"Ja tenim vacuna" - Diari de Barcelona
BALCONS
"Ja tenim vacuna"
El Bloc la Bordeta dóna suport a la vaga de lloguers i denuncia que l'Estat vetlli pels ingressos dels grans propietaris en lloc de preocupar-se per la situació dels llogaters

L'esperit combatiu del Bloc La Bordeta perdura cinc anys després que la Plataforma d’Afectats per la Hipoteca (PAH) ocupés l'edifici per instal·lar-hi persones en situació de vulnerabilitat. La pandèmia ha reforçat el compromís dels seus inquilins amb el suport veïnal, involucrant-se en les campanyes de solidaritat impulsades des de la xarxa de suport mutu de Sants durant el confinament. Un cop superat el pic de la pandèmia, les reivindicacions del bloc no han minvat i els seus balcons en són un dels altaveus.
Després d la rehabilitació x part d les veïnes d Sants, el local acull les assemblees dl @HabitatgeSants i es va crear l'@escolabordeta, entre altres activitats. Durant el confinament el local és un dls punts d la #XarxaDAlimentsSants pic.twitter.com/qXJLTvl7E3
— BlocLaBordeta (@BlocLaBordeta) June 19, 2020
"Ja tenim vacuna", resa una pancarta escrita en castellà penjada a la barana d'una de les balconades de l'edifici que dóna al carrer Hostafrancs: "Suspensió de lloguers, salut per a tots, que la paguin els rics i renta bàsica". Es tracta d'un missatge postconfinament que Llum Oliver, la inquilina que l'ha escrit i penjat, explica que el va copiar d'una fotografia d'una pancarta que li van passar per un grup de Whatsapp: "Vaig veure-la, els missatges eren genials, i vaig demanar-los permís per copiar-los i posar-los al balcó".
Amb el símil de la vacuna, assegura Oliver, "apel·lem a una resposta a aquesta crisi on la classe treballadora no n'assumeixi les conseqüències". Arran de la pandèmia, centenars de balcons de Barcelona incorporen proclames que s'alineen amb els arguments promoguts per la vaga de lloguers que inquilins d'arreu de l'Estat que havien vist com els seus recursos econòmics havien disminuït a conseqüència de la pandèmia i no podien pagar el lloguer van començar l'1 d'abril. "Quan diem que la paguin els riscs ens referim a aquesta crisi", puntualitza Oliver.
Façana del Bloc La Bordeta des del carrer Hostafrancs, davant de la plaça Joan Corrades
"Aquest cop, l'Estat torna a protegir els grans propietaris; protegeixen aquells que viuen de rendes. I l'Estat és avalador dels préstecs dels inquilins que acorden traslladar les quotes que deuen a unes quantes mensualitats", argumenta Oliver. "És una vaga forçada perquè realment no poden pagar. Alguns han gastat els seus estalvis en el lloguer d'aquests mesos però ara ja no el poden assumir", subratlla la inquilina del Bloc La Bordeta.
L'edifici és ara un espai autogestionat associat al Grup d'Habitatge de Sants, ja que la meitat dels veïns que hi viuen en formen part. L'any 2017 el Bloc va deixar de formar part de la Plataforma d’Afectats per la Hipoteca.
Contra el sistema
Per a Oliver, la pancarta és "reivindicativa i alhora molt utòpica per la realitat que ens trepitja". "La crisi que sorgirà de la pandèmia serà molt més grossa que la del 2008 perquè ja estem veient com l'economia es basa un altre cop en el mateix", defensa Oliver, que assenyala que "el sistema beneficia els de sempre". D'altra banda, Oliver recalca que "abans del 2008 Espanya i Catalunya tenien un dels millors sistemes sanitaris del món, però amb les retallades ens han deixat la sanitat feta una figa". "També exigim sanitat per a totes amb tots els recursos", conclou.

