Classes presencials, sense mascaretes i 5.000 docents més - Diari de Barcelona

INICI ESCOLAR 2020-2021
Classes presencials, sense mascaretes i 5.000 docents més
El vicepresident, Pere Aragonès, la consellera de Salut, Alba Vergés, i el conseller d'Educació, Josep Bargalló han comparegut per detallar com serà l'inici del proper curs escolar
La Generalitat ha explicat els detalls de com serà l'inici del pròxim curs escolar en una roda de premsa des del Departament d'Educació en què han intervingut el vicepresident, Pere Aragonès, la consellera de Salut, Alba Vergés, i el conseller d'Educació, Josep Bargalló. El curs acadèmic 2020-2021, que ha de començar el 14 de setembre, si les condicions sanitàries ho permenten, es farà de manera presencial. Pere Aragonès, vicepresident de Catalunya, ha anunciat a la roda de premsa d'aquest matí, que "el mes de setembre els centres educatius estaran oberts i seran uns entorns segurs per a l'alumnat".
Des del govern s'ha confirmat una inversió econòmica de 370 milions d'euros, 233 dels quals estaran destinats a la incorporació de personal docent i no docent, professionals "indispensables" per a l'acompanyament de l'alumnat. Aragonès apunta que es contractaran "un mínim de 5.000 professionals". "Una aposta per col·locar l'alumnat al centre, accelerant la transformació digital del sistema educatiu català", assegura el vicepresident.
Fins a 103 milions estaran destinats a posar en marxa el Pla d'Educació Digital de Catalunya, per transformar l'escola, que estava previst fer-ho a més llarg termini i s'ha hagut d'accelerar per fer front a un possible rebrot, com explica el conseller d'Educació, Josep Bargalló. A més, es destinaran uns 33 milions d'euros per a lluitar contra la segregació escolar, ja que des de la Generalitat afirmen que "volen garantir que tots els alumnes, independentment dels recursos de les famílies, adquireixen les habilitats digitals".
Alba Vergés, consellera de Salut, ha afirmat que les condicions de la crisi sanitària els va obligar a prendre mesures dràstiques el dia 13 de març i recorda que el virus encara no ha quedat extingit. Unes decisions contundents com el tancament de les escoles, "una decisió dolorosa socialment", assegura Vergés. "S'ha avançat quant a coneixement del coronavirus i ara cal donar resposta a la necessitat pedagògica dels infants", explica la consellera de Salut que ha apel·lat en diverses ocasions a la consciència social per seguir mantenint les mesures de prevenció per a disminuir el contagi com mantenir la higiene a les mans, mantenir les distàncies de seguretat, entre d'altres.
Els alumnes estaran en grups estables de convivència, així com ocorre amb els nuclis familiars. Per tant, no hauran de dur mascaretes, ja que serà un grup estable i s'haurà d'evitar que aquests nuclis no es barregin. També des de la Generalitat han demanat que s'eviti portar infants que presentin un quadre mèdic que pugui ser susceptible de patir el virus o hagi estat en contacte amb algú que presenti símptomes.
El conseller d'Educació ha afegit que aquest augment de professorat amb com a mínim 5.000 nous professionals més, farà que les ràtios dels grups estables es rebaixi per a contribuir amb la disminució del risc de contagi i la millora de l'atenció pedagògica. Unes ràtios d'alumnes per aula que ni Bargalló, ni Vergés han acotat i que, suposadament, estaran en mans dels mateixos centres escolars, que gestionaran els grups de cada classe.

