Inés Hernand: "L'humor és l'esperanto de l'ànima" - Diari de Barcelona
HUMOR
Inés Hernand: "L'humor és l'esperanto de l'ànima"
La còmica i comunicadora reivindica la comèdia femenina

La còmica i comunicadora Inés Hernand (Madrid, 1992) ha assegurat a Efe, coincidint amb reivindicació de la comèdia femenina per l'escassa presència de dones en algunes sales, que la comèdia transcendeix gèneres i hauria d'entendre's com a universal perquè "l'humor és l'esperanto de l'ànima".
Presentadora de l'espai de debat Gen Playz de RTVE, atresora gairebé 300.000 seguidors en Instagram, que és al costat de Twich i Youtube les plataformes on es va donar a conèixer amb esmolats i irònics comentaris sobre l'actualitat i posant l'accent en la precarietat laboral dels joves i la falta de visibilitat de dones i el col·lectiu LGTBIQ a l'espai públic.
Moltes d'aquestes temàtiques apareixen també en el seu espectacle "Ni puta gràcia" al costat del també humorista Galder Vares, que no ha deixat d'omplir sales malgrat la pandèmia.
Crítica a "La Chocita del Loro"
Hernand és una de les còmiques que ha alçat la veu contra els programadors de "La Chocita del Loro", mítica sala de comèdia a Madrid i els responsables de la qual van justificar aquesta setmana que només dues de les seves 30 artistes siguin dones, amb arguments com que les monologuistes generen "menys riures per minut" o que tan sols fan comèdia "de víctimes" o "molt feminista".
"M'encantaria viure en una utopia i dir-te que això m'ha sorprès i estic altament decebuda, però no és així, ja no em sorprenen aquests comportaments perquè no deixen de respondre a un sector de població molt ampli", ha assenyalat en una entrevista amb Efe. "La violència patriarcal estructural existeix en tots els àmbits de la societat i l'entreteniment i la comèdia no són menys", ha denunciat Hernand.
De les paraules dels amos de "La Chocita del Loro" apunta així mateix que malauradament li semblen "bastant representatives de la mitjana espanyola". "Només que ells han decidit verbalitzar-ho, però implica ignorància i desconeixement sobre el que passa en el teu propi àmbit", ha destacat.
Més enllà, sobre quins prejudicis pot haver-hi entre els qui creuen que una dona no els farà riure com un home, per Hernand és "una qüestió de mera ignorància i por al desconegut i de no haver-se donat l'oportunitat en mitjans tradicionals a la presència de figures dissidents".
En aquest sentit, crida l'atenció sobre que en plataformes de masses tradicionals com la televisió al llarg de les últimes dècades es repeteixin "cànons" com "el presentador decrèpit a qui acompanya a manera de palmera una dona de bandera i brillant" que ha fet créixer els nens amb la idea que "les dones no es poden permetre ser mediocres, però els homes sí".
"Si creixes amb aquesta idea i després et presentes a veure un espectacle de comèdia i la còmica parla de coses que ni estan en el teu imaginari perquè no te les ha explicat ningú, doncs, què pots esperar?", ha reflexionat.
Treu pit
Hernand ha assenyalat que és "una pena" que hi hagi qui no entengui que l'humor és universal, que l'humor és l'esperanto de l'ànima". "Qui no se n'adoni i cregui que nosaltres som menys gracioses, doncs és d'alta ignorància i una opinió tan supèrflua que tampoc no podem dedicar-li temps les còmiques a deconstruir això o a intentar fer el sobreesforç de confrontar-ho doncs el problema està en els seus caps", ha afegit.
Enfront de tot això, treu pit sobre que les 125 funcions amb 8.000 entrades venudes del seu espectacle de comèdia en plena pandèmia "són una resposta en si mateixa" a l'ocorregut aquesta setmana i "demostra que sí hi ha públic que demanda comèdia alternativa a la tradicional".
Preguntada sobre si en els seus inicis en la comèdia va tenir experiències negatives amb programadors o companys, ha assenyalat que no ha tingut aquestes vivències, però ha comentat que, com en qualsevol àmbit laboral, també en la comèdia pots patir "mobbing" laboral.
"En el meu cas formo part d'una generació molt nova i que es recolza molt en xarxes socials i en seguidors que ja et segueixen, et coneixen i són la base de la teva audiència, que després va al teatre. Les xarxes han portat moltes coses negatives, però també coses positives", ha conclòs.

