Aquest estiu, l’Infern torna a Roma - Diari de Barcelona

LA DIVINA COMÈDIA
Aquest estiu, l’Infern torna a Roma
Dante desplega la seva “Comèdia” a les Termes de Caracal·la, la prèvia de la celebració del seu setè centenari
L’Infern i el Paradís de Dante Alighieri emergiran cada nit d’aquest estiu a les Termes de Caracal·la, de Roma, amb la lectura de la “Divina Comèdia”, amb motiu de la preparació per a la futura commemoració del setè centenari de la mort del poeta, que se celebrarà l’any 2021.
L’espectacle és totalment gratuït i, com no podia ser d’una altra manera, s’inicia amb “l’Infern”, que torna a la vida turmentats fantasmes i diables, sota la veu de l’actor Franco Ricordi.
Les runes de la capital italiana esdevenen l’escenari on es llegiran alguns dels cants més destacats de la famosa obra d’Alighieri, en què l’autor recrea el seu camí de salvació entre l’Infern, el Purgatori i el Paradís. Des del 4 d’agost es podran sentir alguns dels cants més bonics del Purgatori i, a partir del 19 arribarà a Itàlia el Paradís, la salvació en la qual habita Beatrice, l’estimada de l’autor.
Mentre que ja es va representar el cant XXI, en què Dante, acompanyat de Virgili, segueix el seu camí per l’inframón fins a arribar a la fosa de les ànimes dels corruptes i estafadors, submergides en un llac de brea negra; avui, dimarts 28 arriba el torn del XXVI. En aquest episodi, Dante s’enfonsa en la bestialitat humana i descobreix el càstig dels lladres: córrer nus entre serps fins al dia del Judici Final.
Dante Alighieri és l’autor dels tres llibres que configuren la “Divina Comèdia”, format cada un per 33 cants; i aquests, alhora, compten amb més de 14.000 versos hendecasíl·labs. Es considera una obra de teleologia moral i filosofia, gràcies a la descripció que el poeta va fer dels pecats i les conductes més menyspreades de l’època. No obstant això, també és un manual d’història de la Itàlia Renaixentista, per conflictes que s’hi mostren, com la lluita de poder entre güelfs i gibel·lins.

