Images del satèl·lit de Wuhan suggereixen que el coronavirus ja es propagava a l'agost
Per Redacció
Publicat el 10 de juny 2020

El primer brot de coronavirus a la Xina, considerat ara per ara l'origen de la pandèmia, podria haver tingut lloc molt abans del que s'ha dit oficialment. Un estudi de la Harvard Medical School suggereix que el virus s'hauria pogut estar propagant ja a l'agost, segons que informa la televisió nord-americana CNN.

L'estudi, que encara no ha estat revisat, es basa en imatges de satèl·lit d'aparcaments d'hospitals a la ciutat xinesa de Wuhan. També en les tendències de cerca a Internet. Així, el nombre de vehicles estacionats en cinc centres sanitaris era "significativament major" en comparació amb l'agost del 2018. A més, el cercador xinès Baidu hauria registrat un augment de paraules claus associades amb malalties infeccioses.

Els investigadors esmenten "un augment pronunciat de volum iniciat l'agost del 2019 amb un pic al desembre", afirma un document publicat en un servidor de la biblioteca virtual de la universitat. Escrit per John Brownstein, líder de l'equip investigador i cap de l'Hospital Infantil de Boston.

El satèl·lit com a eina

A partir de les imatges del satèl·lit, els investigadors van comptar que l'octubre del 2018 hi havia 171 vehicles estacionats a l'hospital Tianyou, un dels més grans de Wuhan. Un any després n'hi havia 285, un 67 % més. En el mateix període, informa la CNN, s'haurien registrat increments de vehicles de fins a un 90 % en altres centres.

"Hospitals concrets van tenir dies d'un gran volum relatiu a la tardor i a l'hivern de 2019. Ara bé, entre setembre i octubre, cinc dels sis hospitals mostren el seu màxim volum diari de les sèries analitzades", diu el document publicat al servidor. Dades que coincideixen amb un elevat nombre de cerques dels termes 'diarrea' i 'tos'. "Es tracta d'encaixar les peces d'un complicat trencaclosques de què passava en aquells moments", ha dit Brownstein a la televisió nord-americana.

Segons ell i el seu equip, si bé no poden confirmar si aquest increment de volums d'estacionaments i cerques està directament relacionat amb el nou virus, "la nostra evidència reforça altres treballs que demostren que l'emergència va haver de passar abans de la identificació del brot al mercat de Wuhan. Aquestes troballes també corroboren la hipòtesi que el virus va emergir de forma natural al sud de la Xina i que potencialment ja circulava quan va sorgir el focus de Wuhan".

— El més vist —
- Etiquetes -
- Comentaris -
— El més vist —