Joves participants en el programa de sensibilització
Per ACN
Publicat el 05 de febrer 2022

La Fundació Wassu-UAB ha iniciat una campanya de crowdfunding per dur a terme un programa de sensibilització de dones líders de Gàmbia contra la pràctica de la mutilació genital femenina. La iniciativa vol consolidar el descens registrat en l'última dècada de l’ablació del clítoris a nenes menors de quatre anys a Gàmbia.

Concretament, la prevalença d’aquesta pràctica ha caigut un 13% entre el 2010 i el 2020, segons dades del DHS i UNICEF. Malgrat aquest descens, l’objectiu d'erradicar l’ablació el 2030 encara està lluny. Més encara amb l’aturada en les polítiques de sensibilització que ha provocat la Covid, que podria suposar que dos milions de nenes es vegin afectades quan en altres circumstàncies s’hagués evitat.

Si bé la disminució de la pràctica podria atribuir-se a la prohibició per llei que es va aprovar al país el 2015, el cas del país veí, Guinea, un dels primers a prohibir la pràctica el 1965, prova el contrari amb una prevalença del 94,5%, una de les més altes del món (2018, DHS). Segons explica la professora del Departament dʻAntropologia Social i Cultural de la UAB i directora de la Fundació Wassu-UAB, Adriana Kaplan, “és en aquest sentit que els programes d'educació i sensibilització són d'una importància clau per aconseguir un canvi sostenible”.

La doctora Kaplan, qui ha centrat la seva trajectòria professional en la investigació aplicada a la transferència del coneixement per a la prevenció de la pràctica i l'atenció de les seves conseqüències a través de la Fundació Wassu-UAB, a Espanya, i l'ONG Wassu Gambia Kafo, a Gàmbia, destaquen la necessitat de treballar de manera circular, és a dir, tant als països d'origen com als de destinació de les comunitats migrants subsaharianes.

Reconstrucció de clítoris gratuïta 

Per la seva banda, la clínica Dexeus Dona ha reconstruït el clítoris a una desena de víctimes de l'ablació de forma gratuïta en el darrer any. De les deu operacions fetes el 2021, quatre es van practicar a dones residents a Catalunya (tres de Barcelona i província, i una de Lleida), mentre que la resta són pacients procedents de Madrid, Balears, Canàries i Aragó. Des de principis d'any, i just aquesta setmana, s'ha operat una pacient més que resideix a Lleida. Des de la posada en marxa del programa de reconstrucció genital l'any 2007 i fins al 31 de gener de 2022, Dexeus Dona ha visitat un total de 189 pacients, i ha practicat la reconstrucció a 127 dones.

El programa es dirigeix a les dones immigrants que han sofert una ablació al seu país d'origen i que resideixen a Espanya, encara que també ha atès, en alguns casos, pacients que viuen en altres països d'Europa. Està liderat pel doctor Pere Barri Soldevila, el primer metge que va realitzar aquesta intervenció a Espanya.

"Malgrat la pandèmia, i igual que en el 2020, el Programa de Reconstrucció genital ha continuat funcionant amb absoluta normalitat", explica Barri. El professional recorda que també ofereixen suport psicològic perquè el procés que han viscut d'ablació ha estat, en moltes ocasions, traumàtic.

La intervenció de reconstrucció genital post ablació dura uns 45 minuts i el seu objectiu és restituir anatòmicament el clítoris i altres òrgans afectats, així com recuperar el seu aspecte i capacitat sensitiva, alguna cosa que s'aconsegueix en més del 75% dels casos. La mitjana d'edat de les pacients és de 28 anys.

V Fòrum Internacional sobre Violències de Gènere i Pràctiques Tradicionals Perjudicials a Gàmbia i Àfrica Occidental

En línia amb el treball de sensibilització i en commemoració del Dia Internacional de Tolerància Zero amb la Mutilació Genital Femenina, Fundació Wassu-UAB juntament amb la seva contrapart l'ONG Wassu Gambia Kafo, organitzen el V Fòrum Internacional sobre Violències de Gènere i Pràctiques Tradicionals Perjudicials a Gàmbia i Àfrica Occidental. A la seva cinquena edició, les jornades se celebraran al Centre de Conferències Internacional Sir Dawda Kairaba Jawara (Bijilo, Gàmbia) els dies 7 i 8 de febrer.

La fundació Wassu-UAB actua fent recerca aplicada sobre la realitat sociocultural de la MGF i les seves conseqüències. Amb un enfocament científic, respectuós, sostenible i holístic, transfereix el coneixement en cascada a agents socials clau, perquè siguin elles i ells, els que generin els canvis.

— El més vist —
- Etiquetes -
- Comentaris -
— El més vist —