jardí vertical
Per EFE i Redacció
Publicat el 20 de setembre 2020

Els mesos de confinament han fet que els habitants de ciutat apreciem molt més el món exterior. Al cap i a la fi som éssers vius i necessitem sentir el contacte amb la natura: la brisa, el soroll del mar, el verd de les muntanyes, els camps florits... És veritat que hi ha metròpolis que disposen d'àrees verdes, però, són suficients? L'arquitecta francesa Stephanie Chaltiel ha explicat que les ciutats del futur comptaran amb jardins verticals.

Chaltiel ha participat aquest divendres en una conferència sobre innovació i jardins verticals com a part de la programació del Hay Festival de Segovia, juntament amb la directora executiva del Premi Pritzker, Martha Thorne.

Durant el col·loqui, l'arquitecta francesa ha mostrat algunes de les últimes novetats en les quals està treballant el seu estudi 'MuDD Architect', especialitzat en innovació i sostenibilitat. Explora el món dels jardins verticals, un element urbà que en opinió de l'arquitecta seria popular en les ciutats del futur. "Després de la pandèmia, hem sentit que les persones volen desesperadament espais verds i somnien en estirar-se a la gespa. Els espais verds construeixen salut mental".

Thorne ha coincidit amb la seva companya i ha afegit en la mateixa línia que les granges urbanes on cada habitant pot cultivar els seus propis aliments podria ser una altra de les direccions a seguir en el disseny de les futures ciutats.

En tan sols un any de vida, l'estudi fundat per Chaltiel ha aconseguit reunir un equip multidisciplinari que ha explorat noves formes de treballar els jardins verticals amb l'ajuda de drons. Amb aquests poden ajudar a crear les instal·lacions a través de la plantació de vegetals en els murs dels edificis, en comptes de la tècnica utilitzada fins al moment.

Thorne ha assenyalat que molts dels jardins actuals, com l'ubicat al Caixa Fòrum de Madrid, utilitza com a base del tapís clorur de polivinil, conegut com a PVC, un derivat del plàstic. Segons la seva opinió, aquest material és "poc sostenible" i a més, ha apuntat que aquestes instal·lacions sovint utilitzen aigua potable pel seu funcionament i són molt difícils de mantenir.

Per aquest motiu, fins ara, els jardins verticals només s'han situat en llocs emblemàtics o excepcionals, com museus o edificis de luxe.

No obstant això, el treball de l'arquitecta es basa en l'optimització d'aquests elements amb l'ús de drons, amb els quals es pot plantar directament la superfície "disparant" les llavors de les plantes, que anirien cobertes d'una pel·lícula semblant a una bombolla que les protegiria de l'impacte. L'ús de drons també podria ser efectiu per cuidar jardins amb aigua reciclada de la pluja.

— El més vist —
- Etiquetes -
- Comentaris -
— El més vist —