Intents d'assassinat, negacionistes de l'innegable i sexe adolescent - Diari de Barcelona
AMICS X SÈRIES
Intents d'assassinat, negacionistes de l'innegable i sexe adolescent
Et recomanem les millors sèries per veure el cap de setmana del 23 al 25 d'abril

Sant Jordi ha arribat. Roses vermelles, l’olor de les pàgines d’un llibre nou o de segona mà, i els rugits d’un drac al fons, en algun lloc de la nostra ment infantil. I amb tot això de la pandèmia, serà el segon Sant Jordi que no podrem celebrar com ens hagués agradat... Però mentre esperem que el virus ens deixi tornar a viure, el govern ens ha donat una petita alegria. I és que a partir del 26 s’acaba el confinament comarcal! Però encara hem de superar aquest cap de setmana (creuem tots els dits perquè en sigui l’últim) i el Diari de Barcelona us porta cinc sèries per a tots els gustos que segur podeu veure abans de dilluns. Som-hi!
L’activista: Self Made: Inspired by the Life of Madam C. J. Walker (2020, minisèrie de 4 capítols a Netflix)
En poc més de tres hores, t’hauràs acabat aquesta meravellosa sèrie basada en la vida de Sarah Breedlove, la primera dona milionària negra “feta a si mateixa”, que va passar de rentar roba a convertir-se en una autèntica magnat dels productes de bellesa per a dones afroamericanes sota el nom de Madam C. J. Walker. La sèrie mostra la lluita de Breedlove contra una cultura arrelada a la realitat social de principis del segle XX, poques dècades després de l’abolició de l’esclavitud. Tot i això, a través dels capítols veuràs una dona independent i amb les idees molt fermes fent front a rivalitats, matrimonis dolents i més “no podràs, deixa-ho” dels que molts de nosaltres aguantaríem.
La sèrie es basa en el llibre On Her Own Ground: The Life and Times of Madam CJ Walker, escrit per la rebesneta de Sarah.
El millor: una bona caracterització de la societat racial i sexista del moment, amb alguna escena en què es veu també la discriminació que hi ha entre els mateixos afroamericans.
El pitjor: en un parell de moments potser la trobes una mica lenta, però no pateixis, només són quatre episodis, dona-li uns minuts i ja veuràs com t'hi tornes a enganxar.
La "intensita": Tiny Pretty Things (2020, 1 temporada a Netflix)
Amb 10 capítols d’uns 50-55 minuts, Tiny Pretty Things ens endinsa en el món professional del ballet, un món ple d’inseguretats, esforç, dolor... i rivalitats. Aquestes rivalitats semblen ser el punt d’inici de la sèrie: l’intent d’assassinat d’una alumna prometedora es converteix en la porta d’entrada a l’Acadèmia Archer de Ballet de Chicago per a Neveah (Kylie Jefferson). A través dels capítols veurem la competitivitat del ballet barrejat amb una història juvenil mentre descobrim l'autor del crim.
El millor: els balls, sens dubte. I és que els actors són realment ballarins, la qual cosa contenta, i molt, la comunitat de la dança. La sèrie ens deixa balls de ballet i contemporani espectaculars i ben coordinats. També tracta temes com el body-shaming o els desordres alimentaris, els quals semblen encara tabú a les produccions audiovisuals.
El pitjor: si no t’agraden els tòpics, fuig mentre puguis. Si busques una sèrie profunda, aquesta no és per a tu. A més, el fet que els actors siguin ballarins professionals, porta a la pantalla moltes cares noves i potser en algunes escenes, la falta d'experiència juga en la seva contra.
La mística: 30 monedas (2020, 1 temporada a Netflix)
Amb 8 capítols de poc més d'una hora, 30 monedas ens porta l'estètica habitual del seu creador, Alex de la Iglesia (El dia de la bestia): una tensió sostenida fins a les últimes escenes, terror místic, i el surrealisme més pur. Amb el pare Vergara (Eduard Fernàndez) com a protagonista, tot comença amb el naixement d'un nen, que naixerà d'una vaca. A partir d'aquest moment, el petit poble de Pedraza es converteix en un malson, amb desaparicions, morts i suïcidis. L'alcalde Paco i la veterinària Elena tractaran de descobrir els secrets de Vergara involucrant-se finalment en una lluita religiosa i de poder: una lluita per controlar les 30 monedes per les quals Judas Iscariote va traicionar Jesús de Natzaret.
El millor: un gran guió que, des del primer moment, t'enganxa, juntament, és clar, amb gran actors de l'àmbit cinematogràfic espanyol.
El pitjor: si ets sensible o aprensiu, algunes escenes poden ser una mica fastigoses.
La mamarratxa: Sex Education (2019, 2 temporades a Netflix i esperant una tercera)
Potser en un cap de setmana no et dona temps a veure-la (tot i que amb poc més de dotze hores, "media jornada" com diria Antonio Recio, pots acabar-la), però abans de dilluns la primera temporada te l'hauràs vist segur. La sèrie segueix Otis Milburn (Asa Butterfield), un jove que comença quasi com un dels "raritos" de classe, i que acaba convertint-se en el terapeuta sexual de tot l'institut. La sèrie tracta de manera oberta un tema tabú tan clar com és el sexe adolescent i no deixa de costat altres com l'homosexualitat o l'abortament.
El millor: els temes tabú, com ja hem dit, que es tracten obertament, sense pels a la llengua i amb to còmic. Segur que t'identifiques (o el teu jo de fa uns anys) amb algun personatge.
El pitjor: tot i no pecar per això, en algun moment pot semblar una mica un "drama teen".
L'històric: Chernobyl (2019, minisèrie a HBO)
Amb 19 nominacions i 3 premis als Premis Primetime Emmy, la sèrie ens relata en 5 episodis, el desastre nuclear de 1986 de forma bastant fidel a la realitat. Tot i permetre's algunes llicències, la majoria dels personatges són reals, així com el terror que mostra. Un drama històric que ens permet conèixer una mica millor el que va passar i quines en van ser les reaccions: des del secretisme i negacionisme de l'accident als intents de neteja i l'evacuació de la zona afectada.
El millor: un drama brutalment fidedigne a la realitat que no et deixa indiferent.
El pitjor: dolor, sang i realitat tan crua que et passaràs l'estona angoixat veient que la gent no fuig d'allà.

