Nadal
Per Ramon Vilageliu i David Milián
Publicat el 06 de novembre 2020

L’objectiu dels primers ministres Giuseppe Conte i Boris Johnson és clar: menjar-se el pannetone i el púding sense estar confinats. Les dues administracions pretenen celebrar amb certa normalitat la campanya comercial nadalenca. Per tant, davant el nou ascens descontrolat de la Covid, han optat per un nou confinament més lleu que el primer.

“Un cop controlada la corba epidemiològica, podrem afrontar el mes de desembre amb serenitat” ha manifestat Conte. El discurs de Johnson segueix la mateixa línia: “Si les mesures triomfen, els comerços podran tornar a obrir i l’economia es reactivarà tot just abans de Nadal”. Malgrat tot, els dirigents coincideixen en deixar clar que no serà un Nadal del tot normal i que no es podran celebrar grans reunions familiars.

Itàlia fa una setmana que registra entorn els 30.000 casos diaris i, des de dimarts, ja supera la xifra dels 300 morts al dia. Al Regne Unit, les xifres de contagis i defuncions són similars, però lleugerament inferiors. Per estabilitzar la situació com més aviat millor, els dos països han pres mesures de forma urgent.

Quatre regions italianes, en zona vermella

Dimecres, Conte i el seu gabinet van anunciar l’adopció d’un decret que, a partir d’avui, divideix el país en tres àrees, grogues, taronges o vermelles, segons la gravetat de la situació sanitària.

La diferència entre aquestes regions radica en el fet que el moviment d’entrada i sortida a les zones vermelles està “prohibit dins dels mateixos territoris”, tant en l’àmbit municipal com provincial. A més també suposa el tancament del comerç petit, menys l’essencial: alimentació, farmàcia i quioscos. Pel que fa als drets de la persona, els habitants de les zones vermelles s’han de quedar a casa, menys per anar a treballar o comprar. També poden fer esport a prop de casa però sempre amb mascareta.

Després de les desavinences entre el Govern, les regions i els partits, s’ha imposat el criteri del Palazzo Chigi, i el ministre de sanitat, Roberto Speranza, ha sigut qui ha decidit quines regions reben la denominació de “zona vermella”. Així doncs, la Llombardia, el Piemont, la Calàbria i la Vall d’Aosta, són els territoris que passen a ser vermells, mentre que la Pulla i Sicília són considerades regions taronges. Pel que fa a les restriccions a Sicília i la Pulla, la gent podrà sortir de casa però, igual que a la zona vermella, no podran moure’s dels seus pobles o la seva regió.

Un dels temes que més preocupació aixeca és el de les escoles. A tota Itàlia les classes estan obertes excepte en els instituts, on treballen des de casa. Però a les zones vermelles només hi ha classes presencials en el primer curs de les escoles de secundària. "Sé que aquestes decisions suposaran sacrificis i dificultats, però són l'única manera de doblegar la corba", ha dit el ministre Speranza en el comunicat de les restriccions, i ha afegit que malgrat tot "junts, ho podem fer".

Confinament gairebé total a Anglaterra

Downing Street ha dictat un confinament flexible que, de moment, s’aplicarà només als ciutadans anglesos. Les restriccions van entrar en vigor ahir mateix i s’allargaran fins al 2 de desembre, just a l’inici de la campanya de Nadal. Escòcia, Irlanda del Nord i Gal·les també han adoptat restriccions, tot i que menys invasives i amb tempos diferents, adaptades a la realitat de cada territori.

El pla de contingència britànic sobre els anglesos es resumeix en tres consignes clares: quedar-se a casa, evitar el contacte amb persones alienes al cercle més íntim i tancar els comerços i negocis no essencials. Gairebé com a la primavera passada, però amb algunes excepcions. D’aquesta manera, el Govern pretén evitar els pitjors escenaris, que ja es van viure a la primera onada, com el col·lapse de l’NHS (National Health Service), el tancament de les escoles, o l’aturada absoluta de l’activitat laboral.

Els comerços i els sectors no fonamentals tornen a ser els més perjudicats. L'hostaleria, tota tancada, excepte el repartiment a domicili; els gimnasos i centres esportius, tancats; la cultura, apagada; eixos comercials, clausurats… Però no tothom està obligat a refugiar-se a casa; també hi ha algunes excepcions. A part dels comerços de primera necessitat, les escoles, el sector bancari i les administracions públiques seguiran obertes, a més de les zones d’esbarjo a l’aire lliure.

— El més vist —
- Etiquetes -
- Comentaris -
— El més vist —