- entrevistes -
Ester Vallès
Per Laura Santos i Judit Vallès
Publicat el 10 de novembre 2021

L'Ester Vallès és una instagrammer i escriptora que va iniciar el seu projecte @eternesparaules el 2019. Amb més de 30.000 seguidors i en ple auge, l'Ester utilitza les xarxes socials per donar a conèixer la seva poesia. Gràcies a Instagram, a dia d'avui ha aconseguit vendre 1500 exemplars del seu primer llibre Flors, mar i sal, un recull d'escrits, poemes i fotografies que ha recopilat d'ençà que tenia 15 anys.

Tens 33.300 seguidors a Instagram i acabes d’arribar als 10.000 a Twitter. Com ha sigut aquest procés?
Ha sigut un canvi exponencial. L’Instagram el vaig obrir fa dos anys i mig i l’evolució que he vist en dos anys ha sigut increïble. Fa dos anys quan vaig treure el meu llibre tenia uns 2.000 seguidors i en cap moment vaig pensar que escrivint en català i escrivint poesia, que de vegades no està a l’abast dels joves ni de tothom —no està molt a l’ordre del dia— fos tan fort aquest canvi de seguidors, amb poc temps i molt ràpid.

Quines eren les teves expectatives?
Les expectatives eren fer un perfil que s’adigués molt al que jo escrivia, molt minimalista, que amb quatre paraules ordenades pogués dir moltes coses i que fos un punt de llum entre tota la informació que hi ha a Instagram de fotos, vídeos i tota la gent anunciant productes. La intenció era que fos un lloc de pau on la gent hi pogués anar i digués: “Doncs aquesta noia escriu sobre coses que m’hi sento emmirallat”.

 

Com funciona l’algoritme d’Instagram?
L’algoritme et demana que tu estiguis a peu del canó produint, produint, produint perquè al final estem immersos en aquest sistema de producció, tant de productes com de poesia. Intento cuidar molt que això arribi al màxim de públic possible i es pugui compartir, però no segueixo cap mena de norma. Tot i això, hi ha molts mètodes que t’ajuden: si penges a Instagram el carrusel de 10 imatges que es poden passar una darrere l’altre, el mateix Instagram ensenya més aquelles imatges que no pas una imatge sola. Però això, per exemple, ho vaig saber al cap del temps, ja que acumulava molts més likes quan penjava una publicació en carrusel.

Com és la comunicació amb els teus seguidors?
Sempre he rebut molts missatges de gent molt jove que, com que veu que tu també ho ets, et pregunten sobre decisions de quin camí triar. M’escriuen per dir que a través d’una sola frase o amb un escrit se’ls canvia una idea que tenien o els ajuden, perquè normalment la gent no busca respostes amb els meus escrits, moltes vegades simplement busquen recolzament i suport. 


"La poesia sempre ha sigut elitista i ha exclòs la classe treballadora o els qui no són prou 'intel·lectuals per entendre tot això'"


Què creus que agrada més dels teus textos a la gent?
Jo crec que el que agrada més és que parlo de manera molt senzilla de temes que són molt complexes. No em refugio en paraules tècniques ni amb textos que a vegades no s’entenen o siguin ambigus, sinó que vaig directa a l’arrel. Crec que si dius les coses de forma directa, arriba molt més a la gent. 

Creus que el format poètic, sent tan minoritari, hauria d’evolucionar cap a una nova formulació d’estil i forma per les xarxes? 
Jo sí que sóc molt partidària del paper i m’agrada comprar-me els llibres. Però les xarxes no deixen de ser altres formes de comunicar-nos, sobretot en el cas de la poesia, que sempre ha sigut elitista i ha exclòs tot el que és la classe treballadora o els que “no són prou intel·lectuals per entendre tot això”. No diria que jo abandero aquesta lluita, però sí que diria que és necessari tenir algú de peu, jove, que escrigui en català i no vulgui escriure en cap altra llengua. Aquests crec que serien els puntals perquè la poesia arribi.

Es pot viure d’Instagram?
A hores d’ara jo no m’hi podria dedicar al 100%, hauria de recolzar-ho amb alguna altra feina que em donés un sou, bàsicament perquè, com qualsevol autònom, depèn molt de les vendes i dels projectes que agafi. Has de tenir moltíssims seguidors, has d’estar disposada a fer publicitat amb marques amb les quals potser no hi estàs d’acord, entre molts altres factors. Però, si renuncies a això, ja perds tota aquesta tirada de diners i visualitzacions, tot i que, en contrapartida, la meva imatge segueix sent la que jo vull presentar.

Per tant, quin és el paper d’Instagram?
Instagram per a mi és un trampolí que et llença al món. Però, alhora, no sé quan quedarà obsolet. 

— El més vist —
- Etiquetes -
- Comentaris -
— El més vist —