la pandèmia. Lunardi viu en una residència de gent gran a Sao Paulo, al Brasil, i qui l'abraça és la infermera Adriana Silva da Costa Souza, que per evitar el risc de contagiar-la de Covid-19 utilitza l'anomenada "cortina de les abraçades".


La fotografia 'The First Embrace', de Mads Nissen, premi World Press Photo de l'any 2021.

Habibi

Al costat de la foto de Nissen, el World Press Photo al Reportatge Gràfic de l'Any ha estat per a 'Habibi', de l'italià Antonio Faccilongo, que explica històries d'amor durant el conflicte entre Israel i Palestina.

L'americana de Nael al-Barghouthi roman penjada en el seu dormitori a Kobar, a prop de Ramallah, Palestina. L'esposa d'Al-Barghouthi, Iman Nafi, manté tota la roba i les pertinences del seu marit en el seu lloc. L'Al-Barghouthi va ser detingut el 1978 després d'una operació antiisraelita. Va ser alliberat el 2011, es va casar amb la Iman Nafi, però va tornar a ser detingut el 2014 i condemnat a cadena perpètua. Ha passat més de 40 anys a la presó, i és el pres palestí que més temps porta a les presons israelianes. 

'Habibi' d'Antonio Faccilongo (Getty Reportage)

Iemen: la fam, l'altra ferida de guerra

A banda, el primer premi de la categoria Temes Contemporanis ha estat per al fotògraf argentino-espanyol establert a Barcelona Pablo Tosco, a qui ha entrevistat el Diari de Barcelona, amb una imatge sobre la gana al Iemen. 


Fotografia de Pablo Tosco 'Yemen: Hunger, Another War Wound', guanyadora del primer premi a la categoria Temes Contemporanis, Fotografies Individuals, al World Press Photo 2021.

La transició: Ignat

L'Ignat, un home transgènere, assegut amb la seva nòvia María a Sant Petersburg, a Rússia. L'Ignat va ser assetjat durant els seus anys d'escola, on es va enfrontar al seu psicòleg per escampar rumors perquè parlava de si mateix utilitzant el gènere masculí, després que ell li demanés que ho mantingués en secret. Tot el col·legi se'n va assabentar, i els insults i les humiliacions es van fer permanents. 


'The transition: Ignat', fotografia d'Ignat (Oleg Ponomarev).

Escalada en troncs

El Georg puja una pila de troncs per entrenar-se i practicar l'escalada, a Kochel am See, Baviera, Alemanya. En temps de pandèmia, amb els gimnasos de Munich tancats els atletes es tornen creatius i troben nous mètodes d'entrenament. 


'Log Pile Bouldering' d'Adam Pretty (Getty Images).

La lluita contra la invasió de llagostes a Àfrica oriental

Entre les sis imatges nominades a fotografia de l'any també hi havia 'Fighting Locust Invasion in East Africa', de l'espanyol Luis Tato, que finalment ha aconseguit el tercer premi de la categoria Naturalesa, Reportatges Gràfics.

En Henry Lenayasa, cap de l'assentament de ArchersPost, en el comtat de Samburu (Kenya), intenta espantar un enorme núvol de llagostes que arrasa la zona de pasturatge, el 24 d'abril. Els núvols de llagostes van devastar grans extensions de terra, just quan el brot de coronavirus havia començat a pertorbar els mitjans de subsistència.


La imatge de Luis Tato d'una plaga de llagostes al desert de Kènia, que opta a millor fotografia de l'any del World Press Photo 2021.

El doctor Peyo i el senyor Hassen

La Marion (24 anys) que pateix un càncer metastàtic, abraça al seu fill Ethan (7) en presència del Peyo, un cavall utilitzat en la teràpia assistida amb animals, en la Unitat de Cures Pal·liatives Séléne del Centre Hospitalier de Calais, a Calais (França).

La teràpia assistida amb animals, també coneguda com a teràpia amb mascotes, s'utilitza en molts entorns clínics, especialment en la teràpia psicològica i les cures pal·liatives. Els animals semblen ser capaços de reduir l'ansietat i l'estrès, i també de tenir efectes físics, com baixar la pressió arterial o millorar el ritme cardíac. En els centres de cures pal·liatives, l'objectiu és utilitzar el vincle natural entre humans i animals per a proporcionar consol, pau i companyia als malalts terminals. 


'Doctor Peyo and Mister Hassen' de Jeremy Lempin. 

Altres autors de l'Estat premiats són el basc Aitor Garmedia, que ha obtingut el tercer premi en la categoria de Medi Ambient, Reportatges Gràfics amb un reportatge titulat 'Inside the spanish pork industry: the pig factory of Europe', sobre la indústria espanyola del porquí.

L'extremeny Jaime Culebras ha guanyat el tercer premi de la categoria Natura, Fotografies Individuals amb la foto 'New life', que mostra els ous d'una granota de cristall Wiley, que pengen de la punta d'una fulla en un bosc de l'Equador.

La valenciana Claudia Reig Valera ha rebut una menció destacada al Projecte Interactiu Educatiu per 'Parir en el siglo XXI', que indaga sobre models hospitalaris d'atenció al part basats en el respecte a les dones.

— El més vist —
- Etiquetes -
- Comentaris -
— El més vist —