Incògnites i certeses del nou futbol postcoronavirus
Publicat el 12 de maig 2020
Temps de lectura 3 MIN

Han passat dos mesos des que es van jugar els últims partits de futbol a l’Europa occidental. Els partits de tornada dels vuitens de final de la Champions van posar un punt i a part a l’activitat de la majoria de clubs europeus. De fet, només a Bielorrúsia s’ha mantingut l’activitat esportiva durant aquest període de confinament.

La tornada, però, és cada vegada més a prop. De fet, el proper cap de setmana, la lliga alemanya ja es posa en marxa i aquí, els equips de la Lliga espanyola ja han tornat a entrenar sobre la gespa, tot i que ho han de fer de manera individualitzada i encara hauran d’esperar per tornar a fer-ho tots. El pla de transició cap a la nova normalitat, elaborat pel govern espanyol, contempla la possibilitat de fer entrenaments grupals a la fase 1, però amb grans limitacions. Fins a la fase 2, unes dues setmanes pel cap baix, no podran recuperar la “normalitat” als entrenaments.

Tot i això, les institucions del món de l’esport ja s’han posat en marxa per dissenyar com serà el nou futbol postcoronavirus. El passat divendres, la International Football Association Board (IFAB) va aprovar la modificació d’algunes “Regles del joc”, per intentar evitar que els futbolistes pateixin el desgast que suposarà jugar molts partits en pocs dies després de més de dos mesos sense competir.

Més canvis i més convocats
Una de les mesures que ha aprovat la IFAB és la modificació de la “Regla 3”, que fa referència als jugadors i, més concretament, a les substitucions que es poden realitzar durant un partit. Fins ara, el nombre màxim de canvis era de tres i, a partir d’ara i fins al final de la temporada serà de cinc. Per tant, els equips podran utilitzar fins a cinc suplents si ho creuen necessari. No obstant això, l’organisme detalla que només es podrà aturar el joc tres vegades per fer canvis. Això significa que si un equip vol fer servir els cinc canvis, en dues de les aturades hauran d’entrar dos jugadors.

A conseqüència d’aquest primer canvi en les “Regles del joc”, la IFAB també permetrà que les convocatòries siguin més àmplies. Fins ara, les competicions de Lliga només podien ser de 18 jugadors i ara s’obre el ventall fins a 23. D’aquesta manera s’adopta la mesura que ja utilitzava la FIFA quan es tractava d’un Mundial, en què tots els jugadors que havien estat seleccionats podien asseure’s a la banqueta.

La incògnita del VAR
Des de fa dues temporades, la Lliga espanyola utilitza el VAR (Video Assistant Refree) per ajudar a l’àrbitre principal que es troba al terreny de joc. La IFAB, però, recull la possibilitat que, quan es reprenguin les lligues, es prescindeixi dels àrbitres assistents de vídeo. L’explicació d’aquesta possibilitat que s'ofereix a les lligues no és altra que la falta d’espai de la sala VAR per mantenir el distanciament social recomanat.


A la sala VAR es concentren cinc persones en espai reduït. Font: EFE

Tot i això, el president del Comitè Tècnic d’Àrbitres (CTA), Carlos Velasco Carballo, ja va manifestar en una videoconferència que no tenen cap intenció de treure el videoarbitratge "perquè la lliga s’ha d’acabar amb les mateixes regles que va començar", segons va explicar Carballo. Per assegurar que no existeix risc de contagi a la sala VOR, el president del CTA ha manifestat que "la idea és fer una prova PCR a cada àrbitre i una altra 48 hores abans dels partits per assegurar que tots donen negatiu".

Els protocols nacionals
A banda de les mesures que ha aprovat la IFAB, algunes lligues també han elaborat els seus propis protocols que també canviaran el futbol tal com el coneixíem. En el cas de la Lliga espanyola, per exemple, s’ha establert l’obligació que els jugadors es canviïn de roba al descans. D’altra banda, no estaran permeses les salutacions entre equips ni abans ni després dels partits, i tampoc estarà permès escopir, ja que suposarà una sanció de targeta groga encara que sigui a terra. A més, les rodes de premsa se celebraran telemàticament.

En el cas de la Bundesliga alemanya s’ha determinat també la prohibició que els equips entrin junts al camp i, fins i tot, que els jugadors xoquin les mans després de marcar un gol. Per extremar les precaucions, també s’obligarà a dur mascareta a tots els jugadors que estiguin a la banqueta.

Graderies buides?
Les grades dels estadis del futbol postcoronavirus són, alhora, una certesa i una incògnita. És evident que, en cap cas, hi haurà aficionats a les graderies dels estadis. Tots els partits seran a porta tancada i, per tant, no hi haurà l’ànima dels seguidors. Podria ser, però, que els camps no es veiessin del tot buits per televisió.

A Alemanya alguns clubs han posat en marxa l’enginy per tal que els jugadors no se sentin tan sols. És el cas, per exemple, del Borussia Mönchengladbach, que ha omplert part de la seva graderia amb rèpliques d'aficionats de cartó a mida real. En el cas d'Espanya, el mateix president de la Liga, Javier Tebas, va anunciar en una entrevista que estaven valorant diverses possibilitats per evitar “la visió horrorosa” que deixa una grada buida, segons va qualificar el president de la patronal. Una de les opcions que es poden plantejar és l'ús de publicitat virtual, com succeeix als videojocs, i també la projecció de tweets que vagin fent els aficionats durant els partits. 

Així doncs, encara queden dubtes per resoldre sobre com serà el nou futbol. No obstant això, les institucions comencen a dibuixar tots els canvis que hi haurà en un esport que, com moltes coses a la vida després de la crisi del coronavirus, no tornarà a ser igual.

— El més vist —
- Etiquetes -
- Comentaris -
— El més vist —