Rams de Nadal de la Fira de Santa Llúcia | ACN
Publicat el 01 de desembre 2021

El Departament de Salut va apuntar el passat dimarts que s'han comptabilitzat 4 ingressats més per Covid a Catalunya (660) i 2 crítics menys a l'UCI (141). En paral·lel, l'Rt ha pujat una centèsima, fins a 1,35, i el risc de rebrot s'incrementa en 24 punts i ja se situa en 325. Els 2.277 nous casos declarats per Salut en les darreres 24 hores situen el total des de l'inici de la pandèmia en 957.872. També es van notificar ahir 6 morts i el global des de l'inici de la pandèmia ja és de 24.121 defuncions.

L'Hospital de la Santa Creu i Sant Pau i l'Hospital Germans Trias i Pujol han parlat amb el DDB per conèixer més a fons la realitat en els centres i intentar veure què podem extreure de totes aquestes dades.

Pluralitat d'opinions 

El Dr. Pere Domingo, coordinador d'hospitalització de la Covid a l'Hospital Sant Pau és positiu malgrat les dades. Fa dues setmanes tenien quatre pacients ingressats; fa uns dies en tenien quinze. Domingo afirma al Diari de Barcelona que tenen "deu ingressats en sala d'hospitalització convencional i cinc més a l'UCI" i que "no sembla que la situació hagi empitjorat, de moment".

Domingo espera que les noves mesures implementades pel Govern "siguin suficients" i diu que l'exigència del certificat Covid en espais tancats és "absolutament raonable", i encara té més sentit ara a l'hivern. El coordinador d'hospitalització del Sant Pau adverteix que "ara ve el fred, la probabilitat que es produeixi la interacció social en espais reduïts és més alta, i això optimitza i maximitza la transmissió del virus".

D'altra banda, l'investigador biomèdic de l'Hospital Germans Trias i Pujol, el Dr. Pere-Joan Cardona, no les té totes amb les noves mesures de la Generalitat. Cardona lamenta al Diari de Barcelona que "segurament caldran mesures de contenció social més importants" i que "cal tenir en compte la gent a qui la vacunació no fa efecte, potencialment 60.000 persones".

La incidència a Can Ruti també comença a augmentar. Concretament un 9% dels llits a l'UCI i semicrítics i un 4% de llits a planta. L'investigador ha apuntat la no vacunació del 10% dels majors de 50 anys com a factor de risc clau. Aproximadament són unes 300.000 persones. Cardona avisa que "en aquesta franja d'edat més preocupant també hi ha un 10% en què la vacuna no serà efectiva. Per tant, tenim una població de més de 50 anys de 600.000 persones en risc".

Tot obert pel final d'any

El DdB també ha pogut parlar amb Clara Prats, investigadora del grup de biologia computacional i sistemes complexes (BIOCOM-SC) de la Universitat Politècnica de Catalunya. Prats coincideix en la dualitat de causes que fomenten el repunt: "La retirada progressiva de mesures i l'arribada del fred, que trasllada l'activitat en entorns interiors i probablement amb menys ventilació".

Sobre la nova gran mesura implementada, la investigadora diu que "encara no hi ha evidències sobre l'efectivitat del certificat com a mesura", però justifica l'acompliment amb l'exemple d'un altre país europeu; "a Dinamarca podria haver contribuït a alentir l'augment de casos".

Prats ha culminat l'aportació mencionant els estudis i models realitzats i les previsions fins a finals d'any. Sentencia que la situació de cara a Nadal "dependrà sobretot del ritme d'aquest creixement, si ens mantenim en una Rt d'1,3-1,4 com les darreres setmanes o si aconseguim frenar-lo i ens situem en una Rt d'1,1-1,2".

Incertesa sobre la nova variant, Ómicron

La nova amenaça del coronavirus tampoc convida a l'optimisme. L'OMS y el G-7 alerten de l'alt risc de la variant Ómicron, que ja ha arribat a l'estat espanyol. L'equip de microbiologia de l'Hospital Gregorio Marañón de Madrid ha detectat el primer cas positiu de la mutació en un home de 51 anys, que procedia de Sud-àfrica, però havia fet escala a Amsterdam.

Paral·lelament, Catalunya també analitza dos casos sospitosos més de la variant a l'Hospital de Bellvitge que han fet saltar totes les alarmes d'Europa. Es tem que sigui més transmissible i pugui causar infeccions més serioses, també entre els vacunats.

— El més vist —
- Etiquetes -
- Comentaris -
— El més vist —