L'inici a batzegades del futbol semiprofessional - Diari de Barcelona

La temporada 2020-2021 de les lligues semiprofessionals a Catalunya començarà amb la incertesa que envolta aquest 2020, l'any de la pandèmia. Els clubs han de dur a terme una llarga llista de mesures prèvies sense garanties que s’acabi disputant la temporada al complet.
A més, l’arrencada de l’esport no professional i de formació a Catalunya previst per aquest octubre ha quedat posposat com a mínim dues setmanes per l’augment de casos que ha patit la comunitat autònoma. Malgrat tot, la decisió ha creat controvèrsia. I és que les competicions esportives queden aturades, però els entrenaments podran continuar amb normalitat. La Federació també ha creat un espai dins de la seva pàgina web, destinat a tots els dubtes que puguin tenir els clubs, jugadors, familiars o aficionats.
El que sí que sembla clar és que no es realitzarà la temporada en condicions normals. De fet, l’Hércules, que es troba dins del grup dels equips catalans a Segona Divisió B es troba en un aïllament de 10 dies que ha provocat que l’equip valencià demani l’aplaçament del partit contra l’Alcoià, previst pel dia 18 d’octubre.
Mesures i protocols
Pel que fa a l’afluència de públic a les grades, és cada comunitat autònoma la que té la potestat de decidir si hi entra o no públic i en quina capacitat. Els tests als esportistes també suposen una de les grans preocupacions, tant pels clubs com pels propis jugadors.
La Reial Federació Espanyola de Futbol (RFEF), presidida per Luis Rubiales, ha cedit un total de 200.000 proves PCR al futbol no professional com a part del "Programa COnVIvienDo". Amb això, la Federació busca donar una passa endavant amb l’objectiu de garantir i reforçar el compliment del protocol sanitari. No obstant això, els clubs temen que aquesta donació pot no ser suficient i que encara així no tinguin capacitat econòmica per cobrir els tests que, de ben segur, hauran de realitzar als futbolistes al llarg de la temporada.
Públic al Narcís Sala en un partit de pretemporada, on ja s’han hagut de complir les normes de distància de seguretat.
A finals de setembre, la Federació Catalana de Futbol (FCF) també feia públic el protocol per a les competicions regionals. Per tal de minimitzar el risc de contagi, el document ha passat la revisió de la Secretaria General de l’Esport i de l’Activitat Física i ha comptat amb la supervisió tant del Comitè Tècnic del Procicat com del Departament de Salut.
L’acta té consideracions específiques per a tots els assistents a un partit. Evitar el contacte, la higiene de mans i l’ús de mascaretes —excepte els jugadors i l’àrbitre durant el partit— són una obligació. A més, després d’un registre inicial, per entrar al camp tothom ha d’omplir una declaració responsable en què s’informa de l’absència de simptomatologies. Col·legiats, entrenadors i jugadors ho han de signar cada quinze dies a través del Portal del Federat.
Els vestidors són objectes de controvèrsia: el protocol exigeix un espai mínim de tres metres quadrats per persona. Malgrat que la prioritat sempre la té l’àrbitre, hi ha clubs que opten per no obrir les instal·lacions.
També posarà a disposició dels clubs un equip mèdic de suport en cas que hi hagi un cas positiu confirmat o un membre aïllat per un contacte aliè. Finalment, el protocol de la FCF contempla la possibilitat de no acabar la temporada i es reserva la potestat de modificar el contingut establert en el pla de competicions (ascensos i descensos).
Els clubs no s'aturen
I què en pensen els clubs catalans més importants? Hem tingut l’oportunitat de contactar amb equips referents com la UE Sant Andreu i el CF Badalona. Fonts del club barceloní aclareixen al Diari de Barcelona que l’adaptació a les mesures i els protocols va ser ràpida i efectiva.
El playoff d’ascens de la temporada passada va obligar el club a gestionar-ho al maig. Ara afirmen, però, que els entrenaments del primer equip “s’han fet a porta tancada” i que en els partits de pretemporada han deixat entrar als aficionats al Narcís Sala “amb un aforament limitat de 800 persones”. Malgrat les incerteses i les dificultats, la UE Sant Andreu no atura: “S’han hagut de fer despeses no previstes i s’han pagat tots els salaris sense necessitat dels ERTOs” A més, el club ha iniciat un projecte de futbol femení que pretén “la creació d’un equip i la professionalització de l’estructura”.
El CF Badalona tampoc es queda enrere. El club segueix els protocols al detall. El primer equip ja prepara la primera jornada de lliga de Segona Divisió B contra l’Hospitalet. Les grans instal·lacions de l’Estadi Municipal de Badalona permeten als jugadors ocupar vestidors i mantenir les distàncies. A més, els treballadors del club fan una molt bona feina per mantenir els espais desinfectats i complir amb tots els requisits. Finalment, els poc més de 4.000 seients que presenta el camp permeten l’accés sense problemes als familiars dels joves del futbol base.
Taquilles malmeses
Actualment, molts clubs es troben en una situació econòmica molt delicada, ja que una gran part del seu finançament prové de la venda d’entrades a la taquilla. A més, la televisió no els assegura uns ingressos suficients per tirar endavant i, amb la limitació de l’aforament del públic, no es veuen capacitats per assumir totes les mesures que les federacions preveuen.

